Kost

"Optimering af Rytteren"

I de tidligere artikler vedr. mit koncept ”Optimering af Rytteren” har det omhandlet emner hvor der er lagt op til at rytteren skal yde noget, for optimering af deres ridningen. Artiklerne har omhandlet emnerne vedr. fysisk-træning, opvarmning og udstrækning samt kondition.
Dette emne af mit koncept ”Oprimering af Rytteren” handler om noget lidt mere afslappende og lidt mindre tidskrævende, nemlig hvad KOST og VÆSKE kan have af indflydelse på vores krop, træning og ridning.Emnet kommer ikke til at handle om ernærings-programmer og løftede pegefingre, for hvilken kost der er rigtig eller forkert men om hvorfor det er vigtigt at spise en sund energigivende kost, som skal være kontinuerligt fordelt over hele dagen.
 
Mit mål er at skabe opmærksomhed på hvor meget kosten og væsken har af betydning for vores præstationsevne uanset om det er i skolen, på arbejdet eller til sport.
Vi mennesker er desværre blevet alt for dårlige til at lytte til vores krop og de behov den har, vi har simpelthen fået alt for travlt med alt muligt andet. Ofte er vores måltider bare noget der skal overstås for at blive mæt, uden overhovedet at tænke på hvor vigtigt det er for at vi kan trives.
 
Tænk på hvor meget forskning der er indenfor foder til hesten og hvor meget det betyder for hesten at få den optimale kost for at den trives på bedste måde – hvorfor skulle det være anderledes for os mennesker? Vores krop er fantastisk og vi skal behandle den ordentligt, så den kan trives og yde optimalt.
KOSTEN er ikke kun til at skabe energi til kroppen – det vi spiser skal også bruges til massevis af andre processer i kroppen for at den kan trives og holdes kørende på den bedste måde.
I august-udgaven (2017) af ridemagasinet RIDEHESTEN, læste jeg bl.a. to spændende artikler vedr. kost. Den første var om BROGAARDEN vedr. den passion de har til at forske og udvikle en optimal kost til hesten – tænk hvis rytterne tænkte lige så meget på sig selv og spiste den mest optimale kost. Det vil over tid give resultater.
Den anden artikel var ”MAD SOM MEDICIN” af, Charlotte Lillegaard Petersen, vedr. kost til hjernerystelse. Det er bare endnu et eksempel på at kosten har en ekstrem stor betydning og ikke kun hjælper til at gøre os mætte – så hvorfor ikke bruge lidt tid og planlægning på at få det bedste kost-indtag kontinuerligt fordelt i løbet af hele dagen, så det ikke kun er hesten der er optimal klar til at præstere.

Kost og væske har en stor indflydelse på hvordan vi mennesker kan yde og præstere, de fleste kan i princippet godt klare sig ok med en knap så god kost og et knap så godt væskeindtag. Fordi deres krop ikke kender til andet. Det afhænger selvfølgelig også af hvor fysisk krævende sporten er - men overordnet vil alle uanset sportsgren, alder og ride-niveau have store fordele af at spise sunde og nærende måltider, og have et fornuftigt væskeindtag hver dag.
Det er klart at jo højre niveau man rider og dyrker sport på – jo større betydning har de ekstra optimerende-procenter i rytterens forberedelse og optimering.

Sund nærende kost og væske har stor indflydelse på vores:
• Energiniveau / ydeevne
• Koncentrationsevne
• Indlæringsevne
• Restitutionsevne
• Immunforsvaret

Hver morgen vi vågner har vi 100% energi til rådighed – men sæt nu at det rent faktisk kun er 80-90% - af hvad vi kunne have haft - i forhold til, hvis vi havde haft et optimalt kost og væske indtag.
I løbet af hele døgnet forbrænder vi masser af energi – hvis dette tab, ikke konstant fyldes op – nedsættes kroppens ydeevne og alle andre af kroppens vigtige processer

Vores hjerne har brug for masser af energi
Uanset hvad vi laver, så skal kroppen bruge energi til at holde os kørende – når vi så ligger sport ind i dags-programmet, bliver der selvfølgelig brugt mere energi.
I ridningen skal vi bruge alt den energi, vi kan få til rådighed, da der både skal brugers energi til musklerne og til hjernen.
Hjernen bruger meget mere energi end vi regner med. Koncentration, indlæring, opmærksomhed samt når hjernen sender signaler til musklerne/kroppen er virkelig energi-krævende. Hvis energien slipper op, nedsættes alle de sanser, der skal til for at få den optimale ridning.
Frustartion og irritation
Alle rytterne kender nok til, de dage og tidspunkter hvor de ikke lige har energien, eller let bliver irriteret og frustreret på hesten, træneren eller sig selv under træningen, hvis det ikke lige går som ønsket. Kosten og væsken kan have en stor del af skylden for dette.
Dette kan undgås med den rette forberedelse.

Jo mere og bedre vi forbereder os til det, vi skal i gang med – jo bedre udbytte får vi. Det giver også en god mental-styrke at vi ved, at vi har gjort det vi kan for at være klar.
Den mentale-verden skriver jeg om i en senere artikel.
 
Planlægning
Undskyld mig men det er altså kun dovenskab eller dårlig planlægning der er skyld i, hvis man ikke får spist og drukket optimalt over hele dagen. Således at man er klar til de træninger der er planlagt.
Undskyldninger er der nok af – men hvad hjælper det på træningen og hesten. Vi kan kun yde ud fra den energi som vi har i kroppen, så hvorfor ikke gøre alt for at alle træninger bliver så optimale som muligt.
Uanset om du går i skole, arbejder eller er professionel i hestes-verdenen, så kræves der det samme: At få planlagt måltiderne og sat tid af til at spise og drikke.
 
Mangel på tid
Jeg høre desværre ofte at professionelle ryttere og beridere ”ikke lige” har tid til at spise eller drikke, fordi de har mange heste der skal rides / trænes – så spørger jeg bare: Hvorfor ikke ? Det drejer sig jo kun om at få planlagt og indlagt små pauser over dagen.
Det dummeste man kan gøre, er at dræne hjernen og kroppen for energi, i en sport der afhænger så meget af koncentration, opmærksomhed og kontrol over kroppen.

Forslag til planlægning:
I første omgang skal man jo ville det - hvis man konstant prøver på at finde undskyldninger på hvorfor man ikke har tid til at spise og drikke - så vil det selvfølgelig aldrig blive en vane. 
Stalden: Hvis du er i stalden hele dagen, så kan du jo købe ind til flere dage ad gangen, så du ikke mangler noget. Du kan også lave en ekstra portion aftensmad, som du så kan spise kold til frokost dagen efter, eller som aftensmad hvis du ved at du kommer sent hjem.
Skole / arbejde: Sørg for at have gode madpakker med, således at du får et kontinuerligt energi-indtag over hele dagen. Husk også en lille madpakke til at spise hvis du tager direkte til ridning eller anden sport. Du kan også sagtens have en pose med bananer, rugbrød osv. og en drikkedunk liggende i stalden.

Blodsukker
Vores boldsukker skal helst ligge konstant over hele dagen - så vores energi-niveau og koncentrationsevne ikke svinger for meget i løbet af dagen:
  • Dette gøres ved at spise nok god brugbar mad, jævnt fordelt over hele dagen
  • Det er rigtig godt at holde en fast spise-rytme, så man husker at få spist
Det går ikke kun ud over vores energi hvis blodsukkeret ikke holdes konstant, vores hjerne vil udsende signaler om at vi har lyst til noget ”lækker mad” med sukker, fedt og salt, for at tilfredsstille vores ”Belønningscenter” i hjernen. Og det er typisk ikke sund mad den kalder på men hurtig-optagelig og fed mad – det er en dårlig cirkel at komme ind i.

Optimering inden og efter ridning og tillægs-træninger
Inden: Ca. ½ timer inden vi skal yde, kan vi med stor fordel tilføre kroppen god brugbar energi, det optimere kroppen, hjerne og muskler så de får et boost. Det giver optimale forhold til at yde optimalt.
  • Det er vigtigt at energi-indtaget består af noget mad, der hurtigt bliver optaget af kroppen - så energien hurtigt kommer ud til muskler og hjerne, hvor det skal bruges. F.eks. en bolle/rugbrød med honning og en banan samt saftevand med sukker. (Prøv dig frem, med hvad der virker for dig. Få evt. hjælp til at komme i gang)
Efter: Indenfor ca. 1/2 time efter sport, kan det være en god ide at få fyldt depoterne op igen. Det nedsætter restitutionstiden og hjælper med at holde et jævnt blodsukker-niveau.
  • Her kan det igen være en fordel at spise noget der også er hurtig optagelig, som f.eks. en banan og et par grov-kiks og lidt nødder o.l. (Prøv dig frem, med hvad der virker for dig. Få evt. hjælp til at komme i gang)
Hvis du ridder flere heste på en dag eller har flere undervisninger er det fornuftigt at få spist løbende (fiberrig kost), således at energi- og koncentrations-niveauet holdes så højt som muligt.

Optimering op til og under stævner
Her kan der virkelig også være meget at optimere på. Jeg har bl.a. set en del stævner hvor pomfritter er en meget brugt spise og at der ved større stævner ofte er rytter-fester med alkohol til ryttere der skal ride dagen efter.
Dette emnen skriver jeg om i en senere artikel.

Forældre til hjemmeboende børn:
Der bliver brugt meget tid og penge på ridesporten – derfor vil det da være endnu mere ærgerligt hvis rytteren ikke får optimalt ud af deres ridning og træning.
Jeg ved at der kan være en del planlægning mht. madpakker til kl. 10, kl. 12, kl. 14 og til inden ridning / træning og efter - men det kan altså godt betale sig at bruge tiden på det.
Det hjælper hjerne og krop til bedre koncentrations- og ydeevne, derved kommer der større oplevelser og udvikling båder for rytter og pony/hest

Vaner
Det drejer sig om at få skabt nogle nye vaner eller få ændret nogle gamle.
Det er ikke altid let at ændre på noget der måske har fungeret ok, og det kan tage noget tid - men ved hjælp af god planlægning og en god portion vilje så kommer det stille og roligt.
Tænk på at du gør noget godt både for din krop, din ydeevne og din koncentrationsevne - det vil også påvirke din pony/hest.

Rigtig god fornøjelse med optimering af din KOST

Med sportslig hilsen
Lars mars
 
 
Lars Mars Johansen  | larsmars@mail.dk