R

De lange regler

Generelle regler

Krolf er en krydsning af Kroket og Golf. Spillet går i al sin enkelthed ud på, at få en kugle i et hul på færrest mulige slag. Det spilles af 2 til 6 spillere, og vinderen er den, der har brugt færrest slag.

Der aftales eller trækkes lod om spillernes indbyrdes rækkefølge inden start. Rækkefølgen bibeholdes gennem hele kampen.

Man må ikke slå sin kugle i hul, før det er tomt, hvilket vil sige, at man skal vente med at slå, indtil modstanderen har taget sin kugle op af hullet. Man skal ligeledes vente med at slå til sin kugle, indtil alle andre kugler formodes at ligge stille.

Straffeslag uddeles af dommeren efter behov. Al usportslig optræden kan straffes af dommeren med et antal straffeslag eller i værste fald udelukkelse.

Dommer

Inden kampen starter, bør der udpeges en dommer. Hvis en kamp starter, uden at der er udpeget en dommer, er alle spillere dommere, forstået på den måde, at det er flertallet, der bestemmer. I tilfælde af stemmelighed er det den ældste der bestemmer. Det er dommeren, der fører regnskab med slagene, flytter kugler og uddeler straffe.

Hvis der er tvivl om hvis tur det er til at slå, spørges dommeren, - og kun dommeren. Man skal selv sikre sig, at det faktisk også er dommeren der svarer, og ikke en eller anden tilfældig tilskuer.

Næste spiller

Næste spiller slår når forrige spillers kugle ligger stille. Det er dommeren der afgør om en kugle ligger stille.

Hole-in-one

Hvis en spiller slår sin kugle i hul fra startstedet på første slag, er det en hole-in-one. En hole-in-one tæller 0 slag. Hvis kuglen bliver skubbet i hul af en anden spiller, er det ikke en hole-in-one og tæller derfor 1 slag. Det er ikke en hole-in-one hvis man er startet forfra på hullet eller hvis næste spiller i mellemtiden har slået.

Forfra

Hvis man af en eller anden årsag kommer til at ligge umuligt, kan man vælge at starte forfra. Det koster dog 1 straffeslag.

Hvis en kugle går så meget i stykker, at man ikke kan sige hvilket stykke af kuglen der er selve kuglen, eller kuglen helt forsvinder, skal spilleren starte forfra på hullet, og dette koster 1 slag i straf.

Kugle ude

Kuglen flyttes den kortest mulige afstand til banen, men først når det er spillerens tur igen. Kuglen flyttes af spilleren, men kontrolleres af dommeren.

Når kuglen flyttes ind på banen, skal det være et sted hvor spilleren har mulighed for at komme til at slå til den. Der skal være min. 6 cm til nærmeste anden kugle.

Hvis andre har skudt kuglen ud af banen, er det gratis at komme ind igen, ellers koster det 1 slag.

Hvis kuglen lå på en bedkant og triller ud efter næste spiller har skudt, er det gratis at komme ind igen.

Forhindringer

Nedfaldne blade, grene og kviste, løse småsten, græstotter, høns, katte, hunde og andre uvedkommende løse genstande må fjernes; men markeringssten, flag og andre opsatte forhindringer må ikke. Opstillede forhindringer skal stå fast, så de ikke ændrer sig ved stød fra kuglerne.

Låg til huller og opgravede tuer regnes for løse genstande, medmindre de er fastgjort. Flytter en forhindring sig alligevel, skal den straks sættes på plads igen. Er det kuglen der var årsag til at forhindringen ændrede sig, er der omslag, ellers er det dommeren der skønner om der er omslag eller ej.

Hvis en hund, kat eller modspiller bliver ramt ved en tilfældighed, gælder disse som en knold på banen. Det er tilladt at frisere langt græs, men det er ikke tilladt at rive græs af. Det er heller ikke tilladt at ændre på banen ved at banke i jorden med køllen, men det er i orden at stampe i jorden med foden, hvis kuglen ligger på kanten af et hul. Der skal dog være mindst 1 m fra kuglen til stampet.

Hvis en eller flere kugler flytter på sig under frigørelse fra f. eks. grene eller langt græs, lægger dommeren dem tilbage hvor de kom fra. Dette regnes for et uheld og er gratis.

Man må flytte kuglen op til 15 cm væk fra en forhindring – målt til den del af kuglen der er nærmest forhindringen eller banekanten, - dog ikke direkte i hul - og der skal være min. 6 cm til nærmeste anden kugle. Dette koster 1 slag.

Har en anden spiller skudt ens kugle et sted hen på banen, hvor den absolut ikke er spilbar, må man gratis flytte kuglen 15 cm væk fra forhindringen.

Er banen så uheldigt konstrueret, at man kan ryge i et forkert hul, da er det gratis at komme op på kanten af det forkerte hul.

Slag

Slagene skal selvfølgelig slås med køllen og det skal være med køllehovedet. Køllehovedet skal berøre kuglen for at være et korrekt slag.

Et slag er først et slag når kuglen har flyttet sig eller hvis dommeren skønner at spilleren udførte et slag.

Max. antal slag

Der er et maksimum på 8 slag pr. hul. Hvis det 8. slag på et hul ikke kommer i, noteres der 10 slag.

Kuglen fjernes først fra banen når det 9. slag skulle være slået.

Fejlslag

Hvis en spiller slår til en modspillers kugle, tæller det som et slag, men kuglen (og eventuelt andre berørte kugler) flyttes tilbage. Spilleren får ikke lov til at slå til sin egen kugle.

Hvis en spiller slår til sin kugle inden det er hendes (m/k) tur, flyttes kuglen (og eventuelt andre berørte kugle) tilbage. Spilleren har dermed brugt sit slag.

Ført bold (kugle) og dobbeltslag er ikke tilladt, og det er også forbudt at 'billarde' kuglen i hul med enden af skaftet. Det er også forbudt at komme til at ramme skaftet på køllen eller en eller anden mere eller mindre løsthængende legemsdel på sig selv. Kuglen og andre berørte kugler flyttes tilbage, og det er næste spillers tur.

Hvis en tilskuer eller en modspiller upåagtet ændrer en kugles retning, er han en knold. Der kan dømmes omslag, hvis det var knoldens fejl, men ellers skulle spilleren have ventet til der var fri bane.

Hvis det er en modspillers fejl, kan dommeren idømme en passende straf hvis han skønner, at det var med vilje.

Indirekte slag er ligeledes forbudt. Indirekte slag er slag der får kuglen til at flytte sig, selv om køllehovedet ikke har berørt kuglen.

Bane

Banen kan have 1-12 huller. Et hul skal være minimum 11 cm i diameter og minimum 3 cm på det dybeste sted. Desuden skal der være en tydelig markering. Fra startstedet til hul skal der være minimum 5 m. Startstedet bør være markeret, men hvis det ikke er, bestemmer første spiller hvorfra der startes. Normalt startes max. 1 m fra forrige hul, dog aldrig foran.

Normalt har en bane 12 huller, men man kan aftale et antal huller efter behag. Hvis man ikke har plads til 12 huller, kan man f.eks. nøjes med 3 og så spille dem 4 gange. Det er også muligt at lave 1 hul, og så spille til det fra f.eks. 3 forskellige steder, for at få det til at virke som 3 forskellige huller.

Enhver del af banen skal benævnes med en af følgende 3 definitioner:

1) Inde

Defineres som det område, hvor kuglen IKKE må flyttes, medmindre den ligger op af en forhindring

(se Forhindringer).

2) Ude

Defineres som det område, hvor kuglen SKAL flyttes ind på banen.

3) Valgfrit område

Er det område, hvor spilleren selv må vælge, om der skydes normalt, eller reglen for "ude" bruges.

Køller

Man må kun spille med udstyr, hvor det er tydeligt for enhver, hvad der er hovedet til at slå med.

Det er ikke tilladt at have nogen mekanik til at styre slagstyrke eller retning med.

Det er tilladt at skifte kølle een gang i løbet af kampen.

I tilfælde af defekt er det også tilladt at skifte, selv om der tidligere er blevet skiftet.

Kugler

En krolfkugle skal minimum være på 80mm og max. på 90mm i diameter og minimumsvægten være på 225g. Der er ingen maximumsvægt og materialet er valgfrit.

Det er tilladt at skifte kugle én gang i løbet af kampen, dog først når et hul er færdigspillet.

I tilfælde af defekt er det tilladt at skifte kugle, selv om der er skiftet kugle tidligere.

Kampspil

Kampspil er nærmest en turneringsform. Spillerne bliver delt op i puljer á 3-6 spillere. De bedste går videre opad i en pyramide, de andre bliver ledt ud på et sidespor. Hvis 2 spillere står lige når en kamp er slut, kan man spille videre fra første hul, indtil der er fundet en vinder.

Slagspil

I slagspil gælder det om at gå en bane rundt x antal gange i færrest slag.

25

I 25, som er det oprindelige Krolf, vinder man, når man er den eneste, der ved start på et nyt hul, ikke har over 25 slag. Når man ved start på en ny runde har over 25 slag, er man udgået, medmindre man er den, der har færrest slag. Hvis alle spillere har over 25 slag, er det spilleren med færrest antal slag, der vinder. Hvis 2 eller flere spillere står lige med mere en 25 slag, spilles der videre mellem disse spillere, indtil der er fundet en vinder.

Man spiller altid et hul færdigt, selvom man har passeret 25 slag og ikke har mulighed for at vinde.

Denne form for Krolf er specielt velegnet til baner med kun 1 eller få huller.

 

 

Rosenlund Krolf  | Tlf.: 6155 1979