Lånebegreber

Når du skal låne penge er det vigtigt at kende til de mest afgørende begreber. Det gælder uanset om det er online, i banken eller i andre sammenhænge.

Vi vil derfor præsentere de vigtigste begreber for dig, så du kan blive klogere på dem og derudfra undgå at træffe dumme beslutninger. For det er netop hvad mange danskere gør online, når de fx. ikke kender til ÅOP-begrebet eller betydningen af deres rådighedsbeløb.

Her er de lånebegreber vi mener du bør kende til:
 

ÅOP

ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent og medtager samtlige omkostninger og forpligtelser ved lånet. Den store forskel på renten og ÅOP er, at renten IKKE medregner gebyrer, stiftelsesomkostninger.

Ved kun at sammenligne renterne, vil du dermed risikere at træffe en forkert beslutning. En beslutning på forkert grundlag. Du bør derfor have øje for begge del, men ÅOP er vigtigst.
 

Debitorrente

Debitorrenten er en du finder hos alle låneudbydere på nettet. De er forpligtet til at nævne den på deres ansøgningssider og den er fast.

Debitorrenten er nemlig det samme som den effektive rente og varierer kun ved rentetilskrivninger. Den viser lånets årlige rente inkl. renters rente. Et godt pejlemærke for om det er billigt eller dyrt, men heller ikke mere end det.

Du kan sammenligne pengeinstitutternes priser og renter på Pengepriser.dk.
 
 

Rådighedsbeløb

Rådighedsbeløbet er et af de aller vigtigste nøgletål, når banker og lånefirmaer skal kreditvurdere dig og din privatøkonomi. Det er nemlig afgørende for, hvor mange penge du kan afbetale om måneden.
 
Når du vælger et lånebeløb og en løbetid, vil du jo få en fast ydelse der skal kunne betales hver måned. Det er rådighedsbeløbet der sikrer, at de kommer til at ske i praksis.
 
Rådighedsbeløbet er defineret ved, at være det beløb du har til rådighed hver måned, efter de faste omkostninger er betalt. Altså udgifter til husleje, el, vand, varme, abonnementer, licens etc.

Der gælder visse økonomiske krav hos landets banker, der er relativ standard, selvom der altid kan være afvigelser. Du skal nok ikke forvente samme tal, hos lånefirmaerne online, men tallene giver alligevel et godt indblik:
 
Familieforhold Rådighedsbeløb
1 person 5000 kr. 
2 personer (et par) 8000 kr. 
1 barn 1500-2000 kr. 
  
 

Løbetid 

Sidst har løbetiden en indvirkning på en række elementer. Forholdet mellem det ønskede beløb og afbetalingstiden skal være fornuftig og matche din økonomi.
Løbetid, låneperiode og afbetalingstiden er alle begreber der dækker over det samme. De måneder eller år som du har til at betale pengene tilbage.
 
Nu vi har været omkring rådighedsbeløbet, er det klart at jo længere tid du låner pengene, desto mindre skal du tilbagebetale hver måned. Så sørg for en god sammenhæng mellem de to begreber, så du kan betale dine afdrag måned efter måned.
 
Omvendt bør løbetiden ikke blive længere end nødvendigt, for så gør det bare du betaler for mange renter. For det er en anden central hovedregel. Jo længere løbetid desto flere renteomkostninger.
 

Vi håber vores introduktion til de 4 lånebegreber har gjort dig klogere, så du er rustet til at træffe de rette økonomiske beslutninger. Lån er en af de mest definerende økonomiske valg for os mennesker, så det skal gøres grundigt og med omtanke.