Geometri

Lærervejledning

Hjemmesiden her er lavet, så den kan bruges i et undervisningsforløb i geometri. Menupunkterne er udformet således, at eleverne selv kan klikke rundt på hjemmesiden og finde de relevante værktøjer til at løse opgaverne. Opgaverne er tiltænkt at skulle løses i computerprogrammet GeoGebra, men kan også vinkles til at kunne løses i hånden. Elevmaterialet på hjemmesiden er målrettet undervisning på mellemtrinnet.

Under menupunktet ”Elevopgaver”, vil du kunne finde forløbet ”Det Geometriske Øhav”, sammen med en ordforklaring på relevante begreber.

Under menupunktet ”Hjælp til GeoGebra”, vil du kunne finde videoguides til, hvordan de forskellige opgaver kan løses i computerprogrammet GeoGebra.

Da alle videoerne på siden understøttes af Flash, er det en forudsætning at have Flashplayer på computeren, for at kunne se disse. Flash kan hentes her.

Forløbet er udformet som en kort historie om høvdingerne på øerne i Det Geometriske Øhav og opgaverne stiger i sværhedsgrad som eleverne kommer frem i opgaverne. De første mange opgaver stiller kun få krav til løsningen og giver på den måde eleverne meget fri rammer til, hvordan opgaverne løses for den enkelte. Dette kan også lægge op til en diskussion om, at facit ikke altid er det vigtigste i en matematikopgave, men at arbejdsprocessen kan være mindst ligeså vigtig.

Formålet med forløbet er, at eleverne skal blive styrket inden for følgende kompetencer:

Hjælpemiddelkompetencen: Undervisningsforløbet kan med fordel bruges som en introduktion til programmet GeoGebra. Eleverne får herigennem et indblik i, hvordan IT kan bruges som hjælpemiddel til at løse geometriske opgaver.

Tankegangskompetencen: Hvis eleverne på forhånd har et kendskab til GeoGebra, eller hvis opgaverne laves i hånden, kan man evt. fortælle eleverne, at de ikke må bruge menupunktet ”Hjælp til GeoGebra”. På den måde, bliver de udfordret til selv at tænke sig til, hvordan opgaverne skal løses.

Modelleringskompetencen: Denne kompetence er ikke i højsædet i dette forløb, men som ekstraopgave til eksempelvis en udskolingselev, kan tilføjes en opgave 6c, hvor der bedes om, at opstille en funktion, der viser højden af tårnet som funktion af, hvor langt der ses.

Symbol- og formalismekompetencen: Det er idéen, at eleverne, efter undervisningsforløbet, har styr på de tre slags trekanter, der nævnes i opgaverne. Dette får de, ved selv at konstruere og arbejde med dem.

Kommunikationskompetence: Ved at lade eleverne arbejde i grupper om opgaverne, får vi dem til at kommunikere om de stillede opgaver og har vi ikke guidet dem for meget med eksempelvis ”Hjælp til GeoGebra”, kan vi også få dem til at kommunikere omkring forskellige løsningsforslag til opgaverne. De frie rammer i de første mange opgaver bevirker ligeledes, at eleverne må diskutere deres løsningsforslag.

Undervisningsdifferentiering

Som beskrevet i afsnittet om kompetencer, kan elevopgaverne vinkles således, at der kommer forskellige kompetencer i spil. Ligeledes kan opgaverne vinkles, så de passer til forskellige klassetrin og forskellige faglige niveauer. Har man f.eks. med en meget selvstændig elev at gøre, kan man ”forbyde” brugen af menupunktet ”Hjælp til GeoGebra” eller enkelte videoguides, hvorimod en fagligt svagere elev, kan have meget hjælp af at blive guidet. Derudover kan opgave 6b og 6c springes over.