Sitemap

Ældrerådets kvartalsinformation

4. kvartal 2013

3. kvartal 2013

2. kvartal 2013

1. kvartal 2013

3. kvartal 2012

 

Ældrerådets kvartalsinformation

 for 4. Kvartal 2013

                                                                                        17. dec. 2013

 

Nu er det tiltrædende Ældreråd valgt, og der er konstituerende møde den 7. jan. 2014, på Ældrerådets introduktionsseminar, der foregår på Saksild Strand i dagene 6. og 7. januar 2014.

 

Det afgående Ældreråd har afsluttet opgaverne på en fremadrettet måde, så opgaverne nemt kan overtages og videreføres.

 

Ældrerådet har indgivet høringssvar vedr.

 

”Etablering af Aarhus Friplejehjem i Tranbjerg”

 

Ældrerådet var positiv overfor etableringen, men forstår ikke, hvorfor driften af et sådant plejehjem berører økonomien i Aarhus Kommune med ca. 100.000 kr. pr. borger pr. år. – Ældrerådet har afsendt spørgsmål og modtaget svar, i hvilke man fastholder merudgiften.

”Aktivitetslokaler til borgere med udviklingshæmning på Vintervej”

 

Ældrerådet kunne anbefale indstillingen.

 

”Udkast til nyt kommissorium for Frivilligrådet i Sundhed og Omsorg”

 

Ældrerådet kunne anbefale indstillingen.

 

Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat”

 

Ældrerådet kunne anbefale denne sammenlægning af aktiviteterne.

 

”Forventet regnskab og tillægsbevillinger 2013 til Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg”

 

Ældrerådet kunne anbefale indstillingen.

 

”Udmøntning af 44 mio. kr. årligt fra finanslovaftalen 2014 til ældreområdet”

 

Ældrerådet kunne anbefale indstillingen og ser meget positivt på denne udvikling.

 

”Anlægsregnskaber for 143 plejeboliger med servicearealer ved Rosenvang, Vejlby og Thorsvej”

 

Ældrerådet kunne anbefale indstillingen.

 

Ældrerådet har klaget over følgende opgaver:

 

 

Tilgængelighed ved busstoppestedet ud for Globus 1, Gellerup

 

Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø og Midttrafik henviser til modsatte fortov og vil se tiden an et par år, til en omlægning af stikvejen er på plads.

 

Tilgængelighed ved togstoppestedet på Vestre Strandallé

 

Banedanmark kan umiddelbart ikke ændre indstigningshøjden og henviser til ændringer i forbindelse med ”Letbanen”

 

Handicapparkeringskort dec. 2012 for handicapbusser

 

Justitsministeriet oplyser at det ikke kan lade sig gøre på grund af en regel om ensretning i EU. - Vi ønskede at handicapbusser, der parkerede, kunne anvende handicappladser.

 

Ældrerådets fokusområder med oplæg fra fagpersoner:

  • Orientering om budgetforligets resultat vedr. ”Cafeer”, hvor tilskuddet desværre blev halveret, ved Afdelingschef Jens Lassen og Chefkonsulent Karen Skou.

  • Orientering om Akutteams og samling af rehabiliterende pladser på Thorsgården i Åbyhøj i samarbejde med Omsorgshotellet ”Vikærgården”, ved Teamleder Tove Norre.

  • Orientering om ”Friplejehjem” og deres fortløbende udgifter for Aarhus, Kommune samt ”Borgerjournalen”, ved Økonomichef Thor Davidsen.

  • Orientering om forestående ”Tilfredshedsundersøgelser vedr. pårørende”, ved Afdelingschef Annemarie Zacho-Broe og Konsulent Sara Christensen.

  • Orientering om et tiltag vedr. ”Hygiejne i Sundhed og Omsorg” for at forebygge genindlæggelser, ved Konsulent for Ældrerådet Claus Rasmussen. Som resultat af budgetforliget ansættes der en særlig hygiejnesygeplejerske i hvert område.

  • Orientering om ”Ældre og Alkohol” ved Misbrugskoordinator Bente Hvid og Misbrugskonsulent Christina Kudsk Nielsen, ”Folkesundhed Aarhus”.

  • Orientering om ”GPS og andre alarmsystemer” og ”Tryghedsplanen på Demensområdet” ved Demenschef Lissie la Cour, DemensCentrum Aarhus.

  • Orientering om ”Servicepakker i plejeboliger”, der udvikler sig meget forskelligt fra område til område, og ”Taxakortet” til speciallæger m.m., der er ændret på grund af muligheder for misbrug. Ældrerådet protesterede mod, at ældre skal lægge penge ud og så få dem refunderet senere. Vi lever i et pengeløst samfund, hvor det er svært at hæve kontanter. Orienteringen blev givet af Afdelingsleder Jens Lassen og Konsulent Marie Louise Eskerod Ifversen.

    Formand og sekretær i Ældrerådets Omsorgsudvalg har besøgt SOSU skolen med henblik på at forbedre uddannelsens grundforløb. Senere i dialogen vil man også fokusere på efteruddannelsen især med henblik på Hjemmehjælps-kommissionens rapport og de 29 anbefalinger, som meget fokuserer på efteruddannelse.

    Styregruppens kvartalsmøder med Rådmanden har været evalueret med det resultat, at der er gensidig tilfredshed med disse møder, både hvad indhold og dialog angår.

    Ældrerådet er i dialog med Ældresagen med henblik på at udarbejde fælles holdninger og initiativer vedr.:

  • Bisidderordningen

  • Medicincheck

  • Kontanter i plejeboliger

    Ældrerådet har evalueret halvårsmødet med ”Det politiske udvalg i Sundhed Omsorg”, hvor vi drøftede indholdet af ”De forebyggende hjemmebesøg”. Ældrerådet mener fortsat, at man svigter de svageste hjemmeboende 75+ borgere, som ikke er visiteret endnu

    Ældrerådets omsorgsudvalg er i god dialog med forvaltningen om leverandørerne vedr. specifikation af leveret mad på fritvalgsområdet. - Borgerne har svært ved at afstemme leveringer med afregninger. - Afbestilt mad er ikke tydeligt specificeret ved afregningen, når madudbyderen beder om fradrag i Folkepensionen.

    Ældrerådets Boligudvalg har drøftet huslejeforholdene på Lokalcenter Hørgården, efter der er flyttet studerende ind i plejeboligerne. Udvalget er desuden opmærksomt på fremkommeligheden ved Plejeboligerne på Hedevej i Risskov. Der er et ønske om, at tilgængeligheden sættes mere i fokus i fremtiden.

    ”De sociale forbrugerråd”, hvor Ældrerådet er repræsenteret, drøfter forebyggelse af tyveri ved brug af overvågningskameraer i handicap og plejeboliger. Desuden har de fokus på medicinering, hvor man på landsplan skønner, at der er fejl i 70 % af medicinplanerne.

    Fremtidige emner for diskussion i Ældrerådet:

  • Digitalisering i fremtiden og hjælp til de borgere, der ikke magter det.

  • Hvordan er det første år gået med organisationsændringen til 9 områder?

  • Hvordan kører den nye visitationsordning?

  • Rehabilitering og udrulning af Grib Hverdagen, er det stadig en succes?

  • Bygning og tilpasning af plejeboliger og ældreboliger?

  • SOSU uddannelsen, dens grundforløb og efteruddannelsen.

Yderligere information kan indhentes hos formanden, og den kan ses på Ældrerådets hjemmeside: www.aeldreraadaarhus.dk , hvor vore referater og høringssvar kan læses sammen med mange andre nyttige informationer.

 

Med venlig hilsen

 

Carl Aksel Kragh Sørensen

 

Formand

 

Tel: 21 91 76 88

 

E-mail: caks@petersminde.dk



Ældrerådets kvartalsinformation

 

for 3. Kvartal 2013

 

 1. okt. 2013

 

Vi har forberedt og planlagt det forestående valg til det nye Ældreråd, som tiltræder den 1. januar 2014. Det er et digitalt valg med mulighed for at brevstemme, og valget kører på sit højeste netop nu. 25 kandidater kandiderer til de 15 pladser. Der har været afholdt 4 opstillingsmøder. Forvaltningen og valgudvalget har sørget for reklame og omtale. – Så nu er det op til vælgerne, at bestemme sammensætningen af Ældrerådet for de næste fire år.

 

 

Ældrerådet har indgivet høringssvar vedr.

 

 

”Serviceniveau 2014 – for pleje, praktisk hjælp, madservice, træning m.m.”

 

Ældrerådet er enige i paradigmeskiftet fra kompenserende hjælp til rehabiliterende indsats. Vi er enige i, at livet skal leves på egne præmisser, og at borgere, pårørende og medarbejdere skal uddannes til de nye metoder.

 

 

”Tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp samt madservice” og ”Tilsynspolitik for hjemmeplejen”

 

Ældrerådet ønsker øget fokus på den enkelte borgers samlede behov med særlig vægt på ernæringstilskud, hjælpemidler og boligændringer, specielt ud fra ledetråden ”al magt til borgerne”.

 

 

”Nye fælles løsninger – caféer som samlende drivkraft”

 

Ældrerådet ønsker indtægtskravet fjernet og en større bemanding af medarbejdere, så det bliver sjovt at være frivillig i caféen.

 

”Sundheds- og velfærdsteknologisk Investeringspulje 2013”

 

Ældrerådet støtter hovedformålet med at fremme borgernes selvhjulpenhed i dagligdagen. Det vil medføre, at medarbejderne skal have et kompetenceløft, og der skal satses på erfaringsudveksling og netværk med pilotprojekter, så man kan blive dus med forbedringerne.

 

”Forslag til budget 2014 – 2017”

 

Ældrerådet har udarbejdet et grundigt høringssvar, der skulle tage hensyn til individuelle hensyn i plejeboliger bl.a. med en ekstra aftenvagt, forbedret handicapkørsel, mere rummelighed og inklusion, bedre forhold for den medicinske patient og forebyggelse af genindlæggelser. Desuden ønsker Ældrerådet mere aftenbelysning på stisystemerne, bedre fremkommelighed bl.a. på fortove for kørestole og rollatorer samt en revurdering af busplanerne i 2014, der vil tage hensyn til forsømte byområder og lokalcentre.

 

”Oprettelse af et friplejehjem Tranbjerg”

 

Ældrerådet ser positivt på denne udvikling med 54 friplejeboliger.

 

 

Ældrerådets fokusområder med oplæg fra fagpersoner:

 

Orientering om forvaltningens nye organisationsstruktur ved Sekretariatskonsulent Karen Meisner Christensen

  • Orientering om samarbejdsaftale mellem Sundhed og Omsorg og Apotekerforeningen ved Sekretariatskonsulent Karen Meisner Christensen

  • Gennemgang af budget og budgetresultat ved Kontorchef Charlotte Storm Gregersen

  • ”Kærlig Kommune” ved Forvaltningschef Thune Korsager

  • Det nære sundhedsvæsen ved Sundhedschef Hanne Linnemann

  • Ny lovgivning for Fritvalgsområdet ved specialkonsulent Rasmus Møller-Levy

    Ældrerådet har afholdt møde sammen med Ældresagen.

  • Hjemmehjælpskommissionens rapport blev grundigt gennemgået med bemærkninger til de 29 anbefalinger.

    Desuden enedes vi om at udarbejde fælles holdninger og initiativer vedr.:

  • Bisidderordningen

  • Medicincheck

  • Kontanter i plejeboliger

    Ældrerådet sluttede kvartalet med at møde Det Politiske Udvalg, hvor et af emnerne var ”De forebyggende hjemmebesøg”. Her må vi nok erkende, at Ældrerådet ikke er enige med forvaltningen. For os at se laver man mange tiltag, men man svigter de svageste hjemmeboende 75+ borgere, som ikke er visiteret endnu. De skal nu selv henvende sig, hvis de vil have besøg. Netop de svageste kan ofte ikke overskue den beslutning, og de bliver derved ulykkeligt forbigået, hvilket ikke er hensigten efter loven. – Andre emner, der blev drøftet, var ”Ensomhed” og ”Frivillighed”. De blev behandlet i grupper.

    Vi har på ny bedt om en opklaring vedr. specifikation af leveret mad på fritvalgsområdet. - Borgerne har svært ved at afstemme leveringer med

    afregninger. - Afbestilt mad er ikke tydeligt specificeret ved afregningen, når madudbyderen beder om fradrag i Folkepensionen.

    Fremtidige emner for diskussion i Ældrerådet:

  • Ældre og alkohol.

  • Borgerjournal og digitalisering på medarbejderniveau.

  • Digitalisering i fremtiden og hjælp til alle borgere, der ikke kan.

  • Ældrerådsvalg 2013 afslutning og evaluering.

  • Aflevering til det nye Ældreråd.

    Yderligere information kan indhentes hos formanden, og den kan ses på Ældrerådets hjemmeside: www.aeldreraadaarhus.dk , hvor vore referater og høringssvar kan læses sammen med mange andre nyttige informationer.

 

Med venlig hilsen

 

Carl Aksel Kragh Sørensen

 

Formand

 

Tel: 21 91 76 88

 

E-mail: caks@petersminde.dk


Ældrerådets kvartalsinformation

for 2. Kvartal 2013

                                                                                          1. juli 2013

 

Ældrerådet startede kvartalet med at møde Det Politiske Udvalg, hvor emnet var cafedriften i lokalcentrene. Formandsskabet for brugerrådene havde vi inviteret med, fordi udspillet til gruppearbejdet var følgende:

Hvordan kan vi i endnu højere grad bruge lokalcentrets brugerstyrede café som lokalt samlingspunkt med et socialt, forebyggende og aktiverende sigte og som ”hjerte” i lokalcentret?

Efterfølgende er emnet drøftet lokalt i områderne, også fordi finansiering og bemanding spiller en stor rolle, hvor netop også samspillet mellem medarbejdere og frivillige er en væsentlig faktor.

 

Vi forbereder og planlægger det forestående valg til det nye Ældreråd, som tiltræder den 1. januar 2014. Det bliver et digitalt valg med mulighed for at brevstemme. - Læs mere om det på side 56 i Vital juni udgaven.

 

Ældrerådet har indgivet høringssvar vedr.: ’Tandtekniske ydelser, fodpleje og briller’, ’Anlægsregnskaber’, ’Nedrivning af Toftegården’ og ’Udlicitering af nødkald’ samt ’Kulturpolitikken 2014 – 2016’.

 

Vi har bedt om en opklaring vedr. specifikation af leveret mad på fritvalgsområdet. - Borgerne har svært ved at afstemme leveringer med afregninger. - Afbestilt mad er ikke tydeligt specificeret ved afregning, som er fradrag i Folkepensionen.

 

Ældrerådet har deltaget i de forberedende aktiviteter og planlægningen af ’Generationernes Hus’ på havneområdet, og ’Det privat offentlige samarbejde vedr. Bøgeskovhus’.

 

Tilsynsrapporten for 2012 fra Embedslægerne er gennemgået, og det kunne konstateres at rapporten i lighed med tidligere år indeholdt anmærkninger om ’Medicinhåndtering’, ’Patientrettigheder’ og ’Dokumentation’.

 

Vi har haft besøg af Rådmand Dorthe Laustsen, hvor især ’Digitalisering’, ’Helhedsplan Gellerup’, ’Kulturby 2017’ og ’Samarbejdet med de praktiserende læger’ samt ’Udskrivning fra hospital’ blev drøftet.

 

’De forebyggende hjemmebesøg’ har været grundigt debatteret. Der bliver strammet op omkring besøgene, så lovens ord med et frivilligt hjemmebesøg én gang årligt, hvis man er fyldt 75 år, vil blive overholdt. - Hvis man allerede er i visiteringssystemet, gennemføres der en årlig visitation. - Desuden arrangeres der visse tiltag.

 

Ældrerådet har diskuteret digitaliseringslovgivningen meget intenst. Vi må konstatere, at de ældre, der kan teknikken eller får den lært, har megen glæde af den. – Men der er et stort antal ældre, der ikke kan eller vil lære teknikken, og disse borgere skal der tages ekstraordinært hånd om, således, at det er legalt, at de får hjælp af familie eller pårørende.

 

Vi fik lejlighed til at debattere pedellernes virke. Ældrerådet ønsker fokus på, at beboerne får den hjælp, de rettelig har betalt for gennem huslejen.

 

Udlicitering af ’Det hvide område (snerydning og is)’ og ’Det grønne område (græs og bede)’ blev gennemdrøftet. Der planlægges en tværmagistratslig løsning.

 

I foråret har Ældrerådet afholdt møder ude i byen. Vi startede på Folkestedet. Derefter fulgte lokalcentrene Abildgården, Næshøj, Solbjerg, Vikærgården og Skelager. Vi havde gode oplevelser og forberedte medarbejdere alle steder.

 

Folkestedet var helt nyt, og vi oplevede besværlighederne med servering på første sal. I øvrigt havde mange af os allerede været på besøg tidligere.

 

Abildgården fremviste visionerne med overflytning af DemensCentrum Aarhus i løbet af 2-3 år. - Desuden fik vi en god fornemmelse af ledetrådsagenternes arbejde med at oplære medarbejdere i andre områder.

 

Næshøj gav os indblik i historien og udviklingen af lokalcentret med dens beliggenhed og med projektet ’Udeliv Næshøj’ på denne første forårsdag.

 

Solbjerg gav os en fornemmelse af, hvad sygemeldinger kan medvirke til en mandag morgen og middag. Der var således ikke tid til at vise os rundt i de nyetablerede plejeboliger, men vi fik en grundig orientering om plejemetoden ’Eden Alternative’, som den praktiseres netop her.

 

 

Vikærgården havde vi alle set frem til. Vi fik en grundig information om de teknologiske fremskridt. Velfærdsteknologien favner over utrolig mange aktiviteter, såsom forbedringer, forsøg og afprøvninger. - Ældrerådet har tidligere vist sin store skepsis, men vi må erkende at denne innovation, der foregår her, gør mange ældre mere selvhjulpne på en behagelig måde, også uden at det behøver gå ud over samværet med personalet og andre borgere. - Vikærgården er også Aarhus Kommunes omsorgshotel, hvor 80 % af beboerne er nyudskrevne fra hospitalet, og 20 % har haft svær sygdom i hjemmet. Typisk er man visiteret til Vikærgården i seks uger.

 

Skelager var centrum for vort sommermøde. Vi følte os meget velkomne og fik en fin rundvisning og en snak med flere beboere. Arrangement og krolfbane var perfekt denne sommerdag.

 

Ældrerådet har været ’i marken’ for at opleve, hvordan vore medarbejdere sikrer, at de visiterede borgere på fritvalgsområdet samt vore plejeboligbeboere får den bedste pleje og behandling. - Vi deltog i det meste af paletten af udbud.

 

Det første udkast til budget 2014 er blevet forelagt Ældrerådet. Der lægges op til et budgetforlig, der i hovedtræk giver uændret serviceniveau, flere aftenvagter, forbedrede kørselsordninger og forbedrede botilbud.

 

Fremtidige emner for diskussion i Ældrerådet:

  • Det nære sundhedsvæsen med overgangene fra region til kommune.

  • Ældre og alkohol og andet misbrug.

  • Digitalisering i fremtiden og hjælp til alle.

  • Ældrerådsvalg 2013.

     

    Yderligere information kan indhentes hos formanden, og den kan ses på Ældrerådets hjemmeside: www.aeldreraadaarhus.dk , hvor vore referater og høringssvar kan læses sammen med mange andre nyttige informationer.

 

Med venlig hilsen

 

Carl Aksel Kragh Sørensen

Formand

Tel: 21 91 76 88

E-mail: caks@petersminde.dk

Ældrerådets kvartalsinformation for 4. kvartal 2012

12. januar 2013

Ældrerådet har fået gennemgået slutevalueringen af ’Grib Hverdagen’. Ældrerådet påpegede vigtigheden af en god kommunikation mellem de fagprofessionelle, de involverede borgere, deres familie og det øvrige netværk.

Forsikringsdækningen af frivilliges indsatser har været til debat i Ældrerådet. Der var lagt op til en uholdbar aftrapning af dækningen af frivillige fra 70 år til 80 år. Dette forhold er blevet rettet, så der fremover ingen aftrapning er, og så alle frivillige bliver behandlet ens i forsikringsmæssig sammenhæng.

Ældrerådet har fået iværksat en undersøgelse af, om beboere i plejeboliger og ældreboliger får den huslejebetalte støtte fra pedellerne. - Det fastslås, at beboerne forsømmes, og at lokalcentrene tilgodeses.

Budgetforliget er blevet gennemgået. I slutfasen sikrede Ældrerådet, at kvartalsbladet Vital blev reddet, og at visiterede indkøb blev ændret fra hver tredje uge til hver anden uge.

Det forventede regnskab i Sundhed og Omsorg samt en tillægsbevilling er blevet gennemgået og debatteret.

Brugerbetaling og tilkøbsydelser har været til debat i Ældrerådet.

Der er afholdt møde med det politiske udvalg. Der var fire gruppediskussioner:

• Boligplanerne 1 og 2

• Visioner for frivillige på ældreområdet

• Fremtidens generationsbrobygning med fokus på havneprojektet

• Trafikforhold og tilgængelighed

Politikerne fik således mange ideer fra Ældrerådets medlemmer.

Ældrerådets konsulent Otto Ohrt har fået andre opgaver. Han er afløst af konsulent Karen Meisner Christensen, der er nyansat og kommer fra KL Kommunernes Landsforening.

Ældrerådet har anskaffet iPads og får fremover ikke tilsendt materiale i papirform. På sigt vil det være en besparelse.

Ældrerådet har rejst spørgsmålet om, at lokalcentrenes busser burde forsynes med et handicapparkeringsskilt, så man må parkere på handicappladser.

Ældrerådet har foranlediget en afprøvningsprocedure for nødkald. Disse skal fremover afprøves hver tredje måned.

Strukturen i uddannelsesarbejdet og uddannelsernes indhold har været til debat i Ældrerådet, hvor der også har været fokus på teamledernes uddannelse og efteruddannelse.

De forebyggende hjemmebesøg står foran en modernisering og en forbedring. Her har Ældrerådet markeret, at der ikke må ske forringelser, og at den lovmæssige del skal overholdes.

I forbindelse med et møde med rådmanden for Teknik og Miljø har Ældrerådet påpeget visse problemer om fremkommelighed og tilgængelighed i Aarhus by. Desuden blev den kollektive trafik på havnen og tilgangen fra bestemte boligområder til deres lokalcentre debatteret.

Tilfredshedsundersøgelsen på ’frit valgs området’ er blevet gennemgået.

Tricktyverierne har været til diskussion, og der fremkom forslag til forbedringer på plejeboligenhederne. Der er bl.a. foreslået en forbedring af medarbejdernes

navneskilte, og synlige navneskilte på godkendte håndværkere.

Ældrerådet har indgivet høringssvar til ’Kravspecifikation vedr. udbud af bleer’ og ’Ny sports og fritidspolitik i Aarhus Kommune’.

Digitaliseringsprocessen har Ældrerådets store bevågenhed. Der bliver flere og flere ældre, der magter opgaven, men der er mange, for hvem det aldrig vil lykkes. Der stilles mange spørgsmål om den lovlige hjælp i forbindelse med pårørende, bisiddere og værger samt medvirken fra Borgerservice.

På et møde med Sundheds og Omsorgsudvalgets formand blev der stillet mange spørgsmål fra Ældrerådets medlemmer, og man drøftede mulige

samarbejdsflader. Det har bl.a. resulteret i et fælles læserbrev om, at ’Bankerne lader de ældre i stikken’.

På et møde med fungerende rådmand for Sundhed og Omsorg var fokuspunkterne ’Medborgerskab’, ’Klagehåndtering’, ’Grib Hverdagen’, ’Mindre dokumentation’ og ’Åbenhed’. De gav anledning til en god debat.

Fremtidige emner for diskussion i Ældrerådet:

• Innovationsmodeller i Sundhed og Omsorg.

• Det nære sundhedsvæsen med overgangene fra region til kommune.

• Ældre og alkohol.

• Digitalisering i fremtiden og hjælp til alle.

• Velfærdsteknologien, evaluering, hvordan virker det.

• Bisidderordningens muligheder og fordele for medborgeren.

• Tilkøbsydelser og brugerbetaling på kommunale ydelser.

• Snerydningsordningen for ældre i egen bolig.

• Ældrerådsvalg 2013.

Ældrerådet har netop konstitueret sig for det sidste år i indeværende periode. Det blev til genvalg af den siddende styregruppe:

Formand: Carl Aksel Kragh Sørensen.

Næstformand: Inge Lise Johansen.

Sekretær: Birthe Ryberg.

Yderligere information kan indhentes hos formanden, og den kan ses på Ældrerådets hjemmeside: www.aeldreraadaarhus.dk , hvor vore referater og høringssvar kan læses sammen med mange andre nyttige informationer.

Med venlig hilsen

Carl Aksel Kragh Sørensen

Formand

Tel: 21 91 76 88

E-mail: caks@petersminde.dk

 Ældrerådets kvartalsinformation for 3. Kvartal 2012

3. oktober 2012

Ældrerådet støtter projektet, der forbedrer dialogen og omgangstonen, når borgerkonsulenterne kontakter borgerne. Det er et hollandsk dialogsøgende system. Det er vigtigt, at borgerne forstår borgerkonsulenterne og omvendt.

Projekt ensomme ældre er svært at definere, fordi der er mange berøringsflader og dele af disse er med i de nye budgetforhandlinger. ’Spisevenner’ er nu startet op, som et af projekterne, der kan begrænse ensomheden for ældre.

Netcafé projektet er ved at være på skinner. Ældrerådet anbefaler undervisning af undervisere, som et vigtigt tiltag, så alle kursister får det optimale udbytte.

Ældrerådet har markeret sig om busruterne, som ikke tilgodeså de ældre og nogle lokalcentre godt nok. F.eks. linje 17 på Langenæs og i Brobjergparken, samt linjeføringen i Gl. Aaby. Vi forsøger at fremme genforhandlingerne, så de gennemføres i 2013 i stedet for i 2014.

Boligplanerne 1 og 2 er bearbejdet af Ældrerådet med en udtalelse vedr. lokalcenter på havnen med aktiviteter for både børn, unge, midaldrende og ældre. Desuden har vi udfærdiget en udtalelse vedr. genhusning af plejehjemsbeboere og ældreboligbeboere ved ombygninger. Disse skal foretages så nænsomt som muligt, men undgås kan de ikke.

Ældrerådet har indsendt høringssvar vedr. ’Velfærdsteknologiske investeringer’. Vi efterlyser en evalueringsrapport vedr. automatisk medicindoseringsudstyr og telerobotter. – I iveren efter disse investeringer, skal man huske på ikke at glemme værdien af hjemmeplejebesøg, da disse er med til at bekæmpe ensomheden.

Ældrerådet har indgivet høringssvar vedr. ’Tilsynspolitik for hjemmeplejen’. Vi foreslår at ’Tilfredshedsundersøgelser’ gennemføres sammen med en repræsentant for brugerrådet og en bisidder.

Kirsten Mønster er indtrådt i Ældrerådet, fordi Lea Grubbe er flyttet til Ærø.

Det ’Offentligt / private samarbejde’ på Bøgeskovhus har vi haft forskellige meninger om. Dog glæder vi os til at se, hvad det kan bibringe.

Kvalitetsstandarderne ’Et bedre liv’ er endevendt med positive udtalelser, dog ønsker vi et forsidebillede, der udstråler livskraft og mod på livet. Vi har markeret at Indsatskatalogerne afsætter for kort tid til opgaverne især til de småtspisende ældre medborgere. Dette har forvaltningen efterkommet

Ældrerådets repræsentationer i magistratsafdelingerne er vigtige og justeres løbende. Gennem disse giver vi vor mening til kende og får sat vore anonyme fingeraftryk på et tidligt tidspunkt.

Kvalitetssikringsgruppen af Vikærgården er netop oprettet, og vi forventer at kunne sætte markante fingeraftryk på dette rehabiliterings og genoptræningscenter.

Vi fokuserer lidt på hjælp til svagt formulerende medborgere. Hvem der skal hjælpe disse ældre medborgere ligger endnu ikke fast, men det er ikke Ældrerådet. Det kunne være Ældresagen, brugerråd eller pårørende.

Ældrerådet deltager i ’Generationsbrobygning’ den 1. oktober. Således er vort møde denne dag udsat, så vi kan deltage aktivt i vore lokalområder. Ældrerådet viste stort engagement både i ’Folkestedet’ og rundt i lokalområderne.

Folkestedet (det gamle bymuseum) blev åbnet af de 2 rådmænd med balloner og børn og voksne i alle aldre. Et spændende arrangement med saftevand, kaffe og et stort udvalg af kager.

Tilsynsudvalget oplever et højere informationsniveau, dog fokuseres der meget på diffust sprogbrug i tilsynsrapporterne.

Frivilligkurser for frivillige har vi været med til at opbygge, men det synes at være en svær opgave at lære frivillige og medarbejdere at omgås hinanden.

Fortegårdens udvidelse med en etage mere og installation af elevatorer har vi haft i høring og markeret, at kommunens skyggediagrammer kan diskuteres. Desuden siger vi, at det skal undgås at byggeriet med en etage mere danner præcedens i Aarhus Kommune.

Budget 2013-2016 er under behandling:

Ældrerådet foreslår at bruge flere penge på:

• Forebyggende hjemmebesøg skal måske gentænkes.

• Bedre rammer for at passe en syg ægtefælle.

• Forskønnelse og hjemliggørelse af byens plejeboligenheder.

• Elbiler og rotationsstillinger nævnes.

MSO skal spare 35 mio. kr. Forslag inden 24. september.

Ældrerådet har foreslået besparelser ved at fokusere på følgende områder:

• Rehabilitering

• Forebyggelse

• Sundhedsfremme

• Velfærdsteknologi

• Solceller

Ældrerådet erfarede, at der var sparet 16 % på ældreudgiften de sidste 5 år, hvorimod der var øgede udgifter på mellem 16 % og 43 % på børneinstitutioner, folkeskolen og kultur de sidste 5 år. Det gav anledning til en pressemeddelelse fra Ældrerådet med overskriften: ’Nu må byrådet vågne op’. Pressemeddelelsen kan ses på vor hjemmeside: www.aeldreraadaarhus.dk

Ældrerådet har besøgt Plejecentret Møllegården i Hadsten. Turen var en stor succes med tilbundsgående informationer og en rundvisning. Det er ’Leve og bo’ konceptet, der arbejdes efter, og man forsøger at tilegne sig ’Eden alternative’ metoderne med hjemlig hygge og hjælp til selvhjælp, som gør beboerne mere aktive.

Fremtidige emner for diskussion i Ældrerådet:

• Digitalisering og etikken fremadrettet berører os meget.

• Velfærdsteknologien, evaluering, hvordan virker det.

• Tilkøbsydelser på kommunale ydelser og brugerbetaling har fokus.

• Faste læger tilknyttet plejeboligenheder skal undersøges.

Ældrerådet og Ældresagen afholdt, debatmøde mandag den 24. september 2012 med emnet 'Retten til et godt ældreliv'. Det foregik i Ældresagens lokaler og deltagergebyr for kaffe, kage og foredrag er 50,00 kr. Der blev udsolgt med over 100 deltagere, så det må betegnes som en succes, som vi er klar til at gentage med et andet emne.

Ældrerådet deltog med en stand på Bispetorvet på ’Frivillig Fredag’ sammen med ca. 60 andre frivillige foreninger.

Yderligere information kan indhentes hos formanden, og den kan ses på Ældrerådets hjemmeside: www.aeldreraadaarhus.dk , hvor vore høringssvar kan læses sammen med mange andre nyttige informationer.

Med venlig hilsen

Carl Aksel Kragh Sørensen

Formand

Tlf.: 21 91 76 88

E-mail: caks@petersminde.dk

Ældrerådet i Aarhus Kommune | Søren Frichs Vej 36 G, 8230 Åbyhøj  | Tlf.: 86 14 07 47 | aeldreraadet@post.tele.dk