Masser af succes - og medaljer

2019-05-22 12:49

Den traditionsrige uddeling af medaljer til årets dygtigste lærlinge, herunder Årets Lærling samt Årets Æreshåndværker løb af stablen torsdag 16. maj på Aarhus Rådhus, med deltagelse af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard.

Af Tore Plougheld
Alle fotos: Flemming Jeppesen
 
Torsdag 16. maj var en dag som alle andre i den gamle rådhusbygning i Aarhus – og så alligevel ikke. Denne dag var den røde løber rullet ud for Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, der sammen med borgmester Jacob Bundsgaard tog imod et større opbud af festklædte honoratiores i anledning af Dansk Industri og Håndværks Medaljefonds årlige uddeling af medaljer til de dygtigste østjyske lærlinge.
 
Mens Prinsens Livregiment spillede op til festlig velkomst indfandt de mange indbudte nyudlærte svende, deres familier og læremestre sig efterhånden i Byrådssalen, og en vis dæmpet anspændthed og andægtighed sænkede sig over lokalet. Nu var det nu. Dagen var kommet. Men hvad skulle der rent faktisk ske?

Masser af taler (og akademisk skønsang)
Inde i salen lagde Akademisk Kor ud med sangen ”Nattevandring”. Herefter bød Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard velkommen fra talerstolen, inden han overlod ordet til formand for medaljefonden, malermester Søren Dyhr, som skulle navigere deltagerne gennem eftermiddagens intense program.
 
Der blev dog også plads til en personlig hilsen fra den erfarne malermester til de unge, håbefulde modtagere, som netop er på vej ud i arbejdslivet:
”Uden jeres flid og ihærdige indsats gennem en lang og sej læretid, så var ingen medaljer eller medaljefest, og så sad vi ikke her i dag. Det er jer, det handler om. I har ikke alene præsteret fornemme karakterer og demonstreret en faglig dygtighed langt ud over det forventede. Jeres personlige egenskaber og menneskelige og faglige udvikling i jeres læretid er det, der for alvor skiller jer ud fra mængden og er årsagen til, at jeres firmaer og læremestre har indstillet jer til medaljer i dag”, lød ordene fra Søren Dyhr.
 
Herefter fik den unge elektriker Markus Brøgger Christensen ordet. Han blev hædret som Årets Lærling 2018, og fik dermed retten til at holde dagens festtale for sine jævnaldrende håndværkerkolleger.

”Jeg véd, at I er nervøse og måske har ret svedige håndflader lige nu – men det er helt natuligt. I har alle sammen præsteret noget særligt, så I kan være stolte af at sidde her i dag. Og I har med garanti prøvet værre ting før – så der er ingen grund til at være nervøse”, lød det med et glimt i øjet fra Årets Lærling 2018.
 
Årets Lærling 2018, Markus Brøgger Christensen, gik på talerstolen med en opfordring til årets medaljemodtagere om at nyde øjeblikket og glemme nervøsiteten.

Joachim Holger Waldemar Christian, Prins til Danmark, har ordet
På dette tidspunkt i programmet var det blevet tid for Hans Kongelige Højhed, Prins Joachim, til at tage ordet. Før den egentlige overrækkelse af medaljerne er det nemlig også en tradition at HKH Prins Joachim holder sin egen motivationstale. I uddrag lød Prinsens tale til de kommende medaljemodtagere således:

”Vi har en lang og ikke mindst bred håndværkstradition i Danmark. Vi har sat – og sætter til stadighed – vores kreative og nytænkende aftryk på områder som design, teknologi, arkitektur og gastronomi, og vi udmærker os nationalt såvel som internationalt. Det skal vi være stolte af.
 
Da I fik svendebrevet i hånden, blev I en del af den danske håndværkstradition, og det skal I være stolte af.
 
Samtidig skal I være bevidste om det ansvar, som I nu også er med til at bære.
Et ansvar, der dels handler om at bidrage til det samfund, vi har bygget op, og som hviler på, at vi alle yder en fælles indsat for at få hjulene til at køre rundt. Men også et ansvar, der handler om at ære jeres håndværk, ære historien.
Og hvad mener jeg så med det, tænker I måske?
 
Jo, med det mener jeg, at bare fordi I kom i mål med jeres uddannelse, skal I ikke stoppe der. Sæt nye mål for jer selv. Lad være med at sætte jer så dybt i en stol af tilfredshed, at I aldrig kommer op igen. For I har evnerne til at komme langt, og I har tilladelsen til at drømme stort. Lad medaljen være et symbol på det.
 
Og det er ikke fordi jeg siger, at I alle sammen skal skrive jer ind i historiebøgerne – slet ikke. Jeg siger det, fordi når vi sætter mål for os selv, så udvikler vi os”, lød opfordringen fra Hans Kongelige Højhed, Prins Joachim.
 
Herefter blev modtagerne kaldt ud på gulvet én for én og kunne modtage deres fuldt fortjente medaljer sammen med et kongeligt håndtryk, som et synligt bevis på deres præstation. Der ventede dog stadig en overraskelse eller to for de medaljebehængte hovedpersoner. Én af dem skulle nemlig have endnu en hædersbevisning, en gave, et diplom OG et håndtryk fra prinsen: Årets Lærling 2019

Årets Lærling: Rollemodel, elitehold og i værkstedet som 14-årig
Frederik Christian Rasmussen, uddannet ved VIA biler i Højbjerg, blev derfor råbt op igen. Og måtte endnu en gang træde frem, denne gang for at modtage denne helt specielle æresbevisning, der kun uddeles én af om året. Om tildelingen hed det blandt andet:

”Han vandt undervejs i den faglige uddannelse et skolemesterskab og blev udtaget til et særligt elitehold på Aarhus Tech. Han kom til skade med sin ene hånd med store smerter til følge. Men også det var en udfordring, han tog med oprejst pande. Han har siden været en rollemodel i arbejdet med at tiltrække nye lærlinge. Og han har også været hædret ved Aarhus Tech i forbindelse med afslutning af svendeprøven for sin enestående måde at gå til sin uddannelse, job og kolleger såvel som medstuderende på".
 
Frederik Christian Rasmussen modtager her beviset på, at han er Årets Lærling 2019.
 

Med dette fornemme skudsmål kunne Frederik Christian Rasmussen hermed modtage sit diplom samt et særligt ur med inskriptionen Årets Lærling 2019.

I krig med kuglepen og kamera
Sidste stop i Byrådssalen i denne omgang var overrækkelsen af den særlige pris Årets Æreshåndværker. Den gives til en person med forankring i Østjylland, der ikke bare er rollemodel for sit eget håndværk, men også kendt og respekteret for at inspirere deres omgivelser og samarbejde både nationalt og internationalt.
 
Sidste år var modtageren Michael Holm, ejer og grundlægger af IT-imperiet Systematic. Året før var ”dynekongen” Lars Larsen modtager, og Hans Kongelige Højhed Prins Joachim har endda selv modtaget prisen som Årets Æreshåndværker (det skete i 2011) som en anerkendelse af hans militære og ikke mindst kongelige håndværk.

I år faldt valget på TV2’s mangeårige journalist og krigskorrespondent Rasmus Tantholdt. Hans udnævnelse begrundede bestyrelsesmedlem af medaljefonden, smedemester Niels Christian Christensen, med disse ord:

”Rasmus har sit ophav her i Smilets By, Aarhus. Men meget af det, han har beskæftiget sig med i sit særlige håndværk, trækker ikke altid på smilebåndet. Han må i den grad siges at kunne sit håndværk som formidler – ikke bare i krige og konflikter, men i langt højere grad om de mange frygtelige skæbner som lider, når krudt og kugler bliver talerør mellem parterne i en konflikt”.
 
Journalist Rasmus Tantholdt modtager her prisen som Årets Æreshåndværker 2019, og kommer hermed i eksklusivt selskab med bl.a. fhv. borgmester Thorkild Simonsen, eventyreren Troels Kløvedal og Hans Kongelige Højhed, Prins Joachim.

Rasmus Tantholdt fik derefter selv mikrofonen og takkede for udnævnelsen som Årets Æreshåndværker:

“Det er en stor ære at stå her i dag. Som Aarhus-dreng havde jeg aldrig drømt om, at jeg en dag skulle stå her i byrådssalen og modtage sådan en pris; men da jeg altid har betragtet journalistik som et håndværk og mig selv som håndværker, så gør det mig både glad og stolt at blive en del af denne tradition. Det er en fin påskønnelse af det, jeg laver”.
 
Rasmus Tantholdt, der ikke på forhånd havde nedskrevet sin tale, gav følgende råd og klap på skulderen til de nyudlærte lærlinge, der netop havde modtaget deres medaljer og kongelige håndtryk:
 
“Jeg har ikke altid selv haft så stor tro på mine egne evner. Men jeg har lært, at hvis du går til dit fag – uanset hvad det er – med begejstring, vilje og et evigt engagement, så kan du nå rigtig langt,” lød afskedssalutten fra historiefortælleren og korrespondenten Rasmus Tantholdt.

Læs mere om Rasmus Tantholdt og traditionen med æreshåndværkere her
 
Med disse ord var det blevet tid til at strække ben og forlade Byrådssalen. Først forlod medaljemodtagerne, borgmesteren, prinsen, formand Søren Dyhr og æreshåndværkeren Rasmus Tantholdt lokalet for at stille op til gruppefoto omkring trappen i indgangshallen til rådhuset.
 
Herefter trak alle de fremmødte gæster ned i Rådhushallen, hvor der var anrettet en stående buffet med borde til hver enkelt medaljemodtager, deres familier og læremestre.
 
Ingen Medaljefest uden taffel i Rådhushallen.
 
 
 
 
Aarhus Haandværkerforening
HHKT/AARHUS
Rådhuspladsen 5
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk