Godt nyt i "fartskriver-sagen"

2017-07-12 11:01
 
Færdselsstyrelsen ændrer den såkaldte "håndværkerregel". Fra nu af kræver transport mellem to virksomheder som led i udførelsen af en fælles opgave for den samme kunde ikke længere en fartskriver i bilen.

Fra Håndværksrådet

Efter pres fra Dansk Bilbrancheråd, SKAD og Håndværksrådet retter Færdselsstyrelsen nu ind og ændrer den såkaldte ’håndværkerregel’. Det er en sejr for fornuften, at styrelsen afkriminaliserer en række medlemsvirksomheder, understreger Håndværksrådet.

Færdselsstyrelsen har netop udsendt en vejledning i de nye køre/hviletidsregler, som erstatter en tidligere vejledning, der byggede på en fejlagtig fortolkning af EU’s direktiv for køre/hviletid.

”Mange års kamp for at få den danske fortolkning af EU’s bestemmelser for køre/hviletid til at svare til det øvrige EU’s har nu endelig fået en ende. Det er en stor sejr for de organisationer, der har deltaget i arbejdet og for de mange virksomheder, der nu ikke længere risikerer at blive kriminaliseret af et uklart og misforstået regelsæt”. Det siger jurist Jeppe Rosenmejer, der har arbejdet politisk med sagen på vegne af Håndværksrådets 18.000 små og mellemstore medlemsvirksomheder.

Den nye vejledning er godt nyt for både virksomheder i autoreparationsbranchen og andre håndværksfag, fordi Færdselsstyrelsen efter henstilling fra Håndværksrådet, Dansk Bilbrancheråd og SKAD har valgt at ændre fortolkningen af håndværkerreglen, så den nu fortolkes korrekt.

”Ændringerne betyder, at transport, der sker mellem to virksomheder som led i udførelsen af en opgave for en kunde, ikke længere kræver fartskriver i bilen uanset hvilken af virksomhederne, der står for transporten”, siger Jeppe Rosenmejer.

Fem års kamp op ad bakke
Det er fem år siden, at organisationerne første gang gjorde opmærksom på problemet med den danske fortolkning, der var meget strammere end i det øvrige EU, specielt i Tyskland.

I årene efter fulgte møder med de relevante myndigheder og adskillige breve til Justitsministeriet og de skiftende justitsministre, hvor vores Håndværksrådets juridiske vurdering blev ignoreret på trods af, at fortolkningen allerede tidligt blev bakket op af EU Kommissionen.

”Vi håber, Justitsministeriet og Rigspolitiet en anden gang vil spare os alle en masse besvær og reagere hurtigere på de input, vi som SMV’ernes hovederhvervsorganisation kommer med. Det vil være langt mere frugtbart end at holde fast i en åbenlys fejlagtig fortolkning”, siger Jeppe Rosenmejer.

Mangelfuld vejledning ramte virksomheder
Der kom først skred i tingene, da et enigt Implementeringsråd bakkede Håndværksrådets indstilling op og anbefalede regeringens implementeringsudvalg at ændre den danske fortolkning.

I mellemtiden blev flere af Håndværksrådets medlemsvirksomheder fanget i det mangelfulde regelsæt og kunne risikere store bøder. Håndværksrådet forventer, at krav over for disse virksomheder straks frafaldes.

Implementeringsudvalget tilsluttede sig, at den danske fortolkning skulle bringes i overensstemmelse med den tyske fortolkning. Desværre var den vejledning, der skulle bringe den danske fortolkning på linje med den tyske, så mangelfuld, at den ikke løste problemerne for branchen.

Det påpegede Dansk Bilbrancheråd, SKAD og Håndværksrådet på et møde med Færdselsstyrelsen. På baggrund af dette møde og den fremlagte dokumentation har Færdselsstyrelsen nu ændret den danske fortolkning, så den stemmer overens med den fortolkning som de tre organisationer hele tiden har hævdet var den korrekte.
 
Aarhus Haandværkerforening
HHKT/AARHUS
Rådhuspladsen 5
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk