Indonesien 2014 / Malaysia / Taman Negara

Taman Negara

Tirsdag d. 22.7.2014 – fredag d. 25.7.2914

Fint at ankomme til Kuala Lumpur med egen guide: Susannah har jo boet her i tre måneder så hun guidede hos os snildt og nemt fra lufthavnen og til vores hotel i det gamle China Town. Vi ankom sent på dagen så der var kun tid til en hurtig tur ned at spise på et gadekøkken.

Næste dag tidligt op for at checke ud, aflevere bagage til opbevaring og så ellers afsted på tre dages jungletur til Taman Negara, verdens ældste regnskov (hvordan de så ellers udregner det) som ligger nord for KL.

Turen startede fra vores hotel (snedigt valg af hotel). Børnene gik hurtigt op i bussen for at få nogle gode pladser mens Arne og jeg betalte for hotellet – men så startede problemerne: bussen kørte!!!!!! Vi blev en anelse paf og tror vist børnene blev det samme – nå, men en venlig dame forsikrede os om at bussen ville komme tilbage igen den skulle bare lige samle lidt flere gæster op ”rundt om hjørnet”! ”Rundt om hjørnet” tog dog omkring ½ time – ”liiiidt mærkeligt” (citat fra Danish Dynamite” siger Sebastian) syntes vi – børnene var dog ret rolige, da de havde alle penge og billetter!!!

Efter tre timer i bus, var det skift til en båd og tre timers sejllads op ad floden. Knap 60 mennesker ventede og vi regnede med at skulle sejle sammen i en båd. Nå men det var så dagens anden overraskelse – denne gang dog en positiv en – vi skulle sejle i 4 små flade både, hvor man sidder på ”gulvet” to og to mens bagagen ude i stævnen. Og så var det ellers bare at sidde og nyde en fabelagtig udsigt med hånden nede i vandet. Udover den fabelagtige udsigt var det en lidt vild oplevelse, da vandet for tiden er så lavt i floden at vi flere steder skurrede på bunden – båden sejlede for en lille motor bagpå, hvor en lokal fyr med MEGET stort kendskab til floden behændigt styrrede på kryds og tværs så vi undgik de fleste forhindringer. Vores båd havde en enkelt alvorlig krise, hvor vi måtte have hjælp fra en fyr der gik ud i floden for at trække os fri af bunden – vi kunne se at dybden her kun var omkring 30 cm.

Efter 3 timers sejltur nåede vi frem til en spøjs lille ”by” ved indgangen til nationalparken. Efter aftensmad på en floating restaurant, var der afgang til jungle night walk på en time med pandelamper i den kulsorte jungle. Der var vandrende pinde, edderkopper og skorpioner – ”desværre” var de meget store fugleedderkopper ikke at se denne aften, det var til gengæld en abe, som guiden ikke havde set i området i et år! Super spændende tur!

Næste morgenmad afgang til en knap 400 m. lang canopy walk, bestående af omkring 12 forskellige hængebroer højt oppe mellem trætoppene i junglen – det var en temmelig vild tur!!! Fantastisk udsigt, så længe man bare ikke kiggede for længe nedad. Efter at være kommet helskinnede ned fra trætoppene var der en mindre trekking tur gennem junglen (”kindergarden walk” kaldte guiden det – en del af os synes dog ikke det var nogen særlig retvisende betegnelse. Meget spændende tur, specielt fordi guiden fortalte en utrolig masse spændende ting om junglen og om hvordan man overlevede i junglen – hans tilgang var at, med mindre vi lærte noget om junglen var der jo ingen grund til at vi overhovedet kom der! Vi ved nu hvilke træer der kan bruges til afbrænding for at skræmme vilde dyr væk, hvilke blade der kan bruges til at slibe træ og file negle med, hvilke blade der kan laves shampoo af, hvilke blade der kan spises for at holde BT nede, for sukkersyge og for at holde moskitoer væk. Herudover lærte vi også hvorfor Tarzan brøler når han svinger sig tværs gennem junglen i lianerne.

Om eftermiddagen var det afsted i de små både igen, denne gang til en local village i udkanten af junglen. Der lever fortsat mennesker i junglen, stammefolk – ikke mange men dog en del mindre stammer bestående af typisk 6 – 18 familier. De fleste lever langt inde i junglen og har stort set ingen kontakt med omverdenen men enkelte (som den vi besøgte) lever i udkanten og har en aftale om at turister må komme på besøg mod en mindre betaling fra guiderne. Stammefolkene adskiller sig udseendemæssigt fra malayerne, primært på grund af deres meget krusede hår. De lever stort kun af - og i - junglen, børnene går ikke i skole og ingen går på arbejde i traditionel forstand. De lever af jagt og fiskeri. Penge kan tjenes på indsamling og salg af sandeltræ – en meget dyr træsort som kan findes dybt inde i junglen. En familie har typisk 12 – 18 børn, som alle følger i forældrenes fodspor og oplæres til livet i junglen. Stammerne er nomader og flytter typisk et par gange om året. Meget spændene at høre guiden fortælle om stammerne, men det at besøge dem synes jeg er noget akavet – kan føles lidt som at besøge ”aber i bur”. Efter besøget var der fri leg/badning i floden mens vi ventede på en båd som sejlede os endnu længere op ad floden. På denne tur var pointen at få alle våde – båden forcerede floden, og specielt de mange steder med stærk strøm, på en måde der gjorde at vi alle var totalt gennemblødte efter få minutter. Lyder åndsvagt, men det var faktisk ret sjovt.

Tredje dag var hjemrejse. Første del af turen var med båden, nu nedad floden – det gik noget stærkere nedad, så denne gang tog turen kun 2 timer. Herefter frokost og 3 timer i bus, hvorefter vi var tilbage ved ”vores” hotel i Chinatown.

En fantastisk flot, spændende og udfordrende tur i den Malaysiske regnskov! Klart et besøg værd hvis man kommer på de kanter.
Susannah Keller Finn | Dublin 2 - Ireland | Tlf.: +353877918605 | susannah.kellerfinn@gmail.com