Nyheter
 

Tips

  • Barn spilte bort tusenvis på nettspill

    To sønner brukte foreldrenes mobiltelefoner og sløste bort 2500 kroner på Habbo.no. Flere foreldre som har henvendt seg til BarneVakten er provoserte.


    Skjermbilde fra Habbo.no

    Habbo er et nettspill for barn og unge der man for eksempel kan kjøpe nye møbler til Habbo Hotell. Det koster penger som man kan betale med mobil, fasttelefon eller kredittkort.

    Falsk fødselsdato
    Selv om man må være 13 år for å melde seg inn i Habbo, er det lett for yngre barn å melde seg inn med falsk fødselsdato. Nettavisen skriver om en mor til to gutter på åtte og tolv år som laget sin egen konto. Flere ganger brukte de foreldrenes mobiltelefon og fasttelefon for å kjøpe ulike ting i spillet. Til sammen bestilte de ting for rundt 2500 kroner. Moren kontaktet Habbo for å få refundert pengene, uten hell.

    - De tjener penger på unger. De forleder unger til å bruke penger. Og det er en del av dette spillegalskapssamfunnet. Ungene skjønner det ikke engang, sier moren til Nettavisen.

    Habbo.no har nå slettet kontoene de to sønnene.

    Nettavisen tok kontakt med Lars Kristiansen, Nordic Country Manager for Sulake Norge AS, som driver Habbo.no og spurte om grunnen til at det selges ting på Habbo når det er et nettsted for ganske små barn.

    - Man kan kjøpe seg en ekstra opplevelse. Det blir som å være på tivoli hvor man får gratis inngang, og så kan man betale for en ekstra karusell. Det tar vi betalt for, forklarer Kristiansen.

    Foreldrereaksjoner
    Rådgiver i BarneVakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen forteller at BarneVakten har fått en del henvendelser fra foreldre som reagerer på Habbo.

    - Mange er provosert over at det er så enkelt for barn helt ned i åtte-ni års alderen å registrere seg på Habbo. I spillet står det at man skal være 13 år, men de fleste barn har ikke betenkeligheter med å registrere seg med falsk fødselsdato.

    Foreldre som ringer til BarneVakten påpeker også at de har store problemer med å komme gjennom på telefon når de ringer til Habbo, og at mailene ikke blir besvart.

    - Noen foreldre forteller at det er omtrent umulig å få slettet barna som brukere, og mange er også provosert over kampanjer overfor barn og unge på Habbo om å bruke fasttelefonen til å handle med. Vi møter også elever i barne og ungdomsskoler som stadig vekk forteller om Habbo at de ikke har fått det de har betalt for!
     
    - Full forståelse for foreldres skepsis
    BarneVakten har tatt opp denne saken tidligere, og har fått følgende uttalselse fra Gine-Kine Kalleberg som jobber som daglig leder i Habbo:

    - Vi prøver ikke å lure noen. Dette spillet regnes som et sikkert spill, og vi har noen ekstratjenester som spillerne må betale for. Det er en gunstig pris, og vi får svært få klager. Jeg har full forståelse for foreldres skepsis når det gjelder betaling og barn. Hvis brukerne er under 13 år, kan foreldrene få pengene igjen, sa Kalleberg den gangen.

    Les hele artikkelen her.
     
    Tonheim Tønnesen tror at mange barn lett kan bli fascinert over Habbo og at de har det kjekt der sammen med nye og gamle venner.

    - Vi oppfordrer derfor Sulake og de som drifter Habbo om å ta brukeren på alvor og å spille på lag med foreldrene. Vi etterlyser også at det gjøres noen grep for å gjøre aldersregistreringen på Habbo forpliktende, og at det settes en grense for hvor mye man skal kunne bruke av penger per uke eller måned, avslutter hun.

    Forbrukerombudet skal møte Habbo
    Avdelingsdirektør og nestleder i Forbrukerombudet, Gry Nergård, sier til Nettavisen at de har hatt Habbo i deres søkelys før, men at de nå har forbedret seg noe.

    - Jeg vet ikke om det er tilfeldig at Habbo har blitt dratt fram hver gang. Det vi er opptatt av nå er jo egentlig den problemstillingen som går på barn sin oppførsel og avtalekompetanse. Barn har jo en begrenset avtalekompetanse, sier Nergård.

    Forbrukerombudet har nå en dialog med Justisdepartementet og Medietilsynet for å få klarhet i disse utfordringene. Nergård bekrefter også at Forbrukerombudet skal møte Habbo for å diskutere rammene rundt avtaleinngåelse med barn.

    - Jeg tror selv voksne ikke får med seg disse brukervilkårene på Habbo.no. Vi mener det er uakseptabelt at man legger til rette for at man kan komme i økonomisk uføre. Vi mener at man bør tolke loven så strengt at barn ikke har avtalekompetanse. Habbo fraskriver seg ansvar på hjemmesidene sine, men det er ikke vår oppgave å anbefale Habbo å betale tilbake pengene, avslutter Forbrukerombudets Marcus Indrehagen.

SirRonaldo