M

| Horsemanship generelt |

Hvad er horsemanship og jordtræning?
Horsemanship er al omgang med hesten på hestens præmisser. Man udtrykker sig igennem sit kropssprog og stemme og ikke igennem vold eller straf. Ordet horsemanship
betyder direkte oversat heste mand skab. Oversat til; venskab imellem hest og menneske. Meningen er at få et venskab med hesten uden nogen form for dominans (en bestemt leder). Et makkerpar. Jordtræning er det man træner for at styrke venskabet imellem hest og rytter.
 
 
Flere slags?
Ligesom med næsten alle andre sportsgrene er der forskellige slags træning.
Der er en traditionelle, som efter min mening handler for meget om dominans. Og så er der den mere 'nye' som handler mere om at blive et makkerpar. Sidenr er baseret på den nyere form. Der findes også en del andre. Fx. NHG, Natural horse game.
 
Hvad er MC-Horsemanship så?
MC horsemanship er i bund og grund det samme. Men dette er bare til rettelagt efter mine heste og deres behov. Jeg har også blandet jordtræning og NHG osv. så det passer gódt til mine. Det er også derfor at det hedder MC-horsemanship.
 
 
Hvad bruger man Horsemanship til?
Ganske enkelt. At styrke det gode bånd i mellem hest og rytter. At tage udgang i at hesten får det godt i samværet med mennesket.
 
Hvad bruger man jordtræning til?
Man bruger jordtræning til at styrke venskabet imellem hest og rytter. Jeg bruger det selv til at kunne nøjeds med at bruge min stemme og mit kropssprog i stedet for grime og bid.

Resultatet:
Hvis man udøver det rigtig og går stille frem, er meningen at man skal kunne få hesten til at reagere på stemmen og ganske lette tryk. Det er helt unikt når hesten gør som man ønsker uden vold. 
 
Det vigtigste: 
Det vigtigste er aldrig at bruge straf! Og så at give ros på det rigtige tidspunkt. Hesten lærer ved at I fjerner presset. Det kan være presset fra stemmen, ben eller pisk. Så ligeså snart at hesten bare gør et lille bitte fremskridt slipper i torvet. Husk også at slappe af, ellers kan i ikke forvente at hesten gør det. Ingen distration. Sluk mobiler, musik og lad ikke andre distrahere jer. Ellers kan I ikke forvente at hesten komcentrere sig.
 
Sanser:
Hesten har som os sanser. Det er klogt at lære lidt om disse inden man starter. Jeg vil ikke skrive en masse om dette ned, da det ville tage alt for lang tid, og jeg ville skrive ud fra mine egne synspunkter. En god ide er også at kigge på en hest på fold, da de viser en del instinkter, sanser osv. 
 
Kropssprog:
Det er sådan man i horsemanship komunikere. Hvis I gør jer store, løfter skuldrenge osv. er i truende. Hvor imod kigger I, ned i jorden, trækker skuldrene ned osv. virker I ikke truende. Det er vigtigt at tænke sig om hvordan og hvornår man bruger sit kropssprog.
Instinkter:
Hesten har 2 instinkter.
Flugtinstink, og flokinstink.
Fluginstink: Føler hesten sig truet eller bange vil den flygte. Sådan er dens instink. Så derfor skal vi altid have det i baghovedet og ikke tvinge hesten til noget den ikke vil, da den så vil blive sat ud for et ubehageligt valg. Hvis hesten bliver bange kan det være klogt at få den til at gå, bakke og så gå igen. Det gør hesten i naturen. I skal også tage det helt roligt, for hesten er vant til at følge hinanden. Og bliver én bange, er der nok en grund. Så slap af. I skal også huske på at hestens øjne sidder på siden, så har den et bedre udsyn så den kan flygte. Derfor er det ikke altid at hesten ser dig komme. Den kan fx. ikke se dig bagfra.
 
Flokinstink: Hestene følger hinanden og har en rangorden. Det er tit en klog gammel livserfaren hoppe som bestemmer og styre. Man skal ikke prøve at indtage dette lederskab overfor hesten, men i stedet prøve at blive lige med den.
 
Hestens lære proces: Hesten er et klogt dyr, og hvis man bare øver nogle gange jævnligt vil den huske det. Den lærer igennem pres. Det kan være pres fra rytterens ben/træk/stemmen. Derfor vil hesten prøve at komme med en masse forskellige muligheder. Når hesten så kommer med den rigtige så er det vigtigt at vi reagere med det samme, og fjerne vores pres.
Fx. i vil have hesten til at bakke og tager i torvet. Lige så snart hesten prøver at bakke slipper i torvet så hesten får sin ros sådan.
 
Dig: Det er vigtigt at I slapper af, er rolige og aldrig straffer hesten. Husk på hvordan I ser ud med jeres kropssprog. Er man truende osv. Det er sådan nogle ting man skal tænke over. Man kan aldrig lyve overfor en hest. Hvis I siger at i elsker den, men i virkeligheden hader den, så vil den vide det. Hvis I sidder og er anspændt og nervøs hjælper det ikke at sige I er afslappede. Den kan mørke det og pga. dens flugtinstink vil den selv blive nervøs. Husk også på at hesten ikke tænker at nu vil den være fræk osv. Hvis hesten ikke 'lystre' er det fordi den er forvirret. Derfor skal man huske på at I aldrig skal give hesten skylden! Tag hellere et spejl op foran ansgitet- Derudover skal i altid være meget tålmodige, det er vejen frem. Andre gode råd er at smile. Det er en posetiv ting, og vi bliver afslappede af det.
 
Så hvis hesten gør det rigtige fjerner I presset, og hvis hesten gør det forkerte, så bevare i presset og tilføjer ikke mere!
 
 
Hvis I har andre spørgsmål så skriv endelig.
Mathilde Denning | 1870 Frb. c - Danmark | mathilde.denning@sol.dk