Gode råd / Billeder

Billeder

Et foto får læseren til at stoppe op

Billeder, illustrationer og grafik skal understøtte dit budskab. Du skal prioritere billeder lige så højt som din tekst. Et foto er nemlig det virkemiddel, der får din læser til at kigge i længere tid på din hjemmeside. Et godt foto skaber nysgerrighed og rejser forventninger.

Manden der sælger stråhatte i Trinidad i Cuba

Få levende mennesker med i dine billeder. Vis personer når de handler - altså når de gør noget aktivt. Undgå de sædvanlige billeder med chefen på direktionsgangen eller medarbejderen ved computerskærmen.

Vis personer i overraskende rammer som vi ikke forventer at se personen i - det kan være en skumsvedende chef, der med koncentration og jubel passerer målstregen i DHL-stafetten.

Portrætfoto

De fleste hjemmesider har et menupunkt der hedder Kontakt. Her kan du finde fotos af meget svingende kvalitet. Der er ikke meget ved at se et uskarpt billede, der er taget på lang afstand. 

Min mormor og morfar - fra dengang man tog fotografering alvorligtFå taget et billede hos en professionel fotograf og brug billedet på hjemmesiden, LinkedIn og på Facebook.
 
Det koster nogle penge, men det er meget mere troværdigt.
 
Læs mere om min morfar Hans Christian Hansen.

Billedbehandling

Når du har taget nogle billeder med dit digitalkamera eller har scannet nogle billeder ind på computeren, skal billederne klargøres, så de kan lægges på din hjemmeside.

Beskæring
Du har sikkert fået alt for meget med uden om det, som billedet egentlig drejer sig om. Billedet skal beskæres, så det overflødige fjernes. Du skal forsøge at skære af, så du holder fokuspunktet nogenlunde inden for "det gyldne snit" - altså cirka en tredjedel fra top eller bund, fra højre eller venstre.

Ændre billedstørrelse
Dit billede er sikkert alt for stort til at blive lagt på internettet. Du har et pragtfuldt digitalkamera, der tager billeder som fylder 4752x3168 pixels (cirka 6 megabyte). Det er super, hvis du skal printe billedet eller lave en plakat, men det er alt for stort og tungt til brug på din hjemmeside.

Du har måske brug for at dit billede fylder 480 pixels i bredden - og derfor skal du ændre billedets størrelse, så det passer præcis til den plads billedet skal have på din hjemmeside.

Skærmopløsning
Du skal også huske at tage højde for hvilke skærme dine læsere ser dine billeder på. Lige for tiden er den mest brugte skærmopløsning 1366x768 pixels. Det har betydning for hvilken størrelse, du skal give dine billeder. Kig på FDIM (Foreningen af Danske Interaktive Medier) under Teknik for at se den aktuelle statistik.

Det er det, du som minimum skal gøre ved alle de billeder du lægger på nettet - på din egen hjemmeside, på Facebook eller på LinkedIn.

Du skal bruge et program til billedbehandling. Du kan købe programmer fra 500,- kr. til 10.000,- kr., eller du kan bruge gratisprogrammer der kan det samme.

Jeg nævner her 3 forskellige programmer:

XnView som kan beskære og ændre billedstørrelse (og meget andet) - www.xnview.com

PhotoFiltre som kan hvad du har brug for i hverdagen. Det kan arbejde med lag og sætte tekster ind på dine billeder - www.photofiltre-studio.com

Gimp 2 som kan arbejde med lag og alt hvad det professionelle Photoshop også kan - www.gimp.org 

Navngivning af billeder

Når du overfører billeder fra dit digitalkamera til din computer, kan du se at filerne får nogle kryptiske navne, fx DSCF2817.JPG. Det giver mening for computeren, men ikke for dig som menneske.

Slet overflødige billeder og omdøb de øvrige billeder med navne der giver dig mening, fx smed-korsika.jpg, så bliver det meget nemmere for dig at finde rundt i senere.

Undgå æ, ø, å og mellemrum i filnavne - det giver ofte fejl på internettet.

Alt-tekst på billeder

Når du har uploaded dine billeder og sat dem ind på hjemmesiden, er det godt for dig og Google at du skriver en alt-tekst til billedet. Alt står for alternativ tekst. Det er den tekst, der kommer frem på en gul seddel, når du peger med musen på et billede.

Det er også den tekst en blind eller svagtseende får læst op med sit hjælpeprogram. Google belønner dig for at skrive alt-tekster ved at vise dine billeder i et søgeresultat.

Det samme gælder når du skriver links på din hjemmeside. Her kan du også skrive et tooltip - altså den tekst der kommer frem, når du peger på linket.

Profilbillede og coverbillede på LinkedIn

Det er en stor fordel at du laver et portrætfoto der passer lige præcis til LinkedIn.

Du kan uploade JPG, GIF eller PNG-filer.

For at finde de præcise billedstørrelser, kan du søge i hjælpen på LinkedIn.

Billeder på Facebook

Du skal uploade et kvadratisk profilbillede på mindst 180 x 180 pixels. Facebook skalerer billedet ned til 160 x 160 pixels.

Coverbilleder har en bredde på 851 pixels og en højde på 315 pixels. Hvis du overfører et billede, som er mindre end det, strækkes billedet så det opfylder målene. Det billede du uploader, skal have en bredde på mindst 399 pixel.

Du kan få profilbillede og coverbillede til at spille sammen som i eksemplet fra Zico. De 2 billeder mødes 23 pixels fra venstre kant og 210 pixels fra toppen - ganske fikst!

Coverbillede fra Facebook - Zico

Facebook annoncebilleder

Alle annoncebilleder vises i målene 100 pixels bredt x 72 pixels højt.

Dit billede bør mindst have denne størrelse, men det er en god idé at uploade et større billede.

Tjek lige hjælpen på Facebook - dimensionerne kan jo have ændret sig, siden jeg skrev dette :-)

Tim Bregning Karlsen | Himmelev Have 3, st. 4, 4000 Roskilde - Danmark | Tlf.: 2548 1848 | tim@bregning.it