Johannes Laursen og Sofie Frederikke Busk
(1912-1955)
I 1912 købte Johannes Laursen (15.jul 1871-15.aug 1955) fra Lemming Nygård Grauballegård. Han var søn af Laurs Nielsen og Maren Jensdatter, som, inden de købte Lemming Nygård, ejede matr.nr. 9a i Borup, Svostrup sogn.
Johannes Laursen blev gift 13.apr1899 med Ane Jensen Hjorth (20.jun 1873-22.feb 1903), datter af gårdejer Jens Rasmussen Hjorth og Dorthea Nielsen i Linå. Ane døde i barselsseng med deres andet barn, en lille dreng, som heller ikke overlevede.
I 1909 giftede han sig med Sofie Frederikke Busk (født 16.jan 1884-?). Hun var datter af fattiggårdsbestyrer Ernst Frederiksen Busk og Christine Jensen, Bælum Nørgård i Ålborg amt.
Johannes Laursen var en driftig og vellidt mand. Efter hans død satte venner og gamle medhjælpere en mindesten over ham ved indkørslen til Grauballegård.
Teksten Lyder:
Johs. Laursen
1871-1955
Lemming Nygaard – Grauballegaard
mandoms daad – venneraad
gavmild haand – retfærdsaand
Rejst af gamle medhjælpere og venner
15-7-1956
Johannes Laursens oldefar var fæstehusmand under Grauballegård og blev selvejer da bøndergodset blev solgt fra. Mon ikke han har været en stolt og glad mand den juleaftensdag i 1809, da han kom hjem til familien med skødet i hånden. Men han har nok ikke i sin vildeste fantasi kunnet forestille sig, at hans oldebarn 100 år senere skulle stå med skødet på Grauballegård.
En af Johannes Laursens sønner overtog Grauballegård, men den er siden solgt videre.
Her vil jeg så slutte min fortælling om Grauballegård.
Jeg kunne ikke selv have digtet en bedre slutning end den, at fæstebondens oldebarn blev herre på den gamle hovedgård. Det er næsten, som den fattige dreng der får prinsessen og det halve kongerige i eventyrene.
Hvis I er interesserede i at vide noget om ejerne efter Johannes Laursen, kan I nemt finde en ejerliste på internettet.
Grauballegårds hjemmeside kan I finde ved at klikke på billedet herunder.