UNGE OG IDENTITET

Hvordan påvirkes unges identitet?

Hvad gør internettet ved unges identitet?

Én ud af tre danskere har en såkaldt smartphone. En smartphone gør det muligt at være på nettet hele tiden, lige meget hvor du er. Uanset hvor du befinder dig, har du, med en smartphone, mulighed for at gå på nettet, hvor du bl.a. kan opdatere alt hvad du laver ved hjælp af f.eks. facebook, twitter el.lign. Du kan både skrive statusopdateringer, uploade film og billeder og meget mere. Mere end en halv million af de 2,2 millioner danskere, der bruger facebook, har ifølge Danmarks Statistik en såkaldt åben profil. Dvs. at alle og enhver kan gå ind og tjekke når du opdaterer din status, lægger billeder ind osv. På den måde, bliver dit privatliv offentligt.                        
                                                                                                         Social networks

En gang var nettet bogstaver på en skærm, men i dag kan man finde alt; lige fra avancerede spil og apps til kunstværker. Og man mærker hurtigt, at de mange nye effekter tiltrækker vores opmærksomhed.

Også kærlighed og romantik bliver mere og mere udbredt på nettet, ved hjælp af diverse datingsider; match.com, dating.dk, netdating.dk osv. Dette giver mulighed for at finde en partner, næsten lige meget hvad. Man kan selv bestemme hvordan personen skal være, du kan nærmest sidde og kigge på relevante partnere, som du kigger på tøj.

Hvordan påvirkes unge af krav til udseende?

Nu om dage er der rigtig meget fokus på, hvordan man ser ud - især blandt unge, betyder det rigtig meget. Specielt unge piger tænker meget på deres udseende. Nogle får endda meget dårligt selvværd og selvtillid, hvis de ikke føler at de ser godt ud.

Unge nu om dage, har meget tendens til at bedømme andre mennesker efter udseendet, og de unge danner sig hurtigt alverdens fordomme om, hvordan personen er. Så i virkeligheden er det slet ikke så underligt, at de unge gerne vil gøre noget ud af deres udseende.

Også på sociale internetsider som f.eks. facebook handler det meget om bl.a. udseende. Jo flere ”likes” og kommentarer man får på sit billede, jo flottere synes folk måske at man er. Så det kan være rigtig svært for de personer, der ikke får særlig meget af vide på den front.

Hvordan påvirkes unge af  deres forældre?

De unges identitet bliver helt sikkert påvirket meget mere at deres forældre, end de egentlig selv tror. Især hvis forældrene giver udtryk for, at de synes noget er en dårlig idé, men ikke direkte siger ”nej”, får de unge nærmest automatisk ikke særlig meget lyst til at gøre det, fordi de inderst inde ved, at deres forældre har mange erfaringer med tingene.

Venner og kæreste

Unge bliver også påvirket rigtig meget af venner, fordi man ofte gerne vil være én de andre synes er cool, i stedet for bare at være sig selv. I den proces hvor man danner sin identitet, skal man også lære at gå fra at være gruppestyret - til at blive mere indrestyret. Altså, fra at gøre hvad andre gør og mene det samme som de andre, til at blive mere selvstændig og tage sine egne beslutninger.

En kæreste påvirker også ens identitet rigtig meget. Kæresten har sikkert forventninger til hvordan man er, og hvad man gør. I mange forhold er nogle af problemerne, at man ikke ved hvilke forventninger man har til hinanden, og derfor kommer i tvivl om forskellige ting og bliver nervøs. Man kan dog også have det problem, at man har for mange forventninger til hinanden, og derfor føler sig presset til forskellige ting. Disse problemer og forventninger, kan forekomme på både det psykiske og det fysiske plan.

Reality og sex

Unge bliver påvirket af mange ting, specielt tv-programmer og realitystjerner påvirker de unge en hel det. Realityshows "opfordrer" ofte unge til at gå rigtig meget op i kærester og sex osv… De stiller hurtigt en masse "regler" op for, at man ikke kan være jomfru som 15-årig, eller at udseendet betyder alt, når man skal finde sig en kæreste, det sætter store krav til de unge - specielt piger. Sådan nogle krav kan ødelægge én totalt - både psykisk og fysisk, men det ødelægger altså også ens identitet - eller det påvirker den i hvert fald! De fleste vil gerne være én andre synes godt om, måske er man ikke engang én selv... Hvis identitet er det så man bærer rundt på?