Alt er muligt...næsten. Men som lærer eller pædagog, kan man dog ofte have brug for hjælp, til at gennemføre den næste tur, eller lave det fede arrangement. Da jeg selv er underviser, kender jeg dog alt til udfordringerne omkring planlægning af ture og arrangementer - så mit fokus er at vi planlægger sammen. Således tror je,g vi får det bedst mulige arrangement, og I får mest muligt for penge og tiden, I lægger i turen eller arrangementet!
Under "institutioner" er du måske en af nedenstående:
- En skole i form af folkeskole, friskole, efterskole, videregående uddannelse, specialskole eller ungdomsskole.
- En klub i form af børnehave, SFO eller lignende.
- En personalegruppe fx et lærerværelse eller en gruppe pædagoger måske i en SFO, der har brug for at styrke relationerne eller vil afholde et specifikt kursus fx omhandlende førstehjælp eller lignende.
- En gruppe lærere eller pædagoger, der har brug for at Team-nord laver en tur, et arrangement eller deltager som en del at fx et løb, hvor man gerne vil "lave noget vildt."
Beskrivelse af udvalgte jobs vi har afholdt for institutioner:
- Et af vores allerførste jobs, var helt fantastisk. Vi lavede et 2 dags arrangement, hvor Børnehaven Blomstergårdens unger var på tur ved, over og enkelte i (en gummistøvle) Vorgod Å. Her skulle børnehavebørnene via en svævebane over åen, og ruturnere til den anden side igen via en tovbro...til stor jubel og spænding for børnene og ængstelse for enkelte pædagoger.
Steffani og Karoline på vej over åen. "Å passager er fint, men vi skal tisse"
- Vi har gennemført 2 arrangementer for 9. klasser på Gjellerup skolen. Det "lille" arrangement var ret simpelt - et kommandokravl over en å på Harrild hede. Det andet var noget mere interessant - nemlig rapelling fra skorstenen i Sunds. En skorsten som eleverne skulle kravle op i, via udvendige trin - selvfølgelig behørigt sikret....og spændingen blev kun større, da det begyndte at tordne. Så er en lynafleder ikke det fedeste sted at være spændt fast ved! Fedt moment inden ungerne fortsatte på resten af turen med overnatning, som lærerne havde planlagt for eleverne.

Sådan kommer man over åen "arghhhh....vådt!"
- Vi afholdt en inspirationsdag for personale gruppen i børnehaven i Skarrild. Indholdet var bålmad, gamle lege og rebarbejde.
- i 2011 afviklede vi "sidste skoledag" for Staby efterskole. 160 elever fra skolen gennemførte et stjernetræf med 6 poster med op til 3 opgaver pr post. Rammen var Momhøje ved Kibæk, og ellers var rammen fri...så det blev udnyttet. Af posttyper kan nævnes klatring, abebane, svævebane, MTB cykling på bane, bue skydning, cykling på "omvendt BMX cykel," mælkekassestabling, mohawk, legobygning, GPS løb, orienteringsløb samt meget mere. Et rigtigt stort job, som sluttede med præmieroverrækkelse og bustransport hjem til skolen...tak til Staby for et godt job og en hyggelig dag.
- Tilsvarende har vi også afholdt "legeplads inspirationsdag," hvor der blev bygget lavus, lavet pottemad og pædagogerne fik inspiration til ny udnyttelse af deres legeplads. Inspirationsdagen blev afholdt for børnehaven i Tim.
- UNO (udfordring, natur og oplevelse - ungdomsskolen Herning kommune) Snejlbjerg har vi også lavet 2 arrangementer for - rapelling fra kornsilo samt et klatrearrangement i Vestre anlæg i Herning. Her blev der træklatret, kastet med økse, gennemført mohawks, og elever blev "kranet" op til svævebanen i trætoppen - et stort og fedt arrangement.
Tur til Norge med Christianshede. Sikret gletsjervandring over Styggebræen
- Jeg har det sidste år gennemført flere "friluftshold" - fokus her har været orientering, overnatning med madlavning, samt at få en fed friluftsoplevelse. Turern har været afviklet både sommer og vinter, i al slags vejr...og der har altid været stor søgning på holdene.
"Ihhaa...min første bivuak. Rygsække i tågen
Ovenstående er et udpluk at ture og arrangementer, jeg har lavet og er selvfølgelig ment som inspiration... men der er mange andre muligheder:
Adventure Race er noget jeg har arbejdet med igennem lang tid, og jeg har afviklet mange mindre races. Men fordi "de er mindre" er det ikke ensbetydende med, at de behøver at være lette eller kedelige. Se mere i øverste bjælke på hovedsiden under Adventure Race.
Kajak: Som kajakinstruktør fylder kajak en del i min hverdag, da det er en fed måde at opleve naturen på, samtidig med man bliver fysisk udfordret og fårrørt sig. Hvis du ønsker at gennemfører et kajakarrangement med kollegaer eller en gruppe elever, kontakt mig endelig. MEN der skal sættes tid af til sikkerhed, da jeg ikke sejler med deltagere uden de indledende øvelser er gennemført. Jeg "råder" over en del kajakker med tilhørende grej, men du skal være tidligt ude vedr bestilling! - derudover spiller vejr og vind selvfølgelig også ind i forhold til et kajak arrangement.
Eksempel på kajak arrangementer:
I 9. kl. arbejdede vi med kajak som transport middel. Vi trænede 3 gange på Fuglsang sø ved Herning, hvor vi øvede "at vælte" i kajakken første gang, således eleverne fik afmystificeret det. Anden gang stod den på makkerredning, samt at få nogle kilometer i armene, da målet, for dem der havde mod og lyst, var at sejle fra Ballum sluse til Rømø, hvor de skulle på lejrskole. 3 gang, i Fuglsang sø finpudsede vi teknikken og fik endnu flere kilometer i armene.
Desværre ville naturen det anderledes. Da vi stod ved Ballum sluse, havde vi stiv kuling i ryggen hvilket selvfølgelig betød at vi aflyste kajakoverfarten. Istedet sejlede vi i Vesterhavet, hvor vi blandt andet så sæler....Fedt.
Jeg har også gennemført flere kajak hold igennem Herning ungdomsskole. Her har vi typisk sejlet 4 dage, hvor 1. dag stod på sikkerhed og intro til kajakken. Vi øvede at vælte i kajakken, så det var prøvet! Derudover var fokus på sejlteknik. 2. gang, stod den på yderligere tekniktræning samt makkerredning. Vi plejer i den forbindelse også at spille en gang kajakpolo, som er fantastisk tekniktræning...og enkelte får også øvet at komme op i kajakken igen... 3. gang, sejlede vi omkring 15 km på Vorgod å med start tidligt om morgenen - måske ikke det optimale sted for en havkajak, men god tekniktræning, samtidig med at man får mange kilometer i armene og en flot naturoplevelse, at opleve naturen "vågne". Afslutning foregår typisk i Silkeborg søerne med start i Hattenæs og slut i Gammel Ry, omkranset af Silkeborgs fantastiske natur.
Der arbejdes ud fra kajaksamrådets retningslinier.
Kajak i tågen "flot kjole" Tour de Vorgod Å
Klatring har jeg arbejdet med i mange år, og når jeg kigger i min logbog indeholder den mere en 250 klatreture og jobs...så jeg mener jeg har en vis erfaring.
Jeg forestiller mig flere scenarier I kan bruge mig til, i forbindelse med klatring.
- En anderledes dag for elever, hvor de bliver udfordret i klatring. Jeg laver flere træklatrebaner med traditionel træklatring. Men der kan også laves abebaner, tyrolertravers, svævebaner og andre rebopgaver. Der er selvfølgelig også mulighed for vægklatring eller rapelling.
- Har du nogensinde prøvet at overnatte i trætoppene? Jeg eller vi bygger overnatnings pladser i trætoppene og gennemfører overnatning i toppen.
- Som del af en tur eller arrangement laver jeg et klatrespot, som eleverne skal gennemføre.
- Der er også mulighed for at gennemfører en klatreuddannelse med en klasse, et hold eller en gruppe lærere.
Eksempel på klatreuddannelse:
Typisk sætter vi 6 gange af til klatring. De første gange står den på udstyrskendskab, fokus på sikring og klatreteknik. Vi starter typisk de første gange indendørs på klatrevæg. 3-4. gang tager vi i skoven og klatrer i træerne. Dette krydres evt med abebaner, arbejde med forskellige sikringsmetoder, prusikklatring mm. 5. gang kan det handle om rappelling, hvor vi finder et godt sted at udfordre deltagerne. 6. gang er der finpudsning eller måske laver vi en lille konkurrence - Hvis der ønskes "beviser" på kurset, afholder vi evt test/prøve. Hvis det ønskes kan vi også arbejde med 1. mandsklatring, hvor deltagerne laver banerne undervejs, men det er en vurdering jeg/vi tager sammen, når vi arbejder med børn og unge mennesker.
Der arbejdes ud fra klatresamraadets retningslinier.
Træklatring Sikringsarbejde Abebaner
GPS og orientering. Som gammel militærmand og underviser i geografi og idræt fylder orientering meget for mig. Orientering er en fed sport, hvor deltagerne selv er ansvarlig for at komme hurtigst muligt rundt selv...men det kræver undervisning!
Jeg kan stykke et undervisningsforløb sammen for en gruppe elever eller en personale gruppe. I er selv med til at vælge sværhedsgrad, længde og typer af orientering, så der er frit valg imellem o-løb, punktorientering, MTB orentering, GPS orientering mm
Friluftsture. Som friluftsvejleder er det fedt at lave arrangementer og ture. Men det er endnu mere fedt, at planlægge og undervise en gruppe, så de bliver i stand til selv at gennemfører en selvstændig tur, hvor deltagerne evt overnatter alene i små grupper. En stærk oplevelse for deltagerne, hvor de selv er nødt til at løse problemerner og opgaver undervejs, da der ikke lige er en underviser til at gøre det for dem.
Undervisningen op til turen kunne indeholde emner, teoretiske og praktiske opgaver i orientering, foredrag om friluftsliv og typer af ture, proviant planlægning og madlavning på trankia, den gode gruppe i den gode lejr og førstehjælp inden turen afvikles, samt meget mere!
Under turen planlægges der, sammen med jer, et antal momenter - fx førstehjælpsmomenter. Måske skal gruppen selv købe ind til turen. Det er en god opgave, der giver nogle overvejelser om kost og energibehov. Turen krydres evt. med forskellige opgaver, fx vandpassage, klatring samt meget mere, alt efter årsid, terræn og grupperne.

Lejren laves ..og der skal laves mad "Uhmmmm..."
Kanoture. Alle kan gennemfører en kanotur, men retningslinierne er skærpet efter den forfærdelige Præstø ulykke. Derfor bør man som lærer eller pædagog have 100 % styr på kano og "sømandsskab." Derudover har kanoen mange anvendelses muligheder, som man måske ikke lige tænker over. Har du fx prøvet at overnatte under kanoer...eller sejle med sejl i 3 sammenbundne kanoer...eller spillet kanorugby?
