Fagligt / Diastemer

Diastemer

Hvad er diastemer

Et diastem er et mellemrum mellem to tænder. Heste kan have to forskellige slags diastemer – valvulære og åbne diastemer. Et valvulært diastem er defineret som et mellemrum mellem to tænder, hvor tænderne slutter tæt sammen ved tyggefladen, men der er mellemrum ved tandkødet. Ved et åbent diastem er mellemrummet lige stort ved tandkød og tyggeflade.


Symptomer

Diastemer kan være eller føre til meget smertefulde tilstande for hesten. Derfor kan de også gøre, at hesten har problemer med at spise ordentligt. Dette ses fx ved at hesten tygger på sit hø og derefter spytter noget af høet ud igen ofte ud i små aflange klumper, der ligner cigarer. Hesten kan tabe sig, da den ikke spiser nok eller udnytter foderet godt nok.
Foder som sætter sig fast mellem tænderne vil ofte rådne og genere tandkødet, hvilket medfører, at hesten får en smertefuld tandkødsbetændelse. Foder, der sidder fast mellem tænderne begynder hurtigt at lugte dårligt og hesten kan derfor begynde at lugte ud af munden.


Behandling

Der findes flere typer behandling af diastemer og behandlingen af den enkelte hest vil derfor afhænge af flere ting herunder diastemets udseende og følgevirkninger af tilstanden.

 

Det er vigtigt at forstå, at hestens tænder er dynamiske og over tid kan bevæge sig mod hinanden. Hvis man kan fjerne betændelsen og give tænderne ro og plads til at bevæge sig sammen, vil man dermed i nogle tilfælde helt kunne få diastemet til at forsvinde, blot ved at have raspet tænderne på en måde så trykket i munden bliver anderledes, når hesten tygger.
Diastemet vil altid skulle renses, så det fastklemte foder kommer væk og ikke generer tandkødet. Har diastemet været til stede i længere tid, kan den modstående tand være begyndt at vokse ned i mellemrummet. Når hesten tygger sit foder, vil denne tand så være med til yderligere at presse tænderne fra hinanden og foderet ned i mellemrummet. I sådanne tilfælde kan problemet ofte løses ved at slibe noget af den forvoksede tand og dermed mindske den mængde foder, der bliver presset ned i diastemet og trykket på tænderne.


En anden behandlingsmulighed er at lave diastemet større. Dette lyder måske underligt, men hvis diastemet er tilstrækkeligt stort, vil foderet passere igennem i stedet for at sætte sig fast. Er diastemet valvulært, kan det at åbne det på tyggefladen være nok til at foderet ikke længere bliver fanget i diastemet. Hvis man kan skabe en udskiftning af foderet, så det ikke sidder og rådner, opstår der ikke tandkødsbetændelse.


Nogle gange kan den eneste mulighed være at trække en tand ud. Afhængig af hvordan det ser ud og hvad årsagen til diastemet er, vil tanden skulle trækkes ud på den ene eller anden side af diastemet Røntgenbilleder vil være med til at afgøre dette.

Hestetandklinikken | Ejlstrupvej 140, 4100 Ringsted  | Tlf.: 31530078 | jr@hestetandklinikken.dk