Dansk   English
 

Vandskader

Er skaden sket er en omgående iværksættelse at udtørring af afgørende betydning for økonomi og bevarelse at værdier. Traditionel opvarmning eller køling er virkningsløs i en bygnings lukkede dele. Adsorptions-affugtning er effektiv.

Med de nutidige “skjulte” installationer af vand og varme, hænder det på grund af uheld, byggesjusk og dårlige materialer, at utætheder opstår. De hermed forårsagede vandskader får ofte vidtrækkende konsekvenser idet gulve, vægkonstruktioner og kanaler må brydes op.
De hyppigst forekommende vandskader opstår ved:
Fejl ved rørinstallationer. Frostskader på rørinstallationer. Rustskader på rørinstallationer. Utætte tage og snefygning. Utætte slanger ved vaske- og opvaskemaskiner. Fejlaktivering ved brandslukning. Betongulve på jord. Fejl ved tilslutning af gulvafløb. m.m.
En udtørring med tør luft indebærer imidlertid store fordele, idet selve udtørringen kan ske med normal aktivitet i bygningen og uden opbrydning og ødelæggelse af en gang monterede bygningsdele.

TØRRING AF GULVE
Tør luft presses ned under gulvet gennem et mindre hul i den ene side af lokalet. Luften optager fugten fra isolering og gulv bort gennem et mindre hul i den modsatte side af lokalet.
Adsorptionstørring under gulv
Fig. 6.6.1 Tørring under gulv
Denne fremgangsmåde indebærer anseelige besparelser sammenlignet med omkostningerne ved opbrydning og lægning af nyt gulv og isolering. Lokalet kan anvendes under udtørringen og omkostninger til udflytning undgås.

TØRRING AF TÆPPER
Væg til væg tæpper eller betongulve kan udtørres ved hjælp af ‘luftpudemetoden’. Det vandskadede område dækkes med plastic der fæstnes til gulvet langs kanterne. Den tørre luft ledes ind mellem gulv og plastic og der dannes en luftpude, idet den fugtige luft slippes ud gennem nogle huller langs kanten. Denne metode med en pude af tør luft i direkte kontakt med det areal der skal tørres, er særdeles effektiv og hurtig.
Tørring ved luftpudemetoden
RÅD OG SVAMP

Visse materialer er levende organismer, der kræver vand i passende mængde. For høj luftfugtighed befordrer forrådnelse og uhæmmet vækst af svampe.
Skimmelsvampenes spredningsenheder, diasporer, findes overalt i luften. Indendøre findes rigelig næring og ilt, og temperaturen er passende. Men der skal også være vand til stede i form af vanddamp eller flydende vand.
En relativ luftfugtighed på 70% er absolut minimum, og optimum er ved forsøg vist at ligge mellem 80 og 100%. Men minimumsfugten er afhængig af materialets art og næringsværdi. Et materiales næringsværdi afhænger foruden af den kemiske sammensætning også af porøsiteten og den tilstedeværende fugt. Jo mere vandsugende et materiale er, des mere modtagelig er det for skimmelangreb.

En teori går ud på, at minimumsligevægtsfugten i materialerne, hvorunder angreb etablerer sig, er 12% (+- 2%). Materialet kan dog være af en sådan beskaffenhed, at vandet i større eller mindre grad er bundet i substratet og ikke er tilgængeligt for svampen. Materialets overflade er en væsentlig faktor. Uigennemtrængelige overflader er modstandsdygtige. En malet overflade med højglans er mindre modtagelig over for skimmeangreb og er lettere at rengøre. En mat, malet flade fremmer skimmelangreb og er vanskeligere at rengøre.
Såfremt teorien om den nedre grænse på 12% +-2% holder stik, vil man med kendskab til den relative luftfugtighed, hvorunder materialet tænkes anbragt, kunne forudsige risikoen for skimmelangreb, således at materialevalget kan revurderes.
Omvendt vil man med udgangspunkt i ønskede materialer med kendskab til disses Iigevægtsfugtkurver (sorptionsisotermer)
kunne planlægge konstruktionen og klimaet således, at minimumsgrænsen ikke overskrides.

Den tid, hvorunder et materiale er eksponeret for en given relativ luftfugtighed, kan være afgørende for, om et angreb etablerer sig. En kortvarig eksponering for en høj relativ luft fugtighed fører ikke nødvendigvis til skimmelangreb. Er materialets vandindhold væsentlig, vil der med luftfugtigheden som eneste fugtkilde gå et stykke tid, før materialet har opnået den fugtprocent, hvorved et angreb kan etablere sig. Det tidsrum, hvor materialet kan bevares svampefrit under i øvrigt svampegivende faktorer, afhænger af, hvor hurtigt de tilstedeværende diasporer kan spire og vokse under de givne forhold. Forholdene i praksis varierer afhængig af årstid og døgnrytme. I teorien har man forsøgt at opstille diagrammer over skimmelvækst i relation til materiale, relativ luftfugtighed og tid som skitseret i fig. 6.7.1.


Emnet er ikke undersøgt tilbundsgående, derfor skal tallene anvendes med en vis forsigtighed.
John Anderberg