Det er et fysisk faktum at hygroskopiske materialer optager og afgiver fugtighed fra/til den omgivende atmosfære indtil der er skabt en ligevægt mellem det vanddamppartialtryk der hersker på materialets overflade og det der hersker i den omgivende luft. Man taler om at ligevægtsfugtigheden er nået.
For hygroskopiske materialer kan optegnes ligevægtskurver for forskellige temperaturer. Ligevægtskurver er højst forskellige for forskellige materialer. I besiddelse af ligevægtskurven - sorptionsisotermen - for et givet materiale, vil man kunne beslutte, hvilken lufttilstand der vil være nødvendig for den luft der skal bruges til transport, eller lufttilstanden i lokalet, hvor lagring af materialet finder sted. Eksempelvis vil det være påkrævet at anvende luft ved 15°C og 30-35% relativ fugtighed for transport af kunstgødning, såfremt klumpdannelser skal undgås.
Fugtigt klima
Luftfugtigheden er en komfortparameter for dyr og mennesker lige som temperatur, lufthastighed og lugte er det. Det er normalt anerkendt at en relativ fugtighed mellem 40 og 60% kan benævnes som komforttilstand. Praktiske erfaringer viser desuden, at selv en fugtighed helt ned til 2% RF ikke byder på nævneværdige gener for normale personer, blot temperaturen øges tilsvarende til 28°C for at kompensere for den større fordampning og dermed afkøling af kroppen. Kun bærere af kontaktlinser følte ubehag ved den tørre luft. Udersøgelser der er gennemført i 1998 af “Institut for indeklima” på DTU, viser samtidig, at “den oplevede luftkvalitet” daler i takt med at luftens enthalpi stiger. Enthalpi er et andet udtryk for luftens indhold af fugt og varme. Desto højere vandindhold desto større enthalpi.
Fugt på lagre
Den rigtige luftfugtighed for det oplagrede gods er af stor økonomisk betydning og eliminerer forrådnelse og klumpdannelse samt opretholder den rigtige kvalitet.
Materialelagre med korrosionsrisiko
Hel eller delvis konditionering af et lagerlokale kan være en god investering. Det hænder at maskindele og måske endda kostbare dele, kasseres på grund af korrosion eller anløbning.
Det kan være en fordel at samle de med korrosionsrisiko behæftede dele i en mindre afdeling, der konditioneres. Her må det huskes at adskillelsen mellem tørt og almindeligt lager kan udføres relativt enkelt, f.eks. med plastik på et træskelet. Ved oplagring i enkle uisolerede bygninger er det vigtigt, at affugtning indkobles af de rigtige hensyn.
Det kan måske være velanbragt at have flere hygrostater, der hver især kan kobles f.eks. på eller tæt ved større maskindele, ved tag eller vægge. Rummet kan også være inddelt i zoner.
Kondensering på vægge eller tage kan forekomme en sommernat, hvor konditionen inde er +20°C, 50% AF og temperaturen ude falder til + 8°C. Derfor skal tørre- apparatet indkobles så RF% holdes under 90 RF ved vægge og tag.
Silolagre
En lang række produkter, som lagres i silo kan holdes tørt, ved blot at installere en adsorptionsaffugter i toppen af siloen. Produkter som sukker, kalk, salt, cement o.s.v. kan opbevares risikofrit på denne måde.