Link til TV-klip om fundet
 
 
 

Strandby Skatten er en vikingeskat, der sandsynligvis er nedgravet omkring år 990.

Skatten er en sølvskat bestående af en stor mængde mønter, brudsølv, smykker og smykkedele i sølv.

Skatten blev fundet i Strandby 9/9-2012, ved detektorsøgning og bestod inden selve udgravningen begyndte i maj 2013 af over 265 dele.

Der er ikke i Vendsyssel tidligere fundet skatte fra denne periode af samme størrelse og skatten har på sin tid repræsenteret en meget stor værdi, og den indikerer at der har været en civilisation med omfattende handel på stedet.

At skatten lå gemt netop her, har nok en sammenhæng med at området omkring Strandby i Vikingetiden var stedet på den Danske østkyst med de to nordligste naturhavne, Elling Å og Rugholm Å som på dette tidspunkt var sejlbare langt ind i landet, hvilket man også ser på blandt andet fundet af Elling Å skibet.

Disse naturhavne har været naturlige steder hvor handelsfartøjer har kunne anløbe land, og har kunne søge læ for dårligt vejr i Kattegat og Skagerrak på deres nordgående sejlruter i vikingetiden.

Strandby har i vikingetiden været en tange med store vådområder på hver side af området omkring de to å udløb og der har derfor også været frodige områder langs disse vådområder og området har været let tilgængeligt fra søsiden i Kattegat og Ålbækbugten.

Skatten består af en stor mængde meget velbevarede mønter der stammer fra vikingetiden, og i skatten er der mønter fra mange forskellige steder såsom Tyske mønter fra flere områder af det Tysk Romerske Rige, Engelske mønter, Arabiske mønter og en stor mængde Danske mønter præget af Harald Blåtand i Hedeby og andre af de steder hvor Harald Blåtand prægede sine mønter i 900 tallet.

 

Samtidigt indeholder skatten en stor mængde brudsølv stykker som i vikingetiden blev brugt som et meget udbredt betalingsmiddel og der er i skatten også en mængde smykkedele i sølv.

Skattens størrelse og sammensætning tyder på at der i området har været stor handel og at der her har levet et samfund af rige Vikinger med en væsentlig økonomi og at skatten har det omfang som den har kan tyde på at den måske har tilhørt en af Harald Blåtands stormænd i vikingetiden.

Det bliver spændende i fremtiden at få mere viden om dette, når historikkere går igang med at analyserer fundet, og når udgravningerne måske afslører tegn på bebyggelser eller andet.

Som museumsfolk og historikere siger er skatten det afgørende bevis på de formodninger man har haft om at der i området måtte have været stor aktivitet i vikingetiden.

Det bliver også spændende at få mere viden om de enkelte mønter og deres oprindelse, når National Museumets Mønt og Medalje Samling har afsluttet deres gennemgang og analysering af fundet og kommer med deres konklusioner på fundet.

 

 

 

STOKKE BRØDRENE