Diamant smykker

Da amatørarkæologen Dennis Maigaard fra Jelling valgte at gå ud med metaldetektoren den 5. Maj, så havde han nok knap turde forestille sig det fantastiske fund, der lå og ventede på ham i jorden.

Ikke desto mindre fandt han en smuk og helt unik diamantring i området tæt ved voldstedet Kærstrup, der ligger på Tåsinge i det sydfynske. Der er tale om en fingerring på syv gram i guld, der ydermere har hele syv store slebne diamanter, og fundet er altså et intet mindre end overdådigt og smukt smykke.
Dennis Maigaard besluttede sig for at overdrage ringen til Arkæologi Sydfyn, som siden hen har haft muligheden for at grave videre i ringens historie.

Her har de efterfølgende kunne fastslå, at diamantringen knytter sig til Borgen Kærstrup, der var den største borg på Tåsinge i middelalderen samt den tidlige renæssance, hvilket må siges at være spændende nok i sig selv. Men endvidere, så blev borgen købt af Christian IV’s svigermor, Ellen Marsvin, og siden hen blev den overladt til datteren Kirsten Munk. Baseret på disse fakta og ud fra ringens helt unikke karakter, så lyder buddet hos de professionelle arkæologer på, at smykket simpelthen har tilhørt en person i kredsen omkring Christian IV, Kirsten Munk og Ellen Marsvin, eller måske endda en af dem selv.

At sætte et specifikt navn på den oprindelige ejermand er dog ikke noget de tør hos Arkæologi Sydfyn, men der er ingen tvivl om, at Dennis Maigaards fund er af en helt ekstraordinær karakter.



Et af flere fantastiske smykkefund


Der formodes at være en findeløn til amatørarkæolog Dennis Maigaard, men som den dedikerede historieelsker han er, så betyder pengene ikke alverden - tværtimod er det at kunne se sit navn ved fundet i udstillinger noget, der trækker.
Det må også siges at være en imponerende præstation at finde et så spændende stykke historie blot med en metaldetektor og nogle lange gåtur i forskellige områder. Men netop disse ture med metaldetektorer har på det seneste vist sig at være grund til mange spændende fund, hvor amatørarkæologer får muligheden for at være med til at grave Danmarks historie frem fra den gamle jord.

Som eksempler på disse amatørfund kan nævnes en nyfunden vikingeskat ved Vestermarie på Bornholm samt en yderst sjælden Thors Hammer, der blev fundet i Jelling og endda har runeinskription. Så hvis du går med en lille arkæolog i maven, så er det bare om at kaste dig ud i det, da der stadig er masser af historie at opdage for alle.

Dennis Maigaards fund af diamantringen, der har ligget begravet i omkring 400 år, viser blot, hvor mange smukke og spændende ting, der stadig er at finde, samt hvor populære fingerringe har været gennem en stor del af menneskets historie, hvor de både har været ment at være stykker af stjerner, som var faldet ned på jorden, og en tro på, at det var gudernes tårer.