Nye indlæg

Kategorier

Signalpolitisk slingrekurs

07-01-2017 12:00
Af Paw Amdisen
 
Vederlaget til udvalgsformænd og næstformændene i de politiske udvalg i Horsens Kommune er blevet sat til diskussion. Det skyldes, at Enhedslisten på sidste byrådsmøde foreslog, at disse vederlag fortsat skulle fastfryses på 1994-niveau.
 Historien bag er, at alle byrådsmedlemmer i 2014, som led i en landspolitisk aftale, fik en regulering af deres vederlag. Det skete, da en sådan regulering på dette tidspunkt ikke havde fundet sted siden 1996. I år er det så blevet landspolitisk aftalt, at borgmestrene skal have en lignende regulering. Da udvalgsformænd og udvalgenes næstformænd ifølge styrelsesvedtægten for Horsens Kommune, der er vedtaget som en del af konstitueringen i Horsens Kommune, får et vederlag, der beregnes som en andel af borgmesterens vederlag, så står disse altså nu også til en regulering. Og det er denne regulering Enhedslistens forslag er rettet imod, og altså ikke den, der er blevet alle byrådsmedlemmerne og borgmesteren til del. Faktisk, så har Enhedslistens byrådsmedlem altså i lighed med resten af byrådet selv modtaget denne regulering siden 2014.
 Der kan være forskellige indgange til spørgsmålet om vederlag. Vederlagene bliver givet, for at de mennesker, der går ind i kommunalpolitik bliver kompenseret økonomisk for den tid, de bruger på hvervet, og som for mange byrådspolitikere også betyder, at de går ned i tid i forhold til deres almindelige arbejde. Lønninger og dermed også priser i samfundet stiger løbende, og hvis vederlaget skal kompensere for manglende løn og i høj grad også for manglende pensionsopsparing, så er det vel kun rimeligt, at vederlagene reguleres? At de ikke er blevet reguleret i 20-22 år er på den baggrund faktisk bemærkelsesværdigt, men får selvfølgelig også reguleringen til at virke mere dramatisk, når den nu kommer.
 Udvalgsformænd og næstformænd for udvalgene har en lang række opgaver og ansvarsområder, der rækker ud over det ”menige” medlems arbejdsopgaver. De er, så længe vi taler om de faste udvalg, politiske ledere på forvaltningsniveau. At lige præcis de ikke fortjener den regulering, som både menige medlemmer og borgmesteren får, virker besynderligt og svækker faktisk deres politiske position og mulighed for at agere politisk med- og modspil til forvaltningerne.
 Forhåbentlig er det dog ikke Enhedslistens politik, at nogle kommunalpolitikeres arbejde og indsats (forudsat, at de passer deres hverv) er mindre værd end andres. Og forstår man Enhedslisten ret, så handler sagen meget om hvad kommunen kan spare på ikke at regulere på dette ene område, hvilket skulle være omkring 1 million kroner.
 Nu ved vi godt nok ikke endnu om det er penge, kommunen selv skal finde på deres budget eller om de kompenseres gennem statstilskuddet, men det sjove er, at Enhedslisten på samme byrådsmøde bragte et forslag på banen omkring at udvikle den såkaldte NOPA-bygning på havnen til ”kultur-samlingssted for alle borgere i vores kommune”. I stedet for de nuværende planer, hvor fabriksbygningen skal rives ned for at gøre plads til bl.a. almene boliger på den centrale del af havnen ønsker Enhedslisten altså at omdanne og restaurere bygningen, så den kan blive kulturhus. En manøvre, som snildt vil kunne komme til at koste kommunen mellem 100-150 millioner kroner. Dels ejer kommunen ikke bygningen eller grunden, og at købe disse vil nok alene ud fra et kvalificeret gæt udgøre 25-50 millioner kroner. Dels så er den form for restaurering og indretning efter nye regulativer, som det vil kræve at bevare og omdanne bygningen, en opgave, der nemt ville løbe op i små 100 millioner kroner.
 På den ene side er det altså forkert, at kommunen regulerer vederlaget for udvalgsformænd og næstformænd efter 22 års efterslæb, men der er altså råd til, at kommunen kan investere i et nyt kulturhus for 100-150 millioner kroner. En kulturhus, som i øvrigt også vil konkurrere med alle de tilbud, kommunen i forvejen er involveret i.
 Hvad er Enhedslistens kurs? Det er ikke nemt at finde ud af, men valgårspopulismen er fremtrædende i begge forslag, og samtidig er det også påfaldende, hvor lidt politisk indhold, der er på spil i forslagene.
 
Bragt i Østbirk Avis.

Kategori: Nyheder
Socialistisk Folkeparti i Horsens  | sfhorsens@gmail.com