Paw Amdisen, formand for SF Horsens
Et kulsort folketingsflertal har vedtaget massive forringelser på kontanthjælpsområdet. Forringelser, der vil ramme en udsat gruppe af borgere og skabe øget ulighed og fattigdom.
For SF er det vigtigt, at vi med blik for den politiske virkelighed forsøger at afbøde konsekvenserne af folketingsflertallets forringelser lokalt.
Derfor kan det selvfølgelig virke sympatisk, når Enhedslisten på byrådsmødet 21/6 fremsatte to beslutningsforslag i forhold til den lokale implementering af kontanthjælpsloftet og den såkaldte 225 timers regel. Det ene gående på, at alle borgere, der er vurderet aktivitetsparate fritages for 225 timers reglen. Det andet forslag gående på, at alle borgere, der modtager integrationsydelse, uddannelsesydelse eller kontanthjælp individuelt skal have deres sag vurderet inden 1. oktober 2016, for at få afklaret om de kan overgå til en anden ydelse end kontanthjælp.
SF valgte dog både i Beskæftigelsesudvalget, hvor forslagene først blev behandlet, og sidenhen i byrådssalen ikke at støtte Enhedslistens forslag. Hvorfor vil vi gerne uddybe.
Lad os starte med Enhedslistens forslag om individuel vurdering af samtlige sager. En sådan individuel vurdering er simpelthen en praktisk umulighed inden for den tidsramme, som Enhedslisten foreslår. Hvis man alligevel gjorde forsøget ville denne indsats blokere for al anden sagsbehandling i mellemtiden. Skulle man tilføre ekstra ressourcer for at sikre en hastebehandling ville dette skulle finansieres, hvilket ville betyde, at der skulle skæres andre steder på beskæftigelsesområdet.
Hvad angår det andet forslag, så har vi stor sympati for intentionen i dette forslag, men samtidig er vi også opmærksomme på, at hverken vi eller Enhedslisten udgør et politisk flertal. Vi arbejdede derfor med udgangspunkt i vores formandspost i Beskæftigelsesudvalget for at sikre flertal for at friholde så mange som muligt fra at blive ramt af 225 timers reglen. Fra forvaltningens side var vurderingen, at op til 85 % af de aktivitetsparate ydelsesmodtagere efter kommunens kriterier vil blive friholdt fra kravet, og udvalget og forvaltningen gav hinanden håndslag på, at man ville gøre en indsats for på forskellig vis at hjælpe de resterende 15 % så godt man kunne. Bl.a. via mikrojob eller lignende.
Desværre var det ikke godt nok for Enhedslisten. Man kan overveje om det for Enhedslisten mere drejer det sig mere om at have ret, end at få ret. At Enhedslistens politiske repræsentant valgte at frasige sig sit politiske tillidshverv som næstformand i Beskæftigelsesudvalget i protest over ikke at have fået ret er i hvert fald en noget særpræget reaktion.
Bragt i Horsens Folkeblad og Østbirk Avis i begyndelsen af juli 2016.