Om Horsemanship.
Jeg vil starte med at prøve at forklare hvad horsemanship egentlig er, hvilket jeg finder ret svært! Men efter min mening er horsemanship al omgang med heste. Det er tillid, reskpekt, venskab og kommunikation.
Mange siger at de "begynder" at træne horsemanship, og det er jo også rigtigt nok, men det er noget man begynder på, den dag man vil lære at forstå sin hest. Folk tager tit fejl af klikkertræning og horsemanship, for horsemanship har intet med klikkertræning at gøre. I horsemanship giver du ikke din hest en gulerod når den har gjort noget rigtigt, du lære den ikke at ryste på hoved eller nogle andre tricks, du lære i bund og grund "bare" at omgåes din hest rigtigt. Du lære hestens kropssprog, og her mener jeg ikke, at bare fordi du ved, at når hesten ligger ørene tilbage, er du erfaren, jeg mener de små ting hesten gør for at komunikere med dig.
Jeg begyndte at sætte mig ind i hestens kropssprog i omkring 2007, jeg havde reddet på min pony Don (læs "OM STJERNE PONYERNE") i omkring 2 år, og vi kunne stadig ikke sammen.. Så min lærer Jannie, som stadig hjælper mig og giver gode råd, begyndte at undervise mig i horsemanship! Den dag i dag er mig og Don uadskillelige!
Om klikkertræning "klikket".
Nu vil jeg gerne fortælle lidt om "klikket" også kaldt klikkertræning.
Klikkertræning går ud på at forstærke hesten positivt når den gør noget, vi godt kan lide og/eller har bedt den om. Det er bl.a. sådan jeg har lært mine ponyer diverse tricks!
Til klikkertræning skal du bruge:
* Et klik, enten en klikker eller bare slå smæld med tungen. Begge dele virker lige godt! Jeg bruger tungen da man ikke behøver at skulle bruge en hånd til at holde klikkeren.
* Noget positivt, fx. en godbid eller et godt klø sted. Jeg bruger brød eller hvad jeg nu lige har til rådighed.
Det er faktisk ganske simpelt at træne klikkertræning! Når hesten gør det du vil have, giver du den et "klik" og det positive du nu har valgt. (Nb. nogle heste bliver for pågående og bider hvis man vælger godbidder)
Man skal passe meget på med at gabe over mere end man kan sluge! Hvis man ikke har rigtig god komunikation med sin hest, skal man fx. ikke lære den at stejle som det første, så skal man måske lære den at ryste i stedet, og på den måde bygge det op så man bliver bedre og bedre. Man kan finde hjælp til tricks under "DE 7 LEGE OG TRICKS".
Jeg vil stærkt anbefale at man starter med at lære "touch" (find under "TRICKS IGENNEM KLIKKERTRÆNING), på den måde lære hesten klikket at lære og det er et nemt trick.
Horsemanship og "klikket" i ridning
Hvis man nu sidder som dressur eller spring rytter og synes det lyder helt vanvittigt at "spilde tid på", kan jeg fortælle, at det er det i hvert fald ikke! Jeg skulle lære min pony at søge ned, så han har helt strækt hals og mulen er nede ved knæene, hvilket træner forpartsmusklerne op. Don har det med at gå med hoved i sky og spænde i halsen når han får frie tøjler i trav, hvilket ikke ser specielt godt ud, men jeg kunne simpelthen ikke få det hoved ned, han kunne ikke forstå det, eller ville ikke, da det jo er hårdt for ham, når han ikke er vant til det. Jeg prøvede forgæves i 10 minutter, men så fandt jeg på at bruge klikket! Jeg startede i skridt og fik ham ned og gav ham et "klik" intet mad, bare lyden! Det er nok, efter så mange år som vi har trænet! Han fandt hurtigt ud af det og efter 1 minut travede han flere baner rundt med hoved nede som jeg ville have det. På den måde kan det altså være en kæmpe fordel at sætte sig ind i jordtræning!