Urter, frugt og bær / Brombær
Brombær
er, som mange andre danske bær, rigtig dejlige at lave snaps på.
Det anbefales helt klart at bruge vilde brombær, som man ofte finder i store krat ude på naturstierne. De er som regel mindre i størrelsen end de forædlede sorter, men også langt mere krydrede og nuancerede i smagen, og det vil jo også komme til udtryk i snapsen eller de mange syltesager, som brombær er velegnede til.
Snaps på brombær
 
7-8 dl brombær
70 cl Brøndums Snaps (klar)
evt. akaciehonning
 
Fyld en flaske eller et syltetøjsglas op med brombær, hæld snapsen over, og lad det stå 2-3 måneder et mørkt og køligt sted.
Sigt brombærrene fra og hæld evt. snapsen igennem et kaffefilter, hvis den skal være klar i farven.
Smid endelig ikke brombærrene ud! De er fremragende som krydderi i en kage, syltetøj eller lignende.
 
Smag evt. snapsen til med lidt akaciehonning, det får brombærsmagen til at træde tydeligere frem. Det kan dog og begrænse snapsens kombinationsmuligheder, hvis den bliver for sød eller likøragtig.
Ønsker man at krydre snapsen yderligere, kan 1/5 vaniljestang og 3-4 kardemommefrø kommes i. Lad snapsen lagre i 1-2 måneder, til smagen er passende.
Opbevar snapsen mørkt og køligt, den holder sig fint i min. 2 år.
Høst af brombær
Bærrene plukkes fra august-september.
 
Er velegnet til
En ikke for sød brombærsnaps er velegnet til mange retter i det salte køkken, bl.a. til vildt og den rene klassiske vildtbær-kombination, til stegt and, stegt lever og postejer.
I en mere sød eller likøragtig udgave er den fremragende til flødebraserede desserter, som risalamende, fløderand og parfait.
webmaster: Egon Christensen