Lidt om sikkerhed / Backup

Backup

Backup

En af de største tjenester du kan gøre dig selv, er at sørge for at du altid har et rimeligt opdateret backup af dine data. Computere går i stykker, og sker det for dig, vil du ærgre dig gul og blå, hvis du mister alle dine dokumenter, billeder..... etc.

Der findes flere måder at tage backup på, men hvis du kombinerer et såkaldt Image Backup med et backup af dine egne data og evt. et online backup, så kan det faktisk ikke gå galt. Det kan godt være det lyder besværligt, men når det først er sat op, er det faktisk både nemt og hurtigt.

 

Image backup

Et Image Backup er en fuldstændig kopi af din computer, som kan gendanne den, hvis den bryder sammen. En gendannelse tager en brøkdel af den tid en formatering tager, og bagefter vil computeren være fuldstændig som den, var da du fremstillede dit image. Der er mange muligheder, men nedenstående programmer har aldrig svigtet mig

 

Download Acronis True Image Home              Download Macrium Reflect

 Acronis True Image                  Macrium Reflect

 

Acronis True Image er et købeprogram. Macrium fås både som gratis og som betalt. Jeg har lavet en PDF startvejledning til Acronis, som kan  HENTES HER  og en til Macrium, som kan  HENTES HER.

Det optimale er at lave et Image af en nyinstalleret computer, hvor du har hentet alle opdateringer, installeret dit sikkerhedsprogram og installeret de programmer du ved skal være på din computer. Hvis du ikke lige har formateret din computer, så lav dit første Image, når du synes alt kører som det skal.

Efterhånden som du så installerer eller fjerner programmer, kan du opdatere dit Image. Hvis du bruger Acronis eller den købte udgave af Macrium, kan du opdatere dit oprindelige backup, med såkaldte Incremental backups. Hvis du vælger den gratis Macrium bliver du nødt til at have to Images, det oprindelige, og et nyt som du kan slette og skifte ud hen ad vejen.

 

Filbackup

Udover dit Image backup, bør du også oprette et filbackup, som du sørger for at holde opdateret.

Der er flere måder at gøre dette på. Du kan brænde dine filer over på en CD, eller du kan kopiere filerne manuelt, men det nemmeste er at bruge et program der klarer opgaven for dig, og med et par klik, kopierer dine filer over på en ekstern harddisk.

Du kan også vælge at komprimere dine backups, så det ikke fylder så meget, men jeg finder det lettest at bruge et såkaldt synkroniseringsprogram, som sørger for at du altid har to identiske kopier af dine filer. Det har den fordel, at du kan bruge dit backup direkte, uden at skulle gendanne først, og opbevaringsplads er efterhånden så billigt, at det ikke bør være en hindring. De to nedenstående programmer klarer opgaven fint.

 

    Download GoodSync                   Download FreeFileSync

  GoodSync                                       FreeFileSync

 

FreeFileSync er et gratis, open source program. Det er meget let at installere og bruge, og fungerer fint. Man skal dog lige være opmærksom, og fjerne et flueben ved det ekstra program der tilbydes under installering,

GoodSync er et betalingprogram fra SiberSystems, som også laver RoboForm. Det er betydeligt mere fleksibelt, og har flere muligheder, end FreeFileSync.

Det har den store fordel, at det kan kommunikere direkte med WebDAV servere. Det betyder at man kan udnytte en masse gratis online plads hos f.eks. OneDrive, Google drev, Box.com.... m.fl. 

Du kan finde hjælp og vejledninger til programmet  HER

Grundlæggende fungerer begge programmer ved at du vælger en venstre mappe, som er den mappe på din computer, du vil lave backup af.

Derefter vælger du en højre mappe på din eksterne harddisk/USB nøgle/online drev hvor du vil opbevare dit backup.

Så sætter du programmet igang, og når det er færdigt, vil mapperne indeholde det samme.

Første gang du kører en backup, kan det godt tage et stykke tid, men derefter vil det kun tage ganske få minutter, hvis du gør det jævnligt, f.eks et par gange om ugen.

 

Online backup

Online backup kan også laves på flere måder. Som nævnt kan GoodSync bruges,  men der findes også færdige løsninger. De består af programmer du installerer på din computer, som er i stand til at gemme dit backup på en tilhørende server.

Der findes talrige løsninger, men prøv at læse DENNE TEST som Spywarefri.dk har lavet. Der er links til de forskellige artikler nederst på siden.

Jeg håber ovenstående har inspireret til at komme igang med at få lavet et ordentligt backup. Det kan vise sig at være guld værd, og da det oven i købet kan laves ganske gratis, er der ingen grund til at lade være.

Du kan bruge de løsninger jeg har foreslået, eller selv finde en der passer dig.

Mulighederne er utallige, og her er Google din gode ven. Bare søg efter Backup software eller Synchronize software, så vælter mulighederne frem.