Tema: Påskeferie i Skåne / Påskeferie i Skåne / Påskeferie i Skåne (lang)

Påskeferie i Skåne (lang udgave)

Se svenskerne få en fjer på og mød påskeharen

Vores svenske naboer byder på et overflødighedshorn af naturoplevelser og sjove skikke i påsken.

Tekst: Pia Yde

Hvorfor ikke bruge påskedagene på en lille afstikker hinsidans? Man skal ikke køre særligt langt på den anden side af Sundet for at opleve storslået og uspoleret natur. Som bonus kan man opleve, at vores svenske naboer har deres helt egen måde at fejre påske på. Vidste I for eksempel, hvorfor der går hekse rundt på rov, eller hvorfor svenskerne får en fjer på i påsken? Det - og nogle af svenskernes andre sælsomme skikke - kan I få mere at vide om i denne artikel.
 

Foto: Pia Yde. Charmerende Ängleholm i Perstorp

Ängleholm – et skånsk paradis
Man behøver slet ikke at rejse langt for at komme væk fra hverdagen og få oplevelser ud over det sædvanlige. Selvom afstanden fra København til Skåne er kort, er både omgivelserne og påsketraditionerne en del anderledes på den anden side af Broen.

Vi har sat kursen mod den lille by Perstorp, hvor vi skal tilbringe påskedagene på den hyggelige gamle ødegård Ängleholm sammen med gode venner. Med fire voksne og fem børn i alderen fra 1 til 8 år kan det være lidt af en udfordring at finde en ødegård med nok sengepladser, men efter lidt søgning, falder vi over Ängleholm, der emmer af historie og svensk ødegårdscharme.

Allerede kort tids kørsel fra Malmø begynder vi at få fornemmelsen af den svenske ”vildmarksstemning” – vi nyder det idylliske landskab med høje grantræer og spejlblanke søer, som i en lind strøm glider forbi os - kun sporadisk afbrudt af småbyer, der overvejende består af de fine små træhuse, der er så karakteristiske for Skåne.  

Vi ankommer til ødegården og konstaterer, at den ser mindst lige så hyggelig og stemningsfuld ud i virkeligheden, som på de billeder vi så, da vi besluttede os for at reservere ødegården. Med en rødmalet hovedbygning og et værksted, er ødegården som taget ud af Astrid Lindgrens mange historier om livet i Skåne i gamle dage. Indvendigt er ødegården holdt i traditionel stil med trægulve og lavt til loftet med fritliggende loftsbjælker. Brændeovnen, den gamle dragkiste og nips, måske fundet i de lokale loppis-butikker, er alt sammen med til at give ødegården sit helt eget særpræg og charme.
 
På den store naturgrund kan vi ane forårets første spæde tegn. Grønne vækster er så småt begyndt at spire i skovbunden, og i trætoppene kan man nyde lyden af kvidrende småfugle, der lystigt messer, at foråret endelig er på vej. På skyggefulde steder ligger der nu kun de sidste sørgelige rester tilbage af den sne, der har dækket området hen over vinteren, og rundt omkring kan man se friske dyrespor i den bløde muldjord. Luften er stadig kold og klar, men nu er det bare et spørgsmål om tid, før solen får overtaget. Et stykke fra ødegården ligger Bälingesjön smukt omkranset af skoven. Her er der mulighed for at bade om sommeren og - for de mest ihærdige vinterbadere - sikkert også om vinteren... (måske efterfulgt af en tur i sauna). 

Spøger det mon på Ängleholm?
Ødegården er tilbage fra 1836 og med så mange år på bagen, er det næsten oplagt, at der må være et spøgelse eller to. I ødegården finder vi da også et rejsemagasin med en artikel, der netop fortæller om mærkelige hændelser på ødegården. Vi kan bl.a. læse om genstande, der i nattens mulm og mørke er blevet flyttet rundt i huset på uforklarlig vis, og om hvordan lyset på førstesalen fra tid til anden bliver tændt og slukket.
 
Faktisk har jeg lige lagt artiklen fra mig en sen aften, da vi opdager, at lyset ovre i værkstedet er tændt… Vi når dog frem til, at det nok er min kæreste, der er gået tidligt i seng, som har glemt at slukke det tidligere, og vover os ud i mørket for at slukke lyset og låse af til værkstedet. Da vi spørger ham dagen efter, kan han ikke lige huske, om han i det hele taget havde haft lyset tændt…        

Solskin og sug i maven ved Söderåsen
Der er masser af gode udflugtsmål for store og små i Skåne. Vi har valgt at lægge vejen forbi Kopparhatten i Söderåsens Nationalpark, den svenske udgave af Grand Canyon, med bjergtagende smuk udsigt over kløften. Man fornemmer helt suget i maven, når man står ved kanten og skuer ud over kløften. Heldigvis er vejret med os, så vi kan nyde det smukke syn i solskin fra en skyfri himmel, mens vi i det fjerne kan høre vandet risle lystigt i et vandløb dybt nede i kløften.

For vandreentusiaster og naturinteresserede skulle der være flere ruter i varierende sværhedsgrad, der byder på udfordringer for den erfarne såvel som den mindre erfarne vandrer. Söderåsens Nationalpark skulle da også være kendt som ”vildmark for begyndere”.


Foto: Pia Yde. Udsigt over Söderåsen Nationalpark fra Kopparhatten

Snobrød i solnedgangen
Efter en lang og begivenhedsrig dag er det tid til at vende tilbage til ødegården, men vi er ikke færdige med den svenske natur endnu. Vi har lovet børnene at lave snobrød på den lille bålplads. Mens børnene hygger sig med at bygge hule af nedfaldne grene, går de voksne entusiastisk til værks med at få tændt op i bålet, snitte pinde til snobrødene og gøre dejen klar.

Vi må dog konstatere, at vores evner ud i vildmarkslivet ikke rækker særligt langt. Efter ihærdige anstrengelser ender resultatet af indsatsen med halvandet snobrød til deling mellem børnene, som hurtigt kommer med deres hårde dom – ”Hvad er det egentlig, vi spiser?” Så ingen Michelin-stjerner i denne omgang. Det til trods har det dog været skønt at sidde og lune sig ved bålet i solnedgangen og nyde synet af børnenes skønne røde kinder.

Foto: Pia Yde. Leg i solnedgangen over Perstorp

Hils på en elg og sig hej til påskeharen
Et andet oplagt udflugtsmål er Skånes Djurpark med skandinaviske dyr i Höör. Hvis I ikke har været heldige at se en elg i den fri natur, har I chancen for at opleve dette særprægede dyr på nært hold her. Ud over elge, kan I også se vildsvin, los, jærv, ulve og bjørne - og hvem ved måske også lille påskehare…

Dyreparken ligger i et skovområde, så man får fornemmelsen af at opleve dyrene i deres naturlige miljø. Påsken er i øvrigt et godt tidspunkt at besøge dyreparken, da det er sæson for ”babyboom”, og der derfor er god mulighed for at se de mange søde dyreunger. Desuden er parken pyntet fint op med farverige fjer og æg, som påsketraditionen byder det i Sverige. 

Ready for takeoff? Godisflyget sætter kurs mod Slaraffenland
For slikmunde med en sød tand, er der rig mulighed for at få tanket op med godis, som svenskerne kalder deres slik - og vel at mærke til priser, der ligger langt under de danske priser. Et af de mere iøjnefaldende steder at tanke op er Godisflyget, også kendt som Candy Airlines, lidt uden for Skånes Fagerhult. Det er et rent slaraffenland at begive sig ind i det gamle fly, der har mere end 250 varianter af slik. Så et godt råd må være at danne sig et overblik over udvalget, inden man giver sig i kast med at fylde poserne op – og så husk lige tandbørsten…  

Påskeshopping og fika i Malmø 
Hvis det skulle blive for meget med den storslåede svenske natur, og hvis I skulle savne storbyens pulserende liv, er der rig mulighed for at shoppe i Malmø. I modsætning til København, holder de fleste af Malmøs butikker nemlig åbent i Skærtorsdag. Der er også gode muligheder for at fika, som svenskerne kalder det, når de tager et hyggeligt afbræk med kaffe og kage sammen med venner eller kollegaer. Der er et væld af hyggelige små caféer og spisesteder rundt om i Malmø – ikke mindst omkring Lilla Torg i den gamle bydel.

Påske på svensk med farvede fjer, hekse og æggekamp
Når vi nu har begivet os til Skåne i påsken, må vi også hellere se lidt nærmere på de svenske påsketraditioner. Selvom der ikke er langt fra Danmark til Sverige, adskiller de svenske påskeskikke sig alligevel en del fra de danske. Noget af det man hurtigt bemærker, når man begiver sig over på den anden side af Sundet, er svenskernes forkærlighed for at pynte træer og buske i deres haver med farvestrålende fjer som symbol på forårets komme – en tradition der også er begyndt at vinde indpas i Danmark. Foto: Åsa Lundqvist. Træ dekoreret med farvestrålende fjer 
Hvis man ser små hekse vandre rundt i de svenske gader og stræder, er det ikke nødvendigvis fordi, man ser syner, eller fordi svenskerne har forvekslet påskehøjtiden med Halloween eller sankthansaften. Siden begyndelsen af 1800-tallet har der været tradition for, at børn klæder sig ud som hekse, eller påskkärring som de hedder på svensk, med spraglede tørklæder og rødmalede kinder. Børnene går rundt i nabolaget med fine tegninger og ønsker ”God påske”. Som belønning plejer de at få slik eller andre gode sager. Det er usikkert, hvordan skikken med at klæde sig ud som heks i påsken er opstået, men ifølge svensk folketro skulle påskkärringen natten til Skærtorsdag flyve på sin kost til Blåkulla for at vende tilbage igen Påskedag.      

Ligesom i Danmark er der også tradition for at male æg i forbindelse med påsken. I Sverige nøjes man dog ikke bare med at male æggene. Her går man mere hårdhændet til værks og duellerer i Äggapickning. Når man først har malet sit æg, dyster man indbyrdes om, hvem der har det mest holdbare æg, ved at man to og to slår spidsen af sine æg mod hinanden. Den der til sidst har et helt æg tilbage vinder en præmie.

Lækre sild og andre svenske fristelser
Kulinarisk byder det svenske køkken på mange af de samme retter, som man også finder på et dansk bord til en traditionel påskefrokost, men det til trods skal man dog ikke snyde sig selv for at gå på opdagelse i det svenske påskefrokostbord, hvis muligheden byder sig. Ligesom i Danmark plejer der også at være æg, forskellige slags sild og gravad laks på menuen til en svensk påskefrokost, mens påskemiddagen normalt inkluderer grillet lam med asparges.

En klassiker der typisk kommer på bordet både til påske og jul er svenskernes hofret, Janssons Frestelse, der består af kartofler, løg, ansjoser og fløde, som bages i ovnen og traditionelt serveres sammen med knækbrød og lagret ost. På bordet finder man typisk også Gubbröra - en svensk form for sildesalat, hvor kryddersild, æg og kapers blandes med mayonnaise og servers på rugbrød.
 

Foto: Peter Biela. Påskebord 

Når man nu har taget godt for sig af de gode svenske sager til påskefrokosten, kan det jo hænde, at tørsten også melder sig. Her vil man typisk finde påskmust på bordet – ikke at forveksle med vores påskebryg. Påskmusten er nemlig alkoholfri og både ligner og smager som cola. Øl og snaps er dog også mulig at finde til en svensk påskefrokost. Hvis I skulle have fået smag for at gå på opdagelse i flere retter fra det svenske køkken, kan I starte med at finde inspiration i 50 nordiske retter, du skal smage, før du dør.


På gensyn skønne Skåne…
Som det så ofte gør sig gældende med ferier, er de som regel alt for hurtigt ovre, og vores skønne ophold i Skåne er desværre også ved at være slut for denne gang. Mættet af oplevelser, men med smag for mere af samme skuffe, får vi får pakket bilerne og sætter igen kurs mod København. Vi føler os tanket op med fornyet energi og er enige om, at det ikke er sidste gang, vi holder ferie i Skåne, når vi får brug for et lille afbræk i hverdagen. For at slutte af i det svenske, har det været en jättebra semester!
Sted: Perstorp i det nordlige Skåne
Afstand: 125 km fra København (ca. 2 timers kørsel)
Pia Yde