Sitemap
pia yde

Bloddonor

Din kondition løber ingen vegne som bloddonor
______________________________________________


Du kan ånde lettet op, hvis du sætter pris på at snøre løbeskoene, og måske har været i tvivl, om det er en god idé at give blod som løbeentusiast. For første gang er en dansk undersøgelse med til at klarlægge, hvilken indflydelse en tapning har på din træning.


Skrevet af: Tom Erik Kampman
Redigeret af: Pia Yde

Foto: Jeppe Michael Jensen
 
Mange bloddonorer har gennem årene spurgt, om det har betydning for deres løbe- og motionstræning, at de giver blod et par gange om året. Dette spørgsmål blev startskuddet til en netop offentliggjort undersøgelse i det internationale lægevidenskabelige tidsskrift Transfusion Medicine. Resultatet viser, at du måske ikke skal være så bekymret for at blive tappet for energi i forbindelse med bloddonation, hvis du fra tid til anden ynder at trække i løbetøjet og give den indre rugbrødsmotor gas.
 
LøbetræningFoto: Jeppe Michael Jensen. Glade motionsløbere giver den gas

Hvor lang tid tager det at komme ”up to speed” efter en tapning?
Det var et af de spørgsmål, undersøgelsen skulle finde svar på. Overlæge Karin Magnussen tog teten og iværksatte for to år siden en undersøgelse, der skulle vise, hvilken effekt det har for en motionist at blive tappet for blod.

Undersøgelsen, der blev til i et samarbejde mellem Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet og Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, involverede 20 mandlige og 20 kvindelige bloddonorer fra Region Hovedstaden i alderen 20-45 år. Deltagerne var motionsløbere, der trænede mindst to gange om ugen.

Inden deltagerne donerede blod, gennemgik de over to dage en
VO2 max test på cykel og en tre kilometer løbetest på bånd for at vænne sig til testene, der skulle måle iltoptagelse og udholdenhed. Efter deltagerne var blevet tappet for blod, blev de udsat for de samme tests igen henholdsvis 3, 7, 14 og 28 dage efter donationen.
 
Måling i forbindelse med løbetest
 
Foto: Cosmed. Måling i forbindelse med løbetest

Resultatet af løbetesten for de mandlige deltageres vedkommende viste, at deres udholdenhed efter 3 dage var reduceret en smule med 5,2 procent, men at de efter 14 dage var tilbage på deres udgangspunkt. For enkelte deltagere tog det dog en måned, før deres præstationsevne var som før tapningen.
 
Udfaldet af undersøgelsen på de kvindelige bloddonorer bliver offentliggjort senere, men lægger sig grundlæggende op af mændenes resultat.

Næsten så god som ny efter 24 timer
Resultatet af undersøgelsen bakkes op af Jørn Wulff Helge, professor på Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, som tilføjer:

"Som motionsløber vil du inden for 24 timer (efter en tapning, red.) kunne mærke, at din ydeevne er markant nedsat, for der har du et lavere blodvolumen. Men efter 24 timer, når blodvolumen er tilbage, vil du kun mærke en nedsættelse på 5-10 procent”.

De fleste vil nok afholde sig fra at løbe samme dag, de giver blod. Men hvis bare du er klar over, at du ikke har helt den samme energi som normalt, er der ikke noget, der forhindrer dig i at løbetræne allerede dagen efter tapningen.

Hvis du planlægger at deltage i motionsløb og er ude på at slå din egen rekord, er det derimod en god idé at lægge dit besøg hos blodbanken mere end 5 uger før løbet, så du ikke bliver tappet for den sidste dråbe af overskud på energikontoen.
Pia Yde