NøvlingKaniner
 

Fodring af dværgracer..

spisetid..
Tja, uden mad og drikke, duer kaninen heller ikke!
 
Men hvad skal den så egentlig spise?
 
I dette afsnit giver vi vores bud på både de fornuftige og knapt så gode beslutninger, i forhold til fodring af dværgvædder og hermelin.
 
 
Det, der ofte går galt

Vi har jo allesammen set i tegnefilmene, når Snurre Snup står og gnaver i sin gulerod, men desværre er de øvrige forudindtagelser omkring kaniner og deres madvaner knapt så uskadelige..

Overfodring er er uden sammenligning det allerstørste problem blandt danske kælekaniner.
Ubehagelige, smertefulde og ildelugtende dødsfald kan i rigtig mange tilfælde tilskrives sygdommen Mucoid Enteropati, der opstår som følge af store mængder foder/kaninpiller.
Man overfodrer jo sjældent med vilje eller for at gøre dyret fortræd, men de færreste er klar over hvor meget foder, der er den rigtige mængde til deres dyr.

En anden bivirkning af overfodring er, at dyret har mulighed for at spise sig mæt i specifikke foderemner. Det være sig ofte de dele med mest fedt og sukker, hvilket er emner, der bør være i klart undertal i forhold til det samlede fødeindtag.
Samtidig levnes det mere jævne foder, der ellers skulle tilbyde en bedre balance i sammensætningen.

Til sidst står man det problem, at en overfodret, sukker-mæt kanin ikke spiser det livsvigtige hø, som i vid udstrækning bør være kaninens levegrundlag.
Hø er den vigtigeste fødekilde, da både tandsæt og tarmsystem er dybt afhængige af det for at fungere ordenligt.


Den korrekte fodring

Det er slet ikke svært at fodre kaniner korrekt i dagligdagen. Det kræver blot, at man én enkelt gang sætter sig godt ind i kaninens behov.
De forskellige behov varierer fra dyr til dyr. Man skal forholde sig til dyrets nuværende vægt, ønskede vægt (ved unger og ungdyr), racens energibehov og endeligt, individets aktivitetsniveau.


mad diagram
I diagrammet ovenover ses de 3 bestandele i de forhold, der udgør en sund og fornuftig kost for dværgracer.

75% hø - 15% grønt - 10% kraftfoder.

Her er det på sin plads at fortælle, at forholdet mellem de forskelle bestandele ikke måles i vægt eller massefylde. Anvisninger findes længere nede på siden.

Eftersom man næppe kan tvinge høet i maven på kaninen, justerer man mængden af de andre foderemner. I tilfælde, hvor dyret har en normal- til høj vægt, kan kraftfoderet uden problemer undlades af og til.
Fodring i forhold til vægt

At dosere foder efter vægt er en glimrende retningslinie, men bør dog løbende undersøge om de individuelle dyr har brug for mere eller mindre, altså om de ændrer vægt til en uønsket retning.

Når man beskriver en god fodring med 10% kraftfoder og 15% frisk grønt og endeligt 75% hø, skal man huske, at det er et skøn. Hvis kaninen levner enten foder eller grønt kan man med fordel nedjustere mængden.

Der er en tommelfinger regel der hedder, at ca. 100 g. grønt (f.eks 1 stor gulerod) svarer til 10 g. kraftfoder rent kaloriemæssigt.
Derfor kan henholdsvis 10% og 15% som ovenstående se sådan ud i et eksempel: 20 g. kraftfoder og 2 gulerødder.
 
Foderplan, Hermelin (udvokset)
 

Vægt

Kraftfoder

Grønt

500 – 1000 g.

30 g.

200 g.

1000 – 1500 g.

30 g.

250 g.

Foderplan, Hermelin Unger / Ungdyr
 

Vægt

Kraftfoder

Grønt

0 – 500 g.

40 g.

100 g.

500 – 1000 g.

55 g.

150 g.

1000 – 1500 g.

55 g.

150 g.


Fodring af Hermelinere

Hvis man kender til hermelinen ved man, at denne race består af små, kuglerunde kaniner - uden at være fede!

Korrekt fodring sikrer, at kaninen får den rette fylde bagtil (et must ifb. udstilling) og det er vigtigt at starte tidligt.

De unge hermelinere har brug for nogle flere kalorier end de voksne for at opbygge den rette form. Samtidig kan de være en anelse mere sarte hvad angår frisk grønt, og kan hurtigt få dårlig mave (diarré) hvis størstedelen af deres kalorieindtag kommer af græs og grøntsager.
 
Foderplan, Dværgvædder (udvokset)
 

Vægt

Kraftfoder

Grønt

1000 – 1500 g.

55 g.

300 g.

1500 – 2000 g.

60 g.

350 g.

Foderplan, Dværgvædder Unger / Ungdyr
 

Vægt

Kraftfoder

Grønt

0 – 500 g.

40 g.

150 g.

500 – 1000 g.

50 g.

250 g.

1000 – 1500 g.

60 g.

300 g.


Fodring af Dværgvæddere

Dværgvædderen er en af kaninracer, der er allermest alsidig i forhold til hvilken livsstil, de kan have.Du finder dem både som stillesiddende- og aktive kælekaniner, udstillingskaniner samt hopkaniner, og energibehovet kan svinge meget mellem individerne.

Samtidig har dværgvædderen en godkendt vægtklasse på 1,4 - 1,9 kg med tendens til at komme over 2 kg - vel og mærket uden at være 'tykke'.

Det stiller store krav til ejeren af en enkelte dværgvædder at finde ud af, hvilken slags netop deres kanin er.

F.eks nytter det ikke noget at planlægge fodringen efter en lille, stillesiddende 'udstillings-sag', hvis den dværgvædder man har fået, viser sig at være en sprudlende, aktiv bamse med en normalvægt på 2,1 kg.
Michael Christiansen & Rebecca Nygaard | Oppelstrupvej 2, 9260 Gistrup  | Tlf.: 20987068 60686433