En mærkelig virus hærger den grønlandske by Sisimiut, netop som sommeren og ferietiden står for døren. Et par dødsfald oveni skaber godt stof til pressens agurketid. Myndighederne er bekymrede. Det samme kan siges om de virksomheder, der har investeret i en ny krydstogtterminal i Sisimiut, som måske ikke når at blive færdig.

I Nuuk involveres Sika Haslund, ny kommunikationskonsulent i turismeorganisationen Go Greenland, i arbejdet med at sikre, at tingene ikke kommer ud af proportioner, og hun tager til Sisimiut for at hjælpe byen med at koordinere information udadtil.

Sammen med journalisten Thormod Gislasson bliver hun hvirvlet ind i afdækningen af en historie, der viser sig at trække lange og dybe spor tilbage til fortiden.

Gradvist går det op for Sika, at meget lidt er, som det ser ud på overfladen, og mens hun selv kæmper for at finde sit ståsted i det Grønland, hvor hun ikke har boet, siden hun var helt ung, tvinges hun til at handle mod den farlige og uberegnelige udvikling, sygdommen har sat i gang. Med en god portion nysgerrighed og mod er Sika måske netop den, der kan grave i fortiden og finde ud af, hvad der skjuler sig under den pæne overflade …
 
 
 
 
 
 
 
 
 Da en fisker fra Uummannaq støder på en drivende fiskekutter med en død mand på dækket, efterlader opklaringsarbejdet flere spørgsmål end svar. I lasten finder Uummannaq Politi store mængder hvalros- og narhvaltand samt isbjørneskind. Det peger på organiseret smugling og et smugleropgør, der endte i drab på åbent hav.
Greenpeace melder sig på banen: I Kina er rigmænd villige til at betale op til 150.000 kroner for et isbjørneskind, og et kilo elfenben på det internationale sorte marked indbringer op til det dobbelte, efter at krybskytteri i Afrika er sat under pres. Det gør narhval- og hvalrostand interessant for kriminelle.
I Grønland er der ikke tryghed ved den internationale kampagne og iGo Greenland får    Sika Haslund til opgave at få styr på den information, der udgår, så turistme og erhvervsliv ikke lider skade. Thormod Gislasson, journalist på avisen TG, følger både mordsag og Greenpeace-kampagne, og hans vej krydser Sikas, da miljøaktionen tager en overraskende drejning, der sender dem begge til Uummannaq.
Her får det umage makkerpar mistanke om, at tingene handler om andet og mere end smugling af narhvaltand og isbjørneskind. Uummannaq Politi når til samme resultat, men forsinkes af store, pludseligt opståede arbejdsbyrder, som i nogle skæbnesvangre døgn sætter opklaringsarbejdet skatmat.


 
 

’På fjordens nordlige side var fundet et jævnt og fladt, undersøisk klippe- udspring på godt og vel 40 gange 70 meter, der var som skabt til formålet. At dybden var lige i overkanten, og man ret beset først nu stod foran 
den egentlige udfordring, tænkte ingen på i dette euforiske øjeblik, hvor kasketterne røg i vejret, og en befriet latter ekkoede mellem fjeldene.’

En voldsom brand i en nedlagt bygd ud for Nuuk får en tragisk udgang, da Sika Haslunds gudfar, som er professor på Grønlands Universitet, indebrænder. Kort efter bryder ukendte tyve ind på kirkekontoret 
i Ilulissat og stjæler og brænder gamle bøger og protokoller.
 
Langt fra Grønland omkommer endnu en person under mystiske omstændigheder, og ved et tilfælde opdager Sika en forbindelse mellem de tre sager.
 
Journalisten Thormod Gislasson kommer i sin dækning af brand og tyveri også på sporet af interessante sammenhænge – af en anden og mere ildevarslende art. Fra hver sin vinkel begynder de at trevle tråde op, som viser sig at række langt tilbage i tiden til et helt andet Grønland. Begivenhederne udvikler sig pludselig så eksplosivt, at hverken Sika eller Thormod når at overskue det fulde omfang i tide.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
’Halløj, Cecilie, er du der? Cecilie, vi har brug for, at du siger noget. Cecilie? Kan du høre min stemme? Hvis du kan, så prøv at tale, bare et enkelt ord. ’… Sig noget, prøv, kom. Bare sig et eller andet ...? … Cecilie, KOM NU, SIG NOGET!!’
Hvad sker der, når organiseret kriminalitet slår ned i et lille samfund som det grønlandske, der ikke er forberedt på de brutale metoder og positioneringer, de nye spillere benytter sig af?
Salik er på vej til en gryende karriere som musiker, men et enkelt fejltrin sender ham på flugt i en by, han ikke kan komme væk fra, og hvor hans eneste livline – at tænde for mobilen – i et splitsekund kan ændre hans status fra ’jaget vildt’ til ’i akut livsfare.’
Vinterjagt er kold Nuuk Noir, hvor folk går lige forbi Salik uden at kende hans desperate situation eller gennemskuer de underliggende sammenhænge, hvor hvidvask, udnyttelse og mord er blevet en del af virkeligheden i landets hovedstad. Vinterjagt er den fjerde, selvstændige bog i krimiserien om den grønlandske kommunikationskonsulent Sika Haslund, som sammen med journalisten Thormod Gislasson ufrivilligt får tildelt hver deres aktie i et speget mysterium.
 
 
 
Den Sorte Engel, Skibet fra Isfjorden samt Vinterjagt er selvstændige fortsættelser af Frosne Beviser. Vi følger i alle bøgerne Sika Haslund og Thormod Gislasson, og får indblik i Sikas private liv og tanker. Sika og hendes femårige søn, Mathias, har nu boet i Nuuk et års tid efter en længere årrække i Danmark. Hun arbejder stadig på at komme ud af en stor personlig sorg, noget, som hendes tilbagevenden til Grønland, familie og venner er en vigtig del af.

Bøgerne om Sika

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Frosne Beviser udkom i forsommeren 2016 og modtog diplom som årets bedste danske krimidebut fra Det Danske Kriminalakademi. Prisen blev overrakt af Bo Bjørnvig på Krimimessen i marts 2017.
 
Den Sorte Engel udkom i 2017, Skibet fra Isfjorden i 2018 og Vinterjagt i 2020.
 
 
 
 
 
 
Alle fire bøger er udgivet på det grønlandske forlag Milik Publishing, Nuuk. 
 
Lydbøgerne er udgivet af 
Saga Egmont / Lindhardt & Ringhof i København.