Geologi / Helsingør
Introduktion

Kronborg slot og Helsingør by ligger på det nordøstlige hjørne af Sjælland der, hvor Øresund snævrer ind og slår et knæk. Slottet er en prægtig renæssance bygning opført af kong Frederik II i 1585 på stedet, hvor borgen Krogen dengang lå, og den blev således ombygget til Kronborg (Fig. 1).
Omkring år 1400 udgjorde skatteindtægterne fra Skånemarkedet en væsentlig del af kongens skatteindtægter, men i løbet af 1400-tallet faldt indtægterne fra dette marked. Markedet var baseret på fangst og salg af sild. Netop i denne periode forsvandt de store sildestimer fra Øresund og i løbet af 1400-tallet faldt sildemængden til 1/5 af den mængde, der blev fanget omkring år 1400 (dermed også skatteindtægterne). Ydermere sejlede mange købmænd forbi Skåne og deltog ikke længere i markedet. Det var derfor nærliggende at lægge en told på skibene, som sejlede gennem Øresund, og kontrollere tolden ved at bygge en borg ved Helsingør sammen med den eksisterende borg ved Helsingborg, Tjärnan. – Erik af Pommern, Danmarks konge på dette tidspunkt, byggede derfor borgen Krogen, som blev opført i 1420-erne og tolden indført i 1429 (Fig 1).

Det marine forland ved Kronborg og Helsingør

 
Men hvorfor lægge en ny borg nede ved vandet? Der havde allerede ligget en borg, Flynderborg, oppe på bakken, over Helsingør, som var bygget omkring år 1200, men dette anlæg var blevet afbrændt af lybækkerne i 1368, og var i øvrigt krigsteknisk utidssvarende med kanonernes fremkomst.
Kronborg ligger på en odde omgivet af havet på tre sider (Fig 2). Helt klart et strategisk sted.
Men hvad er fundamentet for borgen?
Navnet Helsingør kommer af betegnelsen ”helsinger” dvs. beboerne ved halsen, altså Øresunds smalleste sted. ”Ør” betyder en gruset strandbred. Så her har vi allerede en klar antydning.
Helsingør er med andre ord stedet ved den smalleste del af Øresund, med den grusede strand. Der har været beboelse ved Helsingør by siden tidlig middelalder (1200-tallet) og måske endda helt tilbage til Stenalderen. Den tidlige bebyggelse var et fiskerleje. Byens udformning i dag skyldes især Erik af Pommern og hans Øresundstold, som gjorde stedet til et vigtigt administrativt center for datidens kongemagt. Byudviklingen med de rette vinkler i gade-planen i den gamle by afspejler i høj grad Renæssancen.