FIP


Med tilladelse fra dyrlæge Knud Steensborg:© Copyright (N) Miridania's 2009
________________________________________________________________________

"Smitsom bughindebetændelse (FIP)


I daglig tale omtales denne sygdom som FIP, hvilket er en forkortelse af  sygdommens egentlige navn (felin infektiøs peritonitis) felin=kat, peritonitis=bughindebetændelse.  

Smitsom bughindebetændelse skyldes et coronavirus. Inkubationstiden er den tid, som medgår fra katten bliver smittet til sygdommen bryder ud. Inkubationstiden er ukendt. Flere erfaringer tyder på, at inkubationstiden kan være flere måneder.
Sygdommen kan opdeles i to former. En tør og en våd FIP.

Den tørre form opdager ejeren som regel ikke, fordi kattens udseende ikke er forandret i modsætning til den våde form, hvor kattens bugomfang kan være forøget. Der ses feber, ophørt ædelyst, slingerhed og balanceforstyrrelser. Vejtrækningen kan være anderledes end normalt. 

Ved den tørre form kan katten have øjenlidelser, ligesom nervelammelser er hyppigt forekommende.
Ved den våde form kan bughulen være fyldt med væske, ligesom brysthulen kan indeholde væske, hvilket medførerer en besværet vejrtrækning.
Det er ikke alle katte, som er smittet med virus, hvor sygdommen bryder ud. Hvorfor - ved man ikke med sikkerhed, - men stress formodes at få sygdommen til at bryde ud. Det er bemærkelsesværdigt, at det for det meste er katte under tre år og katte over ti år, som rammes af sygdommen."

© Copyright (N) Miridania's 2009
Karina Larsen | - Denmark | Tlf.: +45 426 18 338 | n.miridanias@gmail.com