Grundsignaler er de fire signaler vi kan give til hesten for at få den til at udføre en en adfærd. Signalerne/adfærden er stop, frem, drej og vig med bagparten :)
Stop
Det første jeg lærte Linette var stop og bak. Dels fordi det er enkelt at lære dem, men også fordi det giver en vis kontrol over hestens ben. Jeg brugte mest negativ forstærkning, og lidt positiv forstærkning (ros med klap og med stemmen). Først lærte jeg hende bak fra jorden:
Mens Linette stod stille trak jeg let bagud i grimen/trensen, og da hun i starten ikke forstod det øgede jeg trykket og tappede hende på forbenene. Da hun trådte et skridt baglæns slap jeg alt presset og roste hende. Det tog ikke lang tid for hende at forstå hvad hun skulle :) Self. skulle jeg (som jeg også skal nogle gange idag) nogle gange tappe hende på forbenene så hun blev ved med at holde signalet skarpt. Derefter blev det at stoppe hende en leg da hun forbandt et pres i trensen eller grimen = bak, så når jeg skulle stoppe hende trak jeg let bagud i grimen/trensen og slap lige så snart hun stoppede. Hvis hendes reaktion var sløv eller hun "gik imod biddet" så bakkede jeg hende lige efter stoppet, hvilket virkede godt. Det samme hvis jeg begyndte at gå, og hun også begyndte at gå, så bakkede jeg hende også, fordi hun skal forstå, at når jeg har "sagt" stop så skal hun blive stående.
Vi øvede stop og bak forskellige steder, over bomme, presseninger opg lign. så at "stop" blev godt etableret i hendes hjerne :) Da jeg begyndte at ride hende havde jeg en hjælper med ved siden af som kunne tappe hende på forbenene hvis det blev nødvendigt. Men siden signalerne var godt indlært fra jorden, så sad de ganske godt da jeg hoppede op. De første runder var det nødvendigt med øget tryk, men hurtigt fandt hun også her ud af at det lette tryk (som er behagligst) gik forud for det øgede tryk (som er ubehagligt), og derfor begyndte hun at reagere på det lette tryk.
Så den måde jeg stopper og bakker linette idag er med tøjlen og lidt med stemmen :)
I Andrews bog står der: "Reaktionerne stop, gå langsommere, forkort skridtlængden eller gå baglæns udløses ved at trække bagud i grimen eller trensen".
Indtil videre har jeg og Linette mest trænet bak og stop (både fra jorden og under ridning). Vi er så småt begyndt på "forkort skridtlængden" og "gå langsommere", og det er meget vitigt i hendes videre uddannelse. Det at lunne have fartkontrol eller "cruise control" er vigtigt i specielt dressur, men det er også et godt redskab hvis hesten er stresset eller "vild". Hvis Linette en dag er stresset eller meget opmærksom, så bakker jeg hende, stopper hende, får hende til at gå langsommere og lign. for at undgå flugtreaktioner som at løbe, men også fordi så falder adrenalin nivuaet ned (= afslappethed). Og for mig er det allervigtigste at hesten er afslappet og glad for sit arbejde :)
Vigtige ting at huske:
-
Giv kun 1 signal ad gangen!
-
Sørg for at signalerne kun har en betydning (træk bagud i biddet må KUN betyde stop, IKKE "bøj nakken"!)
-
Sørg for at træne signalerne forskellige steder og i forskellige situationer.
-
Giv efter og ros når hesten gør det rigtige.
-
Hesten har brug for tid.
-
Hesten kan IKKE være fræk, ulydig eller lign. Det er enten rytteren/træneren som giver forkerte signaler eller fordi hesten er forvirret, stresset eller misforstået!
-
Slå aldrig hest som straf, da det ikke har nogen positiv effekt. Desuden er der videnskabeligt bevist at straf sjældent virker på heste.

Bak og stop er vigtige i hestetræning
Frem
At få hesten til at gå frem på et signal, er praktisk i hverdagen, men bestemt også til f.eks trailerlæsning. Også her bruger jeg meget negativ forstærkning og lidt positiv (kun ros med stemme).
Sådan lærte jeg Linette frem fra jorden: Jeg trak fremad i træktovet/tøjlerne, og hun gik fremad (det skyldes at hun havde lært det fra sin tidligere ejer). Men selvom hun gik frem, så var hendes reaktion nogle gange tøvende og sløv. Så gav jeg først det lette tryk fremad i træktovet/tøjlerne, og hurtigt lagde jeg et stærkere pres men en tappende pisk på hendes skulder. Når hun gik frem gav jeg efter (ophørte trykket i grime/trensen, og stoppede med at tappe). Hendes reaktion blev hurtigt mere energisk. Jeg begyndte hurtigt at sætte lyd på (klik med tungen), så jeg tilsidst ikke behøvede et tryk fremad i grimen/trensen. Det gjorde jeg på denne måde: Jeg sagde "hyplyden", og gav kort efter fremad signalet. Efter et par gentagelser forstod hun, at "hyplyden" betød frem, ligesom trykket i grimen/trensen gjorde. Det var også en fordel for Linette at reagere på hyplyden, da hun på den måde undgik pres :)
For at etablere fremsignalet så godt som muligt, øvede vi det over bomme, kegler, presseninger, vandpytter m.m. netop for at træne det i svære sitautioner. Vi øvede det også i longe, og jeg forfinede mit signal lidt mere; Jeg lærte hende at 1 klik med tungen = gå frem (fra parade),gå hurtigere, og at 2 klik med tungen = trav eller galop. Det var vrikelig effektiv i longe, da jeg på den måde kunne få hende til at gå hurtigere, uden hun gik i trav.
Da jeg skulle op og ride og træne frem, sad hyplyden så godt fast, at det kun krævede nogle få "øgede tryk". Først gav jeg hyplyden, og derefter et tryk med schenklerne, og når hun gik frem gav jeg efter og roste hende :)
Da jeg i marts begyndte at træne trailer med Linette, var det meget vigtigt at fremsignalet var godt installeret. Og det var det heldigvis! :) Linette har aldrig haft nogle dårlige oplevelser med trailere (det tror jeg ihvertfald ikke), og siden hun er meget nysgerrig, var det at få hende til at undersøger traileren nemt. Først vænnede jeg hende bare til at være tæt på den, fik hende til at snuse til den og lign. Og den dag jeg bad hende stige op på rampen gik det temmelig nemt. Hun skulle have nogle tap på skulderen før hun tog skridtet, men det kom langsomt. De næste på gange vi trænede kom Linette længere og længere op, og tilsidst kom hun helt op (Sarah, som er en jeg rider med, fik hende helt op uden tøven :D)! Så de sidste to gange vi har trænet trailer, er hun kommet hurtigt op, og så har vi ellers stået stille derinde og "hygget" :) Så det går fremad.
Vigtige ting at huske:
-
Masser af ros, når hesten gør det rigtige! :)
-
Øv signalerne i en "serie" (f.eks. stop, frem, stop, bak lige efter hinaden), for at forfine dem.
-
Øv signalerne fra jorden først
-
Det er en god idé inden man sætter sig op at gå med hesten først, og afprøve signalerne :)
Ros er vigtig i hestetræning
Vig med bagparten
At vige med bagparten er en god smidigheds -øvelse, men også forberedelse til schenkelvigning.
At vige med bagparten er en nem øvelse, som ikke kræver meget af hverken rytter eller hest. Mig og Linette træner det en lille smule, men slet ikke på "seriøst " niveau endnu, da det er den ting man træner "til sidst".
Sådan indlæres vig med bagparten: Stil dig med front til hesten, mens den står stille. Tap den nu stille på bagparten med pisken, og øg "presset"/tappet til hesten viger til siden. Men slip KUN presset hvis hesten viger til siden. Hvis hesten går frem stop den, men stop ikke med at tappe. Hvis hesten bakker, bliv ved med at tappe, det samme hvis den drejer. Hesten skal vige med bagparten før den slipper for presset. Hvis hesten slet ikke forstå hvad den skal, kan en hjælper evt. skubbe til den, så vil den højst sandsynlig vige med bagparten :) Husk at 1 skridt er nok t forlange i starten. Efterhånden kan man bede om flere "skridt", ved at give et signal for hvert skridt.
Når det er godt indlært fra jorden, kan man øve det fra sadlen. Man kan koble et signal på med den ene schenkel. Det gøres sådan her: Klem let med det ben som er modsat af den sige i vil vige til, og tap kort efter hesten med pisken på bagparten, til den viger med bagparten, og slip så alt pres. Gør nogle gentagelser, og til sidst finder hesten ud af at bensignalet kommer før pisketapningen, og den vælger derfor at reagere på det lette signaler, nemlig bensignalet :) Når hesten forstå signalet 100% i alle situationer, kan man langsomt bede om 2 skridt på 1 signal, og langsomt bede om flere og flere skridt på samme signal. Men dette må kun ske når hesten forstå signalet 100%, da det ellers kan forvirre hesten!!
Vigtige ting at huske:
-
Øv tingene i forskellige miljøer.
-
Bed kun om et skridt i starten.
-
Undgå at tappe hesten på flanken da det er et følsomt sted, og hesten vil forstå det som straf.
-
HUSK et signal udløser 1 adfærd, 1 signal må aldrig betyder 2 forskellige adfærder (som f.eks. vig med bagparten og frem, brug kun det ene ben til vig med bagparten, og begge ben til frem, da hesten ellers vil bliver forvirret).
Grundsignalerne er vigtige specielt med træning fra jorden. Når man kommer op og hesten er afslappet, mener jeg at fysikken er vigtigere :)