Serier / Kommune-serie Vest / 4. november

4. november

Centrale oplysninger:
4. november 2022 kl. 0900
Adresse: Gammel Landevej/Jagtvej, 7620 Lemvig
Ruten: 7 km
Overnatningsmulighed: Struer/Holstebro
Kredit/Hjælp: 
 
Midt mellem Struer og Lemvig ligger Danmarks tredjestørste skovområde: Klosterheden Plantage med 6.400 hektar. Her bygger de vilde bævere dæmninger, mens kronvildtet majestætisk bevæger sig rundt mellem træerne. I skovbunden vokser sjældne planter, og i vestkanten af skoven ligger en flyveplads fra 2. Verdenskrig (Rom Flyveplads), hvortil der hører en Hospitalsbunker. Flyvepladsen blev i 1945 inddraget til flygtningelejr, efter besættelsesmagten selv havde anlagt flyvepladsen i 1941.
 
Den nuværende plantage består af to områder – Kronheden og Klosterheden – henholdsvis vest og øst for Flynder Å. Som navnene antyder, var de to områder ejet af henholdsvis Gudumkloster og kongen.
Fra 1880 meldte staten sig på banen og opkøbte store områder som blev tilplantet med – specielt i begyndelsen – den hårdføre bjergfyr. Tilplantningerne skabte arbejdspladser, brænde og med tiden gavntræ til de stovte vestjyder. Samtidig med at træerne blev plantet, begyndte kronvildtet at slå sig ned i området. Tidligere havde de store dyr kun vist sig sporadisk på hederne, men nu – hvor de fik træer at gemme sig i mellem – slog de sig permanent ned.