Serier / Kommune-serie Vest / Ærø - 4. oktober 2024

Ærø - 4. oktober 2024

Centrale oplysninger:
4. oktober 2024 kl. 0830
Adresse: Ærøskøbing Havn, 5970 Ærøskøbing
Ruten: 7,07 km / 45 hm (4,9 km asfalt, 2,3 km grus/græs)
Overnatningsmulighed: Oplagt på Ærø al. i Svendborg
Kredit/Hjælp: Peter Møller + far
OBSHusk bestilling af færge. En returbillet som gående fra Svendborg koster 100 kroner. Bestilling af færgeoverfart fra Svendborg - overfartstid er 75 minutter
Oplagt mulighed er, at benytte sig af færgen kl. 0700 fra Svendborg. Vi tager i mod jer på havnen i Ærøskøbing kl. 0815.
 
Ærø har knapt 6.000 indbyggere og er dermed landets 4. mindste kommune målt på indbyggerantal (Samsø, Fanø og Læse er mindre). Til gengæld er det blot landets 25. mindste kommune arealmæssigt.
Ærø er én blandet 7 danske ø-kommuner (Bornholm, Langeland, Fanø, Samsø, Morsø, Læsø).
Traditionelt har Ærø været kendt for søfart. I mere end 150 år har Marstal drevet Navigationsskolen.
Hertil er Ærøs motto anlagt: "Alt er vand ved siden af Ærø".
 
Ærø er en del af Det Sydfynske Øhav er, som navnet antyder, fyldt med øer og holme, beboede som ubeboede. I alt kan du tælle 55 øer i øhavet, som er verdens største oversvømmede istidslandskab.
 
Udenfor Ærøskøbing på Vesterstrand ligger de mange faverige, smukke og traditionsrige badehuse som perler på en snor og pryder kyststrækningen, som de har gjort i årtier. Disse er Ærøskøbing helt store vartegn, uden sammenligning.
Begge steder (Eriks Hale v Marstal og Vesterstrand) er husene smukke, karakteristiske og velholdte ned til mindste detalje. Grundene, som badehusene står på, er lejede – for altid. Og klausulerne er skrappe: Ingen udbygninger, ingen tilbygninger og ingen installation af el eller vand. Alt skal forblive, som det var og kun moderate forbedringer er tilladt.
 
Det er usikkert, hvornår Ærøskøbing er anlagt, men den har formentlig fået købstadstatus i sidste halvdel af 1400-tallet. Byen lå meget hensigtsmæssigt ved en god naturhavn og med central beliggenhed i forhold til oplandet.
Hele øens handel blev ifølge privilegier fra 1522 henlagt til Ærøskøbing, men byen fik dog konkurrence fra øens mange ulovlige havne samt byen Marstal, som ikke var en købstad, men dog havde visse handelsprivilegier.
 
Mange huse er bevaret siden 1700-tallet, enkelte helt siden 1600-tallet, og den idylliske bymidte har sammen med de smukke omgivelser gjort Ærø og Ærøskøbing til et yndet turistmål. Indbyggertallet er dog stadig svagt faldende, og i 2004 registreredes 965 indbyggere i byen. I 2007 blev Ærøskøbing Kommune og Marstal Kommune lagt sammen i Ærø Kommune.
 
Ærø har sågar sit eget flag (gult, grønt og rødt). Oprindeligt fra det 17. århundrede var det hertugen Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Ærø, der skabte flaget. Fanen var trefarvet i ni striber – guldgul, søgrøn og livfarve (den røde farve). I dag er det 1:1 sammenlignligt med Litauens flag, der dog først kom til ved udbrydelsen fra Sovjetunionen 20. marts 1989.
Foruden Ærø har Bornholm og Vendsyssel også egnsflag/regionsflag.