|
At tað er nógvur fiskivinnustuðul í EU og Danmark er alment kent, her er brot frá heimasíðuni hjá fødevarestyrelsen um stðul og broytingar í fiskivinnuni. Spurningurin er hví politikkarar halda at vit kunnu reka fiskivinnu uttan stuðul tá fiskiskapur og prísitr svíkja.
Hvorfor tilskud til fiskeri
30.09.2010
Hvorfor støtter EU udvikling af fiskeri og akvakultur i Danmark?
Fiskerifonden er en del af EU’s fælles fiskeripolitik. Siden 1970’erne har EU haft en fælles fiskeripolitik. Medlemslandene har valgt at tackle udfordringer i fællesskab, fordi hav og fisk er i bevægelse og udvikler sig uafhængigt af landegrænser. Politikken har til formål at tilpasse fiskeriet til havets ressourcer og miljøet, samt at styrke fiskebranchens muligheder for at tackle de udfordringer, erhvervet står i.
I Danmark gennemføres Fiskerifondens indsatser gennem et fiskeriudviklingsprogram. Fiskeriudviklingsprogrammet er Fødevareministeriets plan for, hvordan fondens penge skal anvendes i Danmark. Halvdelen af pengene kommer fra Fiskerifonden, mens den resterende halvdel er tilskud fra den danske stat, regioner og kommuner. Den nuværende indsats gælder for perioden 2007-2013, hvorefter indsatsen justeres for en ny periode. Der er allerede drøftelser mellem Europa-Kommissionen, medlemslandene og andre interesserede om, hvordan prioriteringerne skal være fra 2014 og frem.
Færre folk og fisk
I de senere år har økonomien i fiskerierhvervet været presset. Det er på grund af vigende priser på fisk på de internationale markeder, hvilket også styrer fiskepriserne i Danmark. Samtidig har udviklingen i dollarkursen og et voksende udbud af fisk og skaldyr, som er opdrættet i akvakultur også presset priserne i bund. Der er dog sket en forbedring i erhvervets økonomi i 2010. Fiskeriet og fiskebranchen har tidligere beskæftiget mange personer i Danmark. Jylland og øernes lange kyststrækninger har gjort, at Danmark historisk har været en fiskerination. Som i andre erhverv er der sket en stigning i produktiviteten, fordi fartøjerne er blevet større og mere effektive. Men mængden af fisk i havet begrænser den mængde, der kan fiskes. I dag er der derfor langt færre fiskere end tidligere. I 1951 var der registreret ca. 7.700 erhvervsfiskerfartøjer i Danmark, hvilket faldt til godt 2.800 fartøjer i 2009 (Kilde: Fiskeridirektoratet). Også i den industri, der forarbejder fisken, er der nu beskæftiget færre personer. Det skyldes blandt andet, at produktionen er blevet mere effektiv, og at en del af produktionen er flyttet til andre lande. Fiskeriet kan derfor ikke, på samme måde som tidligere, danne grundlag for livet ved Danmarks kyster. På figuren kan du se, hvordan tilskuddet fra EU's Fiskerifond fordeler sig.
|