Carina og lægeskønnet – dit liv i deres hænder

Som patient er du dybt afhængig af et ordentligt lægeskøn, og reelt kan det være et spørgsmål om liv eller død, når lægen foretager sin vurdering

Det viser DR-dokumentaren ”Pigen der ikke vil dø” tydeligt. I den stærkt debatterede dokumentar følger man Carina, der har været udsat for en færdselsulykke.

Lægerne vurderer, at hun ikke står til at redde, og derfor accepterer familien, at hendes organer skulle doneres– og dermed at yderligere behandling ville være nytteløs.

Oprindeligt skulle dokumentaren være med til at sætte fokus på de svære valg, der er forbundet med organdonation, men vinklen på dokumentaren tog pludselig en uventet drejning. Carina vågner op, selv om lægerne har indstillet behandlingen og reelt opgivet håbet.

I lægefaget frygtede mange, at der ville komme negativt fokus på organdonation. Dette har naturligvis været et vigtigt debatemne, men faktisk var dokumentaren med til at sætte skub i antallet af tilmeldinger til donorregistret.

Til gengæld satte dokumentaren et mindst lige så vigtigt emne op til debat: Hvor stor en rolle spiller lægeskønnet i spørgsmålet om liv eller død?

Forkerte lægeskøn kan koste liv

Lægerne havde reelt opgivet håbet for Carina, og forældrene viste den tillid, man normalt har til læger, og gik derfor med til organdonation.

De accepterede derfor det lægeskøn, der var foretaget, men efterfølgende kan man sætte spørgsmålstegn ved, om vurderingerne fra lægerne var korrekt. Det gjorde DR da også i dokumentaren, hvor de forhørte sig hos læger fra andre hospitaler, samtidig med de stillede de mange relevante kritiske spørgsmål til lægerne fra hospitalet i Aarhus.

Med andre ord blev et vigtigt emne i dokumentaren lægeskøn. Hvornår kan en læge tillade sig at vurdere, at det er nødvendigt at indstille behandlingen, og konkludere at håbet reelt er ude?

Det er et svært spørgsmål, og selv med de mest forsigtige og professionelle lægeskøn er det uundgåeligt, at lægerne af og til vil tage fejl som i Carina-sagen. Ikke desto mindre er det en vigtig debat.

Stoler stadig på lægerne

Selv om debatten har været i gang, og man frygtede kraftige fald i antallet af tilmeldinger til donorregistret, så har det vist sig, at danskerne stadig stoler på den lægefaglige vurdering.

Debatten efter dokumentaren fik flere til at melde sig til donorregistret, og ifølge DR var der i januar 2013 næsten 800.000 tilmeldte i registret. I maj 2012, inden dokumentaren var sendt, tilmeldte 12.760 sig donorregistret, hvor af 82 procent var positive over for organdonation. Og umiddelbart efter dokumentaren steg antallet af tilmeldinger 2-3 gange i forhold til normalt – ifølge DR kom tallet dog hurtigt tilbage på et normalt stadie igen.

De positive tilmeldinger tyder dog på, at danskerne i høj grad fortsat stoler på, at de lægefaglige vurderinger bliver foretaget på et ordentligt grundlag, og at vi fortsat tør lægge vores liv i hænderne på det professionelle lægeskøn.

En helt ny side om lægeservicen i Danmark