Information / Sygdomme
 
Her har vi samlet lidt information om de sygdomme, kaniner kan få.
Vi har lånt oplysninger fra siden kaniner.dk.

Du kan forebygge mange sygdomme hos kaniner gennem god pasning sammen med et godt alsidigt foder. Bliver kaninen alligevel syg, er der meget, du kan gøre, inden det kan blive nødvendigt at kontakte en dyrlæge.

Diarré eller tynd mave
Diarré eller tynd mave kan forekomme ved foderskift eller andre stresspåvirkninger, for eksempel når en kaninunge bliver solgt og skal vænne sig til nye forhold. Kaninen virker ofte helt ok, og du behøver blot at sætte den på diæt bestående af godt stråfoder (hø, halm) og vand i et par dage. Når du køber en kanin, så sørg for at du får vejledning i, hvad og hvor meget foder, den er vant til. Få lidt af det vante foder med.
 
Coccidiose
Coccidier er en lille parasit, der findes i al kaningødning. Men når der kommer
for mange, går det galt. Sygdommen udvikler sig bedst i varme og fugt, og den medfører voldsom diarré hos unger og ungdyr. Gamle kaniner bliver sjældent syge, da deres modstandskraft er større. Specielt hvis mange dyr går sammen, kan sygdommen blive et stort problem. Også indhegninger, hvor der har gået kaniner gennem flere år, indeholder store mængder af smitstof. En del dør af sygdommen. Og kommer de sig, bliver de ofte utrivelig. Forebyggelse er absolut den bedste kur, og den består i god plads, rigelig strøelse og hold fodertrug og specielt vandtrug rene. Lette angreb kan som regel klares med masser af halm, hø og vand i et par dage. Sværere tilfælde kræver dyrlæge.
 
Blød og fedtet afføring
En blød og fedtet afføring forekommer ofte hos kaniner, der fodres med
gnaverblandinger og ikke almindelige kaninpiller. Gnaverblandingerne indeholder ofte majs, solsikker og johannesbrød, hvilket er for fed en kost for kaniner. Bedste kur er at fodre med almindelige kaninpiller, diverse grønt, hø, halm og vand.
 
Snue og forkølelse
Kaninen nyser og nyser, der er måske tydelig enten vandigt eller gult snot i næseborene. Af og til breder det sig til lungebetændelse. Da kaninen bruger sine forpoter til at tørre næsen i, ses ret hurtigt tydelige spor af snot på indersiden af forbenene. Forkølelse ses ofte i lukkede fugtige stalde med en dårlig staldhygiejne, manglende strøelse og så videre. Forkølelse kan smitte, så syge dyr bør fjernes fra andre kaniner, slagtes eller aflives. Meget højt elskede eller værdifulde kaniner kan forsøges helbredt ved behandling hos dyrlæge, men det skal ske hurtigt efter udbrud. Hvis du strør med halm eller fodrer med hø, der støver, så kan alle kaniner kortvarigt komme til at nyse, uden at de derfor er syge, men tjek at sådan noget halm dufter godt, da støv kan være tegn på en dårlig kvalitet.
 
Øjenbetændelse
Af og til kan et øje pludselig løbe i vand. Ofte er det på grund af træk. Nogle racer er mere disponerede end andre. Forsigtig vask med saltvand opløsning (købes på apoteket) er ofte nok til at kurere lidelsen
 
Vildtvoksede tænder
Kaninens tænder vokser hele livet og slibes mod hinanden. Tandfejl er oftest arveligt, men kan også opstå ved fald. Eller hvis en tand brækker ved et uheld. En kanin med vildtvoksende tænder er ude af stand til at æde foder, som den skal bide af. Og når det bliver helt galt, så er den ude af stand til at æde noget som helst. Nogle gange hjælper det, hvis tænderne bliver slebeten enkelt gang. Hvis du har en kanin med vildtvoksende tænder, bør du aflive den. Og du skal lade være med at avler på forældredyr, der har givet unger med tandfejl.
 
Bidsår, rifter og skrammer
Bidsår bør ikke forekomme, idet alle kaniner over 3½ måneder (nogle endda tidligere) skal i bure for sig selv. Rifter og skrammer kan opstå ved uheld. Er de små, behandles de med Klorhexidin-pudder, der fås i håndkøb på apoteket. Større rifter og skrammer skal du selvfølgelig lade en dyrlæge behandle.
 
Mider
Mider kan komme i pels, i huden og i ørerne. Det ser ofte ud som skæl i pelsen. Behandling i samarbejde med dyrlæge, eller prøv at spørge en erfaren avler. Men pas på med behandlingen for kaniner kan for eksempel ikke tåle parasitmidlet Frontline.
 
VHD2
RVHD, rabbit viral haemorrhagic disease.

Den smitsomme og yderst dødelige kaninsygdom (R)VHD2 (også kaldet Kaningulsot) har ramt Danmark. Type 2 har været kendt siden 2010 i Frankrig, efterfølgende har den har ramt flere europæiske lande.

Smittebærere:

• Vild- og tamkaniner. Primært via blod, afføring, urin og pels
• Insekter. Blodsugende insekter som myg er oplagte smittebærer
• Mennesker/dyr, der færdes blandt smittede dyr / i områder med smittede dyr.

Inkubationstid:

• 24 – 72 timer
• Evt. 12 – 36 timer efterfølgende med symptomer.

Symptomer:

• Pludselig død (ingen forudgående symptomer)
• Høj feber
• Nedsat / ingen appetit
• Klart-blodigt udflåd fra næsen
• Kramper, efterfulgt af faldende temperatur og død

Den døde kanin ligger helt udstrakt. Kan ligne en savbuk.

FORHOLDSREGLER

Denne virus er yderst smittefarlig og med vidstrakt dødelighed i stalden: Dødsfald sker inden for 1-3 dage, og kun enkelte dyr overlever i givet fald.

Virussen kan overføres via insekter og fugle, og er dermed også tilstede i naturen, i græsset osv. Den kan sidde på alt i din stald, bure, redskaber, foderbægre osv. Den kan sidde i pelsen på dyrene, og kaninhår der sætter sig på din trøje / jakke kan bære det videre. Det kan sætte sig under dine sko når du træder på staldgulvet. Du kan altså nemt bære den ud af stalden og videre til andre.

I naturen kan den ramme vilde kaniner og harer, og de svenske veterinærmyndigheder har konstateret at virussen kan leve og være klar til at smitte fra et dødt dyr 3 måneder efter at dyret er dødt.

Vaccination:

Få din kanin vaccineret. Det er det eneste middel imod VHD2, en syg kanin kan ikke helbredes.

Vaccinen, der bruges i Danmark mod VHD2 hedder Cunipravac eller Eravac. Den dækker i 12 måneder. Vaccinen opnår fuld effekt efter 1 uge. Denne vaccine kan kun bestilles hjem i pakninger på 10 doser og 1 dose. 
Anna & Annette Koch | 4070 Kirke Hyllinge