Her har vi samlet lidt gode råd og vejledning om pasning af kaniner.
Ved spørgsmål må du endelig kontakte os.
 
I undermenuen i venstre side kan du bla. læse om avl, udstilling, flere kaniner sammen og sygdomme.
 
Når du får din nye kanin hjem, er det vigtigt, at du giver den ro. Det gør, at den kan vende sig til de nye omgivelser - alt er jo nyt .. De første 2-3 uger vil vi anbefale, du giver den et så lille areal at bo på som muligt (selvfølgelig forsvarligt for racen). Dette vil give kaninen tryghed, og så kan den jo altid flytte over i luksusboligen senere. Løbegården bør du også vente med, til kaninen er 100% tryg ved dig - ellers kan du risikere, at den bliver sky, utryg og nervøs omkring mennesker, hvis du er nødt til at jage den, for at få fat på den.

For at gøre kaninen tam, er det vigtigste: tålmodighed! Lad altid kaninen komme til dig - ikke omvendt. Du kan evt. lokke den med lidt grønt eller en lille godbid. Det gør, at kaninen forbinder dig med noget godt. Efter en uges tid kan du begynde at tage kaninen ud på skødet, hvis den lyster. Gemmer kaninen sig, siger lyde eller opfører sig aggressivt, er det dens måde at sige fra på.

Alle kaniner er forskellige - nogen er aktive, nysgerrige og legesyge, mens andre er rolige eller sensitive. Fælles er, at de alle kan blive fantastiske kælekaniner, hvis man blot lærer sin kanins behov at kende, så den har det godt.

Kanin'sprog'
Vasker/slikker dig: "Jeg elsker dig"
Klaprer tænder, når du nusser den: "Det er vidunderligt"
Slår mod dig med forpoterne: "Lad mig være i fred"
Trygger sig ned mod underlaget: "Bange/utryg"
Prøver at kravle opad, når du holder den: "Jeg vil bestemme over dig"

Kaniner kan som udgangspunkt ikke lide at blive løftet. De er byttedyr, og det er ikke naturligt for dem. Når du løfter din kanin, er det vigtigt, at du gør det rigtigt. Du skal sørger for, at den ikke kan hoppe ned, og at den nedre del af rygraden og hofterne er støttet. Den ene hånd bør støtte brystet, og ens fingrer er under armhulerne på kaninen. Den anden hånd holder vægten af kaninen og skal være under dens bagdel. Du må aldrig løfte din kanin i ørerne - dette giver stor smerte for din kanin, og derudover skader det brusken, der støtter ørerne. Det kan også føre til knækket nakkeryg samt beskadigelse af knogler. Du må heller aldrig løfte din kanin i nakkeskindet - det kan resultere i brækkede knogler i rygraden ...

Kaniner er meget renlige dyr, og har det derfor bedst, hvis de altid går rent og tørt. Sørg for at muge buret ofte - gerne én gang om ugen, men hver anden uge kan også gå. Efter mugning lægger du et jævnt lag spåner eller lign. Dette skal være ca. 2-3 cm. Derefter lægger du et godt lag halm - især hvis den bor ude - da dette hjælper den med at holde varmen. Nogen kaniner er gode til at bruge toiletbakke, som du stiller i det hjørne, din kanin besørger med lidt spåner i.

Kaniner er planteædere - derfor skal de altid have adgang til frisk hø, som skal være grønt og dufte dejligt. Høet er med til at holde maven i gang og sliber tænderne. Når det er muligt, vil din kanin også have stor glæde af frisk græs eller andet grønt fra naturen. Du kan evt. supplere med gulerødder, pastinak osv.

Foderblandinger med en masse lækkerier i fra div. dyrehandlerer frarådes! Det er en for fed blanding, og kaninen vil vælge imellem, det den bedst kan lide, så den ikke får de vitaminer osv. den har brug for. Derimod vil jeg anbefale de kedelige grå kaninpiller, som indeholder alt det den har brug for. Du må aldrig bare fylde skålen op, da kaninen skal leve af hø - kaninpiller er blot et lille tilskud. En voksen Dværgvædder skal have ca. 40-60 g. hver dag. Foderet skal være spist op efter et par timer, og kaninen skal virke ivrig og interesseret i maden - ellers fodres der formentligt med for meget.

Vi fodrer med Cuni Fit Pure der blandt andet kan købes hos Maxizoo. Dog kan det økologiske foder fra Land & fritid anbefales - det har vi også fodret med i perioder.

Alle vores kaniner er i løbegård ofte, og sidder derfor ikke i burerne 24/7. Kaniner er meget aktive dyr, der har behov for at bevæge sig. Den har brug for aktiviteter, der holder både krop og hoved i form. Det er vigtigt, at den har mulighed for at spurte af sted, lave div. badutspring og kravle på og under ting. Får kaninen ikke dækket disse behov, kan den blive tyk og deprimeret. Det kan også resultere i, at den gnaver i ting eller kaster med f.eks. madskål.

Kaninens tænder vokser hele dens liv. De kan vokse vildt, hvilket ikke er godt for kaninen. Vildtvoksede tænder er meget arveligt og derfor ikke ønsket hos en avlskanin. Min mening er, at hvis kaninen udvikler vildtvoksede tænder, bør den aflives.

Kaninens kløer vokser hele tiden, hele dens liv. I naturen ville de slibe dem selv, men dette har tamkaniner ikke altid den samme mulighed for - derfor skal de klippes hver 2. til 3. måned. Kløerne skal sklippes lige over blodåren. Hos hvide kaniner er dette nemt at se, men hvis det er svært, kan man lyse med en lommelygte på bagsiden af neglen. Kaninens kløer skal klippes med en kloklipper tilegnet kaniner - denne kan købes i div. dyrehandlerer.
 
Anna & Annette Koch | 4070 Kirke Hyllinge