Albaroserne
Albaroserne er nogle af de ældste af vore roser. Det er hårdføre buske fra 1,2 m til over 3 m., der ikke behøver beskæring eller vinterdækning. Bladene er blågrønne og matte. Blomsterne er sarte nuancer af rødt, lyserødt eller hvidt. Duften er fin. Alle er engangsblomstrende.
 Princesse de Lamballa

 
 
Damascenerroserne
Damascenerroserne er også af meget gammel oprindelse - de er formentlig bragt til Europa af korsfarerne i middelalderen.. De har en stærk og æterisk duft og har helt fra oldtiden op til vore dage været brugt til parfume- og rosenoliefremstilling. Blomsterne er klart rosa eller hvide og forekommer ofte i mindre klaser. Bladene er store med grågrønne nuancer Buskene bliver mellem 1,2 og 3 m høje og kan fint anvendes som hæk. De er nøjsomme og hårdføre og behøver ikke beskæring bortset fra fjernelse af døde grene og evt. studning. Alle er engangsblomstrende.
Blush Damask 
 
Gallicaroserne
Gallicaroserne er den ældste af vore rosengrupper og vi kender dem tilbage til den græske oldtid. De vokser vildt i mellem- og Sydeuropa. Farverne spænder fra mørk purpur over rød til rosa og hvid, og blomsterne bæres frit over løvet. Duften er dejlig. Det er en hårdfør mindre busk på mellem 90 cm. og 1,2 m, med mange små torne på grenene. De er nemme at passe og tåler dårlig jord og kan stå i såvel fuld sol som halvskygge. De kan beskæres eller udtyndes efter blomstringen. Alle er engangsblomstrende.
Charles de Mills

 

Bourbonroserne
Bourbonroserne blev til ved hjælp af en naturkrydsning mellem Rosa chinensis og en damascenerrose. Der er både bedroser, høje buske og slyngroser i mange farver med dejlig duft. Der findes både engangsblomstrende og remonterende sorter. De engangsblomstrende skal blot udtyndes og holdes i harmonisk vækst, mens de remonterende kan beskæres som de moderne roser.

Kathleen Harrop

 

 
Kinesiske roser
Kinesiske roser er en gruppe roser, der kendes hele 4000 år tilbage i det gamle Kina. De kom til Europa i 1700-tallet og fik en enorm betydning for de moderne roser, idet de har medbragt evnen til at blomstre næsten uafbrudt, så uden kinarosen havde vi kun få remonterende roser i dag. Samtidig kom den gule farve ind i forædlingen. Gruppen omfatter også den grønne rose Viridiflora. Kinaroser er ikke hårdføre, de kræver næringsrig jord og skal vinterdækkes.
 
Hermosa

 

Remontantroserne
Remontantroserne er opstået ved krydsning af flere forskellige rosengrupper (Bourbonroser, Portlandroser, Kinaroser m.fl.) og opstod i midtén af 1800-tallet. Det er buske mellem 1 meter til 1,5 meter med en lidt stiv og opret vækst. De tætfyldte blomster, der er mørkerøde, purpurrøde, røde, rosa eller hvide, sidder normalt en eller få sammen på en stilk. Duften er stærk og vidunderlig. De behøver masser af næring men ikke hård beskæring.

Souvenir du dr. Jamain 

 

Andre grupper
Udover disse store gamle rosengrupper findes der mange andre grupper som f.eks. moschataroser, teroser og de moderne tehybrider, som vi kender som moderne storblomstrede roser, herunder de engelske roser, samt buskroser, klatreroser og slyngroser. Rosengrupperne og deres historie kan man læse om på internettet.

Constance Spry 

 

Jens Anton Solbæk | Rugårdsvej 256, 5464 Brenderup  | Tlf.: 64 44 23 77