Vores hunde / Lewanika Humusha / Unghunde mentalbeskrivelse

Unghunde mentalbeskrivelse

Hvad er UHM-beskrivelse?

Ung Hunde Mentalbeskrivelse blev indført i Danmark i 1999, hvor de første hunde blev beskrevet. Det er en beskrivelse af unghundes mentale tilstand, og ideen stammer fra Sverige.

En række testsituationer er defineret og beskrevet og din hunds reaktioner over for disse situationer bliver observeret af uddannede beskrivere og dokumenteret som netop din hunds profil.

I samarbejde med DKK har Rhodesian Ridgeback klubben udarbejdet en ønskeprofil for racen og denne fungerer som måleredskab for i hvor høj grad den enkelte hund og racen i almindelighed opfylder ønskeprofilen.

Ønskeprofilen beskriver således en række reaktioner, som man ønsker racen generelt skal udvise over for de påvirkninger hunden bliver udsat for i de enkelte testsituationer. På en skala fra 1-5 beskrives den enkelte tests mulige udfald, og i en specifik test ønskes måske at hunden reagerer med en 2’er medens en 5’er måske er ønskeligt i en anden situation. Der er altså ikke tale om en karaktergivning og en måling af om den enkelte hund er ”god” eller ”dårlig”; men udelukkende en observering af hundens reaktionsmønster i de forskellige situationer.

Alle hunde i alle racer bliver beskrevet ud fra det samme skema – blot er de enkelte racers ønskeprofiler naturligvis forskellige og sammensat ud fra de forudsætninger den enkelte race har. Der er naturligvis forskel på hvordan en jagthund og en hyrdehund reagerer på forskellige påvirkninger, og ved at opsætte en ønskeprofil giver man den enkelte specialklub et redskab til at måle sin races mentale tilstand i forhold de ønsker man har for racen. Ønskerne er naturligvis sat op med loyal hensyntagen til netop racens historiske arv og funktion. Ønskeprofilen bliver skematisk opsat i en ”vindrose” som man så umiddelbart kan sammenligne med testresultatet for sin egen hund.

Hvorfor UHM-beskrivelse?

Gennem UHM-beskrivelserne giver man et billede af racens mentale tilstand, og formålet er naturligvis at stille dette materiale til rådighed for opdrætterne, således at de kan bedømme deres avlsmateriale og specielt afkommets mentale tilstand. Vi er naturligvis interesserede i ikke blot at opdrætte fysisk sunde hunde – den mentale sundhed er mindst lige så væsentlig i et seriøst opdræt. Danske opdrættere er opmærksomme på, at langt hovedparten af de Rhodesiske Ridgebacks ender som familiehunde i en moderne tilværelse med masser af mulige stresspåvirkninger, og udover at tilgodese hundens naturlige historiske arv og oprindelige funktion ønskes det også at skabe mentalt sunde og robuste hunde.

Det er vigtigt at understrege, at det er racens tilstand, der måles og ikke så meget den enkelte hunds – der vil altid være individer, der afviger fra det øjeblikkelige mønster; men det er racen som sådan, der bliver beskrevet og derfor er det uhyre vigtigt, at så mange unghunde som muligt bliver beskrevet, for kun gennem et statistisk repræsentativt materiale kan man tillade sig at drage konklusioner.

Omvendt betyder dette naturligvis ikke, at den enkelte hunds resultat er uvæsentligt – tværtimod er det en uhyre lærerig oplevelse for hundeejeren at observere hvordan ens hund reagerer i forskellige situationer. Man opnår her igennem en lærdom man kan bruge, når man arbejder med sin hund til hverdag. Der er mange hundeejere, der er blevet overrasket over sin hunds reaktion eller mangel på samme på test banen. Dog skal hundeejeren altid huske, lige meget hvor overrasket man bliver, at man går hjem med det samme dejlige hund som man kom med. Det er en uvant situation, hvor hunden i testsituationerne skal "klare sig selv" uden støtte fra ejeren. I dagligdagen hjemme har hunden sin ejer at støtte sig til i forskellige situationer.

Hvem kan UHM-beskrives?

I realiteten kan alle hunde beskrives, men tanken bag UHM-beskrivelsen, er at det er hunde mellem 10 og 24 mdr., der beskrives. Deres resultater bliver indsendt til DKK, som på hundeweb har en database med alle testede hunde.

Hunden vil reagere med dens medfødte adfærd og dens erfaringer opnået gennem prægningen og oplevelser. Derfor er det vigtigt at der netop udtages unge hunde til beskrivelserne, da disse ikke i for høj grad er præget af indlært adfærd gennem træning og anden prægning. Det er vigtigt, at hundens reaktion kommer så tæt på den motivation, som udløser den instinktive adfærd. Instinktiv, medført adfærd hos hunde tager udgangspunkt i 4 væsentlige funktioner nemlig: jagt, forsvar, flok og undersøgelse, og dette er netop afspejlet i UHM-beskrivelsens individuelle tests.

Hunde over 24 mdr. kan naturligvis også testes, blot vil deres resultater ikke indgå i det statistiske baggrundsmateriale. Men for den enkelte hundeejer kan det naturligvis, som nævnt tidligere være interessant at kende sin hunds reaktionsmønster i forskellige situationer.

Hvordan UHM-beskrives?

En UHM-beskrivelse foregår på testarealer, som skulle garantere ens baggrundspåvirkning uafhængigt af hvilken testplads, der benyttes. Testen er opdelt i 8 individuelle momenter, og testleder og de autoriserede beskrivere sørger altid for at hunden har afreageret fuldstændigt på påvirkningerne fra en test før en anden påbegyndes.
De 8 tests er følgende:

1. Kontakt og håndtering
Her beskrives hundens lyst til at tage kontakt med fremmede mennesker og bevare denne kontakt. Hunden skal være i line. Hund og fører går normalt rundt blandt tilskuerne og på et tidspunkt tager testleder og fører kontakt med hinanden. Testleder hilser på og går en kort tur med hunden.
2. Leg
Her aktiveres både hund og fører med det formål at beskrive hundens intensitet og måde at lege og samarbejde på. Hunden er ikke i line. Testlederen og hundefører indleder en kasteleg, hvor kluden kastes mellem fører og testleder. Denne leg afsluttes med at kluden af testlederen kastes væk fra hunden.
3. Jagt
Hundens lyst til at løbe efter og evt. fange et lille objekt i bevægelse beskrives her. For enden af en lang line bindes en klud, som så trækkes gennem en bane hvor kluden under hele forløbet er synlig for hunden.
Hvad gør hunden? Er der et jagtinstinkt? Skal der være det? Fanger den ”byttet”?
4. Aktivitetsniveau
Her beskrives hundens reaktion i en situation, hvor forventet aktivitet udebliver. Hund og fører går frem til en prøveplads, som bl.a. indeholder lidt grene, pinde, sten o.l. Her forholder føreren sig absolut inaktiv i 3 minutter. Hvad gør hunden? 3 minutter er lang tid for en hund, og begynder den at snuse lidt i underskoven? Puffer den til føreren med snuden? Skal vi lege eller hva’?
5. Overraskelse
Hundens evne til at handle i en overraskende situation, hvor den ikke er engageret i anden aktivitet beskrives her. En kedeldragt arrangeres, så den kan trækkes op foran hunden som en overraskelse. Hunden går i løs line tur med føreren, hvorpå kedeldragten pludselig trækkes op foran hunden. Hvordan reagerer hunden? Undvigelse, nysgerrighed? Specielt i disse overraskende typer øvelser, er det vigtigt at hunden får tid til at afreagere, således at oplevelsen ikke tages med til næste øvelse.
6. Lyd
Her beskrives hundens reaktion i situationer med buldrende støj. Testen udføres med en kraftig kæde og en bølget metalplade. Arrangementet er skjult for hunden, der i løs line med sin fører går tur forbi stedet. Præcis når hunden har passeret skal lyden starte. Som ved alle overraskelsesøvelser reagerer hunden naturligvis umiddelbart; men hvad sker derefter? Tog hunden kontakt til kedeldragten, tager den kontakt til støjplagen og hvor lang tid går der før den gør det?
7. Spøgelser
Her beskrives hundens skræk, trueadfærd og aggressivitet overfor et objekt, som langsomt nærmer sig. Forsvarslyst fremkaldes i forskellige situationer, hvor hunden udsættes for noget fremmed og afvigende. Her skal to figuranter, der er udklædt som spøgelser, på skift langsomt nærme sig hund og fører. Hvad sker? Flugt? Aggressivitet? Også her er afreaktion naturligvis meget vigtig, og hundene tager da også alle kontakt med figuranterne, der ”afsløres” som almindelige mennesker, når spøgelseskostumet afføres.
8. Skudprøve (skarp lyd)
Formålet her er at beskrive hundens reaktioner og evne til at aktivere sig under skarp lyd.
Hund og fører engagerer sig i leg med en klud. Når hunden er aktiv udløses skuddet (eller lyden) på en afstand af mindst 20 meter. Denne påvirkning udføres både når hunden er i aktiv (leg) og passiv tilstand. Hvad sker? Fortsætter hunden sin leg? Ignorerer den lyden? Eller siger den ”tak for i dag” – nu kan I selv lege, dette her er ikke noget for mig?

Som afslutning gennemgår testleder og beskrivere hundens reaktioner med føreren, og hund og fører går hjem en stor oplevelse rigere.

Susanne Grandahl | Erdalsvej 34, 2600 Glostrup - DK | Tlf.: +45 25853810 | kennelbalovale@gmail.com