Klikkertræning til indlæring og motivation
Hvad, hvordan og hvorfor
Af Ellen Sauer
Hvad er klikkertræning
Jo mere bevidste vi er omkring hvordan vi træner vores hest, og hvordan den lærer, jo mere præcist og effektivt kan vi træne hesten til det vi gerne vil.
Ét af de redskaber, som jeg oplever som særligt effektive til at lære hesten nye øvelser alle adfærd, er klikkertræning.
Klikkertræning er en træningsmetode baseret på positiv forstærkning, dvs. at hesten forstærkes i en bestemt adfærd ved at modtage noget den godt kan lide.
Er klikkertræning så at begynde at give hesten godbidder, når den gør noget rigtigt? Nej, ikke helt.
Dét der adskiller klikkertræning fra, at vi giver hesten en godbid, når den gør noget rigtigt, er at klikkertræning fungerer som et strategisk belønningssystem, hvor der skabes en association for hesten mellem en markør (typisk en lyd) og belønning (typisk en godbid).
Dermed kan man fremadrettet markerer dét i træningen, som hesten gør rigtigt med stor præcision, da hesten vil forbinde lyden med belønning.
Min hest tigger godbidder
Fordi vi har bedre timing med klikkertræning end frit at give hesten godbidder, er klikkertræning også en af de værktøjer, som man kan benytte sig af til at lære hesten at være høflig omkring godbidder (i stedet for tiggende og overivrig), da vi kan være meget præcise omkring at forstærke netop den adfærd, som vi ønsker at se fra hesten. I scenariet med godbidder kan det f.eks. være en god strategi at klikke og belønne hesten, når den kigger væk eller ignorere vores godbidslomme i stedet for at prøve at komme ned i den, som de fleste oplever, når de introducerer godbidder i træningen. Men dette kan altså aflæres med langt de fleste heste på overskuelig tid vha. klikkertræning.
Så ønsker man at anvende hestens motivation omkring godbidder i træningen, så er klikkertræning den sikre metode at bruge, så man undgår hesten tigger og mister fokus.
Mere motivation
Men hvorfor skal man overhovedet overveje at bruge godbidder gennem klikkertræning, hvis det i starten kan forårsage uro omkring godbidderne?
Den overordnede årsag til at bruge klikkertræning er, at godbidderne aktiverer hestens søgesystem, som bruges til at søge efter mad i naturen. Når vi først har lært hesten, at den ikke skal søge efter maden i bogstavelig forstand, men i stedet ’søge efter klikket og maden’ gennem dens adfærd, så får vi meget initiativrige og motiverede heste i træningen.
Personligt er jeg meget glad for den sidegevinst ved klikkertræning, der er, at jeg kan guide mine heste gennem klik og belønning, som brødkrummer der danner en sti til målet. Dermed kan jeg minimere eller helt undgå signaler, der er baseret på pres (eks. gennem tøjle, tov, pisk osv.). Dette kan bl.a. være medhjælpende til at effektivisere hestens indlæringsproces, men samtidig også minimere pres og stress i træningen, som styrker hestens relation og tillid til os mennesker.
Hesten får altså mulighed for selv at tænke over løsninger i træningen, og dermed har man også mulighed for at give hesten en større stemme, hvilket giver et unikt indblik ind i hestens præferencer, personlighed samt styrker og svagheder.
Motivation i den fysiske træningNår vi kan minimere brugen af pres i den fysiske træning af hesten, minimerer vi også hestens årsager til at stive sig, spænde imod eller på andre måder kompensere i de øvelser vi træner. Her har klikkertræning et overset potentiale, som en del af vores værktøjskasse til at hesten finder motivationen til at bevæge sig frit og udvikle deres kropsbevidsthed.
Med klikkertræning inspireret af Intrinzen kan man i den fysiske træning arbejde med at skabe årsager og kontekster, så hesten selv gætter på de bevægelser, gangarter og øvelser, som vi ønsker at træne; her fjerner vi altså årsagen til hestens potentielle modstand på vores signaler, og skaber i stedet et eksternt fokus som minder om leg. Dette kan være medvirkende til at den ’dovne’ og tøvende hest slipper sine begrænsninger, og at den (over)energiske hest finder et konkret fokus i dens bevægelser.
På denne måde kan vi også skabe mere stimulerende og alsidig træning for hesten, hvor både hestens tankegang og problemløsning sættes i spil, samtidig med at hesten udfordres gennem nye bevægelser og motorik. Alt dette er med til at balancere hesten mentalt, men det gør den også stærkere og mere stabil i bevægelse, som mindsker risikoen for skader både på fold og i træningen.
Med klikkertræning får du som hesteejer og rytter mulighed for at få endnu et enkelt men effektivt træningsværktøj i din værktøjskasse, som optimerer kommunikationen med din hest gennem belønning.
Derfor kan du bruge klikkertræning til at skabe positive træningsoplevelser for din hest uanset jeres niveau eller tidligere erfaring, og opleve din hests arbejdsglæde og samarbejde stige takket være denne motiverende tilgang.
Indlæg af:Ellen Sauer
//
Ellen Sauer Hestetræningwww.ellensauer.dk