F

Regler vedrørende IT til FSA

Skrevet af Skole-IT
02-05-2012 10:10

Ændringer af regler og procedurer 2011/12

Prøvebekendtgørelsen er fortsat Bekendtgørelse nr. 918 af 13. juli 2010 om folkeskolens afsluttende prøver med tilhørende bilag, men mulighederne vedrørende adgang til internettet under prøverne er dog ændret. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har besluttet, at det med virkning fra og med skoleåret 2011/2012 skal være muligt at benytte internetbaserede hjælpemidler ved de skriftlige og mundtlige prøver for de skoler, som ønsker det. Ligeledes vil skolerne ved de mundtlige prøver have mulighed for at benytte internetbaserede kilder i prøveoplæg. Adgang til internet ved prøverne forudsætter, at skolelederen gennem tilsyn og it-foranstaltninger sikrer, at eleverne ikke kommunikerer utilsigtet, og at de alene benytter hjælpemidler, som er fastsat for den enkelte prøve. Læs mere i afsnittet “Brug af computer og internet”. 

Brug af computer og internet – 2011/12

Regelgrundlaget fremgår af § 10 og 11 i prøvebekendtgørelsen. 

Vejledning om brugen af internet i forbindelse med prøverne 

Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har de seneste år modtaget et stigende antal henvendelser fra skoler, som har ønsket at give eleverne adgang til internettet under prøverne. På baggrund af det stigende behov fra skolernes side og med afsæt i den teknologiske udvikling har styrelsen revurderet adgang til internettet ved prøverne. Det er styrelsens vurdering, at prøverne gennem it-foranstaltninger og passende tilsyn kan tilrettelægges, så utilsigtet kommunikation undgås. Styrelsen har derfor besluttet, at det med virkning fra og med skoleåret 2011/2012 skal være muligt at benytte internetbaserede hjælpemidler ved prøverne for de skoler, som ønsker det. Ligeledes vil skolerne ved de mundtlige prøver have mulighed for at benytte internetbaserede kilder. Adgang til internet ved prøverne forudsætter, at skolens leder gennem tilsyn og it-foranstaltninger sikrer, at eleverne ikke kommunikerer utilsigtet eller benytter ulovlige hjælpemidler. 

Ingen ændring i reglerne om hjælpemidler 

Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen gør opmærksom på, at der med den nye vejledning om adgang til internettet hverken ændres i reglerne for de enkelte prøver eller i de tilladte hjælpemidler. Eleverne må således ikke benytte adgangen til internettet til at kommunikere med andre via e-mail eller sociale medier som for eksempel Messenger, Facebook, Twitter med flere, men alene til at få adgang til de tilladte hjælpemidler, som er nævnt under de enkelte fag i prøvebekendtgørelsens bilag 1 og 2. Muligheder og begrænsninger for brug af hjælpemidler vil desuden fremgå af prøvevejledningerne for de enkelte fag. 

Ændringen betyder, at det ved de mundtlige og skriftlige prøver, hvor eleverne må benytte hjælpemidler, for eksempel i form af opslagsværker, fremover vil være tilladt for eleverne at tilgå disse i onlineversioner. Det betyder også, at det for eksempel i forbindelse med prøven i historie er muligt at benytte en kilde, der alene er adgang til via internettet. Ændringen gælder således både de skriftlige prøver og forberedelsen til de mundtlige prøver. 

Skolens leder skal sikre, at snyd undgås 

Det er fortsat skolelederens ansvar, herunder ved tilsyn og it-foranstaltninger, at sikre, at eleverne ikke kommunikerer utilsigtet eller benytter ulovlige hjælpemidler. Det er på den baggrund vigtigt, at skolens leder informerer eleverne grundigt om såvel reglerne for brugen af internettet som konsekvenserne af snyd under prøverne. 

Danmarks IT-vejlederforening vil på foranledning af Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen udarbejde en vejledning og en it-værktøjskasse, som kan hjælpe skolens leder i arbejdet med at sikre og kontrollere, at reglerne bliver overholdt. Der vil være henvisning til vejledningen på Ministeriet for Børn og Undervisnings hjemmeside. 

Skolens leder kan fortsat beslutte at begrænse adgangen til at anvende elektroniske hjælpemidler, herunder medbragte elektroniske hjælpemidler, hvis det er nødvendigt af kapacitetsmæssige grunde, jævnfør prøvebekendtgørelsens § 11, stk.2. 

Det er styrelsens ønske, at de nye muligheder vil fremme brugen af it ved prøverne og give skoler, som ønsker det, adgang til at benytte internettet ved prøver. 

Generelle regler om brugen af computer ved de skriftlige afgangsprøver 

Det er skolens leder, der beslutter, om der må benyttes computer ved prøverne. 

Skolens leder kan tillade, at eleverne medbringer deres egne pc’er til prøverne. Det er skolens leders ansvar at kontrollere, at eleverne ikke benytter computerne til kommunikation med andre, og at kravene i øvrigt overholdes i forhold til gældende regler. 

Inden prøven opstilles det computerudstyr, der skal anvendes ved prøven, med en sådan indbyrdes afstand, at eleverne hverken kan nå hinanden eller læse hinandens skærmtekster. 

Forud for prøveafholdelsen skal elev og tilsynsførende være bekendt med reglerne for brug af computer, herunder konsekvenser ved nedbrud eller lignende. 

Ved prøvetidens udløb skal opgavebesvarelsen foreligge færdigudskrevet på papir. Prøvernes varighed er den samme som for elever, der ikke benytter computer. 

Support

I prøvetiden skal der være it-support til rådighed for de elever, der har behov for det. Dette gælder også elever, der medbringer deres egen computer. Hvis it-supporten ikke er til stede i lokalet, skal skolens leder sikre, at de tilsynsførende er bekendt med it-supportens kontaktoplysninger i prøvetiden. 

Nedbrud eller lignende 

Opstår der under prøven strømsvigt eller andre væsentlige problemer med computerudstyret, som ikke umiddelbart kan afhjælpes, skal prøven i princippet fortsætte uden anvendelse af computer. 

Hvis problemerne medfører væsentlige gener for prøvens afholdelse, retter skolens leder eller it-supporten straks henvendelse til Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, som vil råde og vejlede skolens ledelse i den konkrete situation. 

Printere, udskrivning og identifikation 

Inden prøven begynder, skal skolens leder sikre, at alle elever har mulighed for at udskrive. Det er skolens leder, der afgør, om udskrivningen skal ske via skolens netværksprintere, eller om eleverne skal medbringe deres egne printere til prøven. Skolen skal sikre, at udskrivningerne ikke virker forstyrrende på prøveafholdelsen. Der bør i god tid fastlægges en udskrivningsprocedure, som skal være velkendt af eleverne. 

Under prøven skal eleverne have mulighed for at udskrive deres udkast, hvis de ønsker det. Hvis eleverne udskriver fra samme printer, skal det være muligt at identificere den enkelte elevs besvarelse. Eleverne må kun få adgang til egne udskrifter. 

Alle sider i udskriften skal være forsynet med oplysninger om: 

  • elevens navn (eller initialer) 
  • elevens nummer ifølge karakterlisten 
  • skolens navn 
  • prøvens og opgavens art 
  • klasse eller hold 
  • sidenummer og det samlede antal ark. Dette kan for eksempel være skrevet som top-/bundtekst, inden prøven begynder. 

Kladder

Det er eleven, der afgør, hvilke ark der er kladder. Ikke-afleverede ark må ikke tages med ud af lokalet, før prøven er afsluttet. 

Elevens samlede besvarelse 

Det er eleven, der afgør, hvilke ark der afleveres til bedømmelse. Eleven skal underskrive sin besvarelse på første side, og elevens samlede besvarelse kan bestå af:

  • udskrevne ark fra computeren 
  • håndskrevne ark 
  • tegninger og grafer på specialpapir 
  • udfyldte svarark. 

Det kan være praktisk at samle de afleverede ark med en clips eller lignende. 

Tilsynsførende 

Tilsynsførende må ikke være it-support. Ingen lærer må føre tilsyn med elever, som læreren selv underviser i det pågældende fag. 

Når en elev ønsker at aflevere sin besvarelse, skal det ske til en tilsynsførende. Eleven må først forlade sin plads, når den tilsynsførende har kvitteret for modtagelsen af opgavebesvarelsen. 

Den tilsynsførende skal sikre sig og kontrollere: 

  • at alle identifikationsoplysninger er på besvarelsen 
  • at antallet af ark svarer til det i felterne noterede 
  • at arkene er fortløbende nummereret 
  • at eleven har underskrevet første side af besvarelsen. 

Den tilsynsførende skal med sin underskrift attestere, at besvarelsen er endeligt afleveret til bedømmelse. 

Ikke-afleverede besvarelsesark og eventuelle USB-stik eller lignende må ikke bringes ud af prøvelokalet. 

Umiddelbart efter prøvetidens udløb afleverer de tilsynsførende alle besvarelser inklusive eventuelle USB-stik og cd’er mv. til skolens leder eller dennes stedfortræder. USB-stikkene og cd’erne mv. skal opbevares på skolen, indtil bedømmelsen er færdig. 

 

Kopi af besvarelsen

Det er skolens leder, der afgør, om skolen skal opbevare kopi af elevens besvarelse, mens bedømmelsen foregår. Kopien kan være i elektronisk form eller på papir. 

 

USB-stik og lignende 

Hvor der anvendes USB-stik, cd’er mv., skal de udleveres af skolen umiddelbart før, prøven begynder.

Hvis eleverne medbringer egne USB-stik eller cd’er mv., skal de på forhånd være godkendt af skolen og være forsynet med både skolens og elevens navn. 

I de fag, hvor eleven må medbringe noter, optegnelser mv., kan skolens leder tillade, at de er tilgængelige på USB-stik og cd’er. Skolens leder skal dog sikre sig, at det enkelte USB-stik eller cd’en kun indeholder de filer, programmer, hjælpemidler og noter mv., som må benyttes ved den enkelte prøve, jævnfør de enkelte prøvevejledninger og afsnittet om hjælpemidler. 

USB-stikket eller cd’en må ikke bringes ud af prøvelokalet under prøven og skal afleveres til den tilsynsførende samtidig med aflevering af opgavebesvarelsen.

Andre filer 

Anvender eleven andre programmer eller filer end fastsat for faget, opfattes det som uretmæssigt at skaffe sig hjælp, jævnfør § 18 i prøvebekendtgørelsen. 

Elektroniske ordbøger og onlineordbøger 

Det er tilladt at benytte elektroniske ordbøger, herunder onlineordbøger. Hvis eleverne anvender elektroniske ordbøger, er det en forudsætning, at de også har adgang til en trykt ordbog.

Kategori: SkoleIT
Skole-IT Servicedesk | Ryetvej 1, 3500 Værløse  | Tlf.: 72354921