Portræt: Frivillighed skal gøre glad

2015-02-25 15:31
Foto: Alexander BrandtIldsjæl med hjertet på rette sted
Når man møder Lisbeth Brandt er man ikke i tvivl om at man her står overfor en rigtig powerkvinde. Og resultaterne taler da også for sig selv - Lisbeth er initiativtageren bag Mødrehjælpens lokalforening på Amager, der på kort tid er blevet en kæmpe succes. Butikkens overskud går blandt andet til Mødrehjælpens støtte og rådgivning af sårbare gravide, mødre og børnefamilier. En anden del af overskuddet går til lokale formål, heriblandt ”Den rullende kagemand” og ”Idrætshjælpen”, der begge er initiativer der skal hjælpe økonomisk trængte børnefamilier.

Fra nedtur til optur
At det lige netop var Mødrehjælpen Lisbeth i sin tid kastede sin kærlighed på er
ikke en tilfældighed. Tilbage i firserne stod hun selv som enlig mor til et lille barn, deprimeret og gældsat efter kartoffelkuren og havde stor glæde af den hjælp hun modtog fra Mødrehjælpen. At Lisbeth nu, i fællesskab med de andre frivillige i foreningen, kan give tilbage til Mødrehjælpen beskriver hun som en fed følelse, men ikke nødvendigvis det der i det daglige giver hende mest glæde: ”Det er fedt at kunne sende 137.000 ind til Mødrehjælpen, men det nære, det at jeg kan se at de frivillige trives i vores butik, DET er det fede for mig. Det er et kæmpe kick at vide at man gør en forskel.”

Ledige skaber også vækst
Selve ideen om at starte Mødrehjælpen Amager kom sig af at Lisbeth var blevet
ledig og havde brug for et beskæftigelsesprojekt. Det samme gælder en del af de andre frivillige i butikken. Men selvom arbejdet hos Mødrehjælpen ikke er lønnet, behøver det, ifølge Lisbeth, ikke at betyde at det ikke kan ses som værdiskabende: ”Vi har lagt 4896 timer i foreningen tilsammen i 2014. Det svarer til to en halv fuldtidsstilling. Det her er bundlinjen til samfundet. Plus den øgede livskvalitet som vi alle sammen får”. Det er en blandet gruppe af frivillige der arbejder i butikken og for Lisbeth er netop det at se ressourcerne i alle mennesker et vigtigt princip: ”Jeg bryder mig ikke om de der termer ”ressourcestærk” og ”ressourcesvag”, for du kan sagtens være ressourcesvag i rigide termer, men samtidig har du nogle andre ressourcer og kan give rigtig meget og dem vil vi også rigtig gerne have ind her. Vi har kvinder på kontanthjælp, enlige mødre, studerende, arbejdsløse, pensionister og efterlønnere, som bare blomstrer og som elsker at komme der.”
 
Glade medarbejdere = glad lederFoto: Maria Lykke Antonsen
I tidligere lønnede jobs har Lisbeth oplevet at det ikke altid har været muligt at
behandle sine medarbejdere lige så godt som hun gerne ville. Det kan hun dog hos Mødrehjælpen Amager. Her er mottoet nemlig at ”det skal gøre glad at være frivillig i Mødrehjælpen” og dette forsøger de blandt andet at opnå ved hjælp af deres andet motto ”vi gør det alle sammen så godt som vi kan”. En pointe Lisbeth understreger som meget vigtig: ”Vi prøver virkelig at bevare en god tone. Så hvis nogen har talt forkert oppe ved kassen, så har de gjort det så godt som de kunne. Og så er det dét.” De frivillige er der udelukkende fordi de har lyst, og denne præmis synes Lisbeth er interessant at arbejde med: ”Det eneste jeg kan tilbyde de mennesker der kommer - det er selvfølgelig en fantastisk god sag - det er nogle gode rammer, gratis kaffe, masser af arbejde og at vi har en tone der gør at vi har et godt kammeratskab, som folk gerne vil være en del af.” Til personalemøderne tages der ofte pulsen på, hvad der senest har gjort de frivillige glade. Svarene varierer fra glæde over at regnskabet er gået op til det at møde kunder i butikken. Svaret er dog også nogle gange bare: ”Det hele! Butikken, sammenholdet, kolleger, sagen - bare det at være en del af det” og det, oplever Lisbeth, som den største gevinst.


Fremtidsplaner
Selvom Lisbeth betegner jobbet hos Mødrehjælpen som det bedste job hun nogensinde har haft, betyder det dog ikke at hun ikke gerne vil ud på arbejdsmarkedet og have et lønnet job. Men stillingerne hænger ikke på træerne, også selvom man som Lisbeth både har erfaring og succesoplevelser med i bagagen: ”Arbejdsmarkedet er blevet så stramt, så der hele tiden kun er plads til de allerbedste. Det er rigtigt svært at komme ind”. Drømmejobbet for Lisbeth ville på nuværende tidspunkt være at lave noget lignende det hun laver i Mødrehjælpen Amager. Eksempelvis som kunsulent, hvor hun kunne assistere foreninger der ikke besidder de samme kompetencer i deres bestyrelser som Mødrehjælpen Amager. Men selvom overvejelser om job fylder, så er tanken om de mange mennesker Mødrehjælpen Amager har kunnet hjælpe indtil videre, en stor trøst for Lisbeth: ”Når det har set allersortest ud så har jeg tænkt, hold nu kæft, hvis jeg ikke var kommet i gang med det derovre, så havde vi ikke kunnet sende 137.000 til Mødrehjælpens rådgivninger sidste år, plus de over halvtreds familier vi har hjulpet med kagemænd og idrætskontingenter, plus de 25.000 til julehjælpen, plus plus plus plus. Hvis jeg skulle svare nogen på hvad det fedeste job jeg har haft er, så er det det her. Uden tvivl”.
 
Fotos: Alexander Brandt og Maria Lykke Antonsen