Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

På ferie i det gamle grænseland

16-07-2022
Den forløbne uge er brugt i omegnen af Kolding - det gamle grænseland ved Kongeåen, som udgjorde grænsen mellem Danmark og Tyskland fra 1864 til genforeningen i 1920.
 


I den tyske del lå Christiansfeld, som i dag er på UNESCOS liste over verdensarv. Det er den, fordi det er en af de bedst bevarede brødremenighedsbyer i verden. Brødremenigheden blev efter tysk forbillede i byen Herrnhutt, etableret i Danmark i 1773. Tilladelsen blev givet af den danske konge, som var imponeret over brørdrenes flid og dygtighed.
 


Byen er anlagt helt systematisk med centrum i kirkepladsen. På begge sider af pladsen går to hovedstrøg parallelt med hinanden og på disse blev der opført høje, karakteristiske gule huse med en meget høj taghældning. Alt er opbygget efter en hamborgsk alen, som er 57,3 centimeter.

Enkelthed og funktionalitet gennemsyrer byen, også kirken, hvor det store salsrum er yderst simpelt indrettet med hvide bænke og et lille liturgibord, som kun er svagt hævet over det sandstrøede gulv. Alt sammen for at fremhæve og efterleve brødremenighedens princip om fællesskab og lighed.
 


Det enkle og simple finder man også på kirkegården, Gudsageren, hvor alle gravsten er ens, og hvor der ikke findes familiegravsteder. Her er kvinderne begravet mod øst og mændene mod vest. Alle gravsten er nummererede, fra nummer 1 i 1773 til nummer 2052, som er lagt i 2021.
 


Der har ikke været mange begravelser på gudsageren i de seneste år - måske fordi menigheden ikke er så stor som den var engang. Men
Brødremenigheden i Christiansfeld findes den dag i dag, og der holdes hver søndag gudstjeneste i salsrummet, hvor alle i øvrigt er velkomne til at deltage.

Tre af de ting, som brødremenigheden og Christiansfeld er kendt for den dag i dag er honningkager, ovne og adventsstjerner. Menigheden ejer mange af byens centrale huse, bl.a. hotellet og en honningkagecafe. Der drives desuden genbrugsbutikker, hvor man også sælger adventsstjerner, som er populære som aldrig før. Midlerne fra salget går til missionsarbejde i bl.a. Tanzania.
 


Christiansfeld er med sin unikke historie og arkitektur bestemt et besøg værd.

Kategori: 2022

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby