Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Olympus has fallen…

01-12-2020
Mit første spejlreflekskamera købte jeg i 1984, umiddelbart før jeg som nyuddannet lærer tog på et 4 måneders højskoleophold i Uldum. Her blev min fotointeresse fra folkeskolen genopfrisket, og siden da har fotografering været en stor del af mit liv.

Mit første kamera var et Olympus OM-20 - et kompakt lille kamera med gode objektiver. det blev senere suppleret med det halvprofessionelle OM 2 Spot, som jeg var meget glad for.

Senere kom der også Nikon på hylderne - ikke mindst i den digitale tidsalder, hvor jeg har og har haft en del Nikon.kameraer med masser af objektiver og andet udstyr.
 


Jeg har dog ikke helt glemt Olympus og ejer i dag et OM-D E-M5 II, en forfærdelig modelbetegnelse, men et fortræffeligt lille kamera med en microfourthirds censor, som er noget mindre end i de kameraer som Nikon og Canon laver. Det koster lidt på billedkvalitet, men til gengæld vinder man en masse tilbage på størrelse og vægt, og så er de små Olympus’er bare sjove at fotografere med - der er en masse innovativ teknik i dem, som andre mærker ikke har - bl.a. til natfoto o.l. Der er tale om systemkameraer uden spejl - i stedet er der en elektronisk søger, så det man ser, er så at sige, det man får. Er lysmålingen ikke på plads, vil man kunne se det i søgeren, før billedet tages, og så kan man evt. justere.
 
Olympus er også ledende, når det kommer til indbygget billedstabilisering, som er afgørende for, hvor lange lukketider, man kan bruge. Jeg har med succes taget håndholdte fotos på et halvt sekund med mit Olympus og har på nettet set eksempler på, at fotograferer kan komme endnu længere ned - imponerende.

Indbyggede filtre er ikke noget, jeg bruger ret tit, men der er dog et par stykker i mit Olympus, som jeg har brugt nogle gange, når jeg vil have en dramatisk effekt i billedet. det kan man også lave hjemme på computeren, men det er meget sjovt at lege med i kameraet, når det kommer over en.

Alle Olympus-kvaliteterne til trods, så er mærket, akkurat som flere andre af de store, ramt af mobiltelefonerne, som for mange er deres eneste kamera - og med en ret god kvalitet. Markedet for store kameraer med udskiftelige objektiver og tilbehør skrumper med en hastighed, der langt overgår lukkehastigheder på 1/8000 sekund, som disse kameraer kan klare.
 


Tidligere på året meldte Olympus så ud, at de sælger deres kameradel fra for at koncentrere sig om mere profitable forretninger som udstyr til bl.a. sygehuse o.l. Ved årsskiftet er det således en japansk investeringsfond, som står med kameradelen - og det er næppe særlig positivt. I samme forbindelse bliver kameraerne nu markedsført under brandet OM-D (Afledt af Olympus-Digital), da Olympus jo ikke kan lægge navn til noget, som de ikke længere ejer.
 



Optimister håber, at den nye ejer vil fortsætte mærket og udvikle på det, men pessimisterne, og dem tilhører jeg i denne sag, er bange for, at firmaet ripper værdierne ud og skrotter resten. Dermed kan Olympus, som har været på markedet siden 1936, snart være fotohistorie. Det skal dog siges, at der i løbet af året er kommet flere nye produkter på markedet fra Olympus, men det er jo naturligt, da disse har været under udvikling gennem en længere periode forud for salget.

Og måske er der tale om et salg, hvor sælgeren betaler for at komme af med varen. Det kan det godt være, hvis Olympus ønsker at komme fri af en masse forpligtelser overfor medarbejdere og andet, hvis de selv lukker ned.

Man kan håbe på, at andre kameraproducenter køber nogle af Olympus teknologier og bruger det i nye modeller - det kunne være spændende.

På trods af det, holder de smukke og avancerede kameraer jo ikke op med at virke, så for mig og mange andre vil der være masser af fotoglæde med udstyret i mange år frem.

Det store spørgsmål er nu, hvem bliver den næste kameraproducent, som kommer i vanskeligheder - Nikon er allerede i problemer og udviklingen går ikke kameraproducenternes vej….

Alle fotos, som ledsager denne blog er taget med Olympus OM-D EM5 II og en zoom på 14-150, hvilket på et traditionelt kamera svarer til 28-300 mm.
 

Kategori: 2020

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby