Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Efterskole, aber og kubehuse

11-12-2018
Årets studietur med efterskolen gik til Kolding, hvor første punkt på dagsordenen var et besøg hos kollegerne på Koldingegnens Idrætsefterskole - KIES.

Efterskolen i Kolding ligner på mange områder HCI, hvor jeg har min daglige gang. Begge skoler er startet i 1980’erne, og begge har den brede idræt som fundament. KIES ligger meget smukt på en skråning ned til Kolding Fjord, og med direkte adgang til fjorden fra skolens matrikel er det naturligt, at man også har sejlsport på skemaet. Skolen har godt 100 elever - flest i 10. klasse, og gennem årene er der sket en knopskydning med ny undervisningsfløj og idrætshal. Der er elevværelser, administration og spisesal i den gamle hovedbygning, som tidligere rummede et børnehjem.

Vi fik en fin rundvisning af tre elever, som glade og åbne fortalte om deres hverdag, som i store træk ligner den, som vores elever har. Den efterfølgende information og snak med forstanderen bekræftede dette indtryk - også på den pædagogiske side gør vi mange ting ud fra de samme grundholdninger og værdier.

Trapholt
Fra KIES gik turen videre til Trapholt - et museum for moderne kunst og arkitektur. Og også med en lille smule efterskole-relevans - mere om det senere.

Trapholt ligger akkurat som efterskolen smukt ned til fjorden, dog lidt tættere på Kolding. Et ægtepar med interesse for kunst købte i sin tid arealet, som senere med bistand fra Kolding Kunstforenings Samling blev til et moderne museum. Museet blev indviet i 1988 og er sidenhen udvidet flere gange. Foruden den faste samling af moderne kunst og møbeldesign arrangeres der løbende temaudstillinger. Netop nu er der således en udstilling med Kay Bojesens værker - såvel i sølv som i træ. Bojesen var nemlig uddannet købmand og senere sølvsmed hos Georg Jensen. Men det er træfigurerne og ikke mindst aben, som har gjort ham kendt og elsket over hele verden.

På udstillingen kan man følge udviklingen i Bojesens arbejde gennem tre temaer: leg, håndværk og innovation. Meget betegnende har udstillingen titlen “Humøret i dansk design”.
 


Det vil være for omfattende at beskrive hele udstillingen, men jeg vil dvæle lidt ved den populære abe. Vi fik nemlig en lille eksklusiv indføring i Bojesen-universet af museumsinspektør Kathrine Stenum Mortensen, som er datter af et par gamle HCI-kolleger. Jeg har ikke set Kathrine i mange år, men da hun som barn boede i Haverslev, var hun ikke i tvivl om, hvem der har opfundet det meste her i verden: mig. Og hun var da heller ikke sen til at svare, da jeg spurgte hende om, hvem der i virkeligheden har opfundet alle de herlige Bojesen-figurer: Det har du, du opfinder jo alting, smilede Kathrine.

I afdelingen for leg er der naturligvis en legeplads. Her kan man se kopier af aben. Flere montrer med hæklede aber - en trend som startede for nogle år siden. Mange har sendt hæklede aber ind, og rigtig mange af dem bliver efter udstillingen givet videre til børneafdelinger på hospitaler. Ved siden af de hæklede aber hænger en 3 meter høj abe - lavet i patchwork af frivillige i området.

En hollandsk kvinde har gjort aben til sit helt eget lille fotoprojekt på Instagram, hvor hun jævnligt lægger billeder op af sin træabe, Hr. Nilsson, som er med hende stort set overalt og vises i mange sjove situationer. Se Hr. Nilsson her.

Blandt museets nyeste attraktioner er Arne Jacobsens sommerhus, Kubeflex, som han tegnede i 1969-70, men som aldrig kom i produktion. Arne Jacobsen døde i 1971. Huset er opbygget af kubeformede moduler, som kan sættes sammen på mange forskellige måder, og man kan udbygge med nye moduler, når behovet opstår. Indenfor i huset er der indrettet med Arne Jacobsens stole, armaturer og sågar bestik.

Huset, som gennem mange år har stået ved Vordinborg, er nu kommet til Trapholt, hvor det er restaureret og opstillet ved museet. Man kan komme på rundvisninger i huset hver eftermiddag. Se mere om det spændende hus HER

Efter et par timer skulle vi videre, men der er meget mere at se, og jeg skal helt bestemt tilbage til Trapholt en anden gang.

Kategori: 2018

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby