Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Fleur De Lis

03-01-2017
For første gang i umidelige tider fik jeg en LP-plade i julegave - to faktisk, da der er tale om et dobbeltalbum med den danske gruppe Fleur De Lis. Oversat til dansk betyder det lilje.
 
Vinylmediet oplever en opblomstring, således også for liljerne fra Skive, som var et band, der huserede i og omkring Skive i starten af 1970'erne. Musikken var hippiemusik inspireret af de amerikanske vestkystgrupper som f.eks. Jefferson Airplane.
 
 
Med hjemmerigget udstyr indspillede gruppen i lokaler på Skive Gymnasium på en Akai spolebåndoptager, og det lykkedes også at få udsendt en LP. Den solgte desværre ikke videre godt - efter sigende røg der kun 135 over disken hos pladeforhandlerne.
 
Sidenhen er netop den plade gået hen og blevet kult blandt vinylsamlere i hele verden. Vi taler om priser på omkring de 30.000 kr. for den originale plade, hvis man har den i et eksemplar, som er "mint", det vil sige stort set som nyt.
 
Den store interesse for pladen betød, at den blev genudgivet af et alternativt selskab starten af 0'erne. I 2016 bestemt gruppens medlemmer sig så for, at de selv ville genudgive den eftertragtede LP. Det blev ikke bare til én men to, da man samlede gammelt materiale, som var indspillet med henblik på deres anden udgivelse, som altså aldrig kom - før nu.
 
Mange pladeforhandlere ønskede ikke at garantere at ville købe et vist antal af den nye udgivelse, så den endte med, at ejeren af Læsehesten i Aalborg invilgede i at aftage 800 eksempkarer af de i alt 1000, som er produceret. Dermed er Læsehesten formetlig det eneste sted, man kan købe pladen.
 
Jeg var altså så heldig at få den, og så er det jo interessant at høre, om musikken også holder, eller om det bare er den store affektionsværdi, som har gjort pladen så eftertragtet.
 
Og jo, det holder i al sin uskyldige idealisme, som prægede tingene dengang, før musikkøbmændene for alvor kom på banen og gjorde sig til herre over musikken - og musikerne. Det for den tid så karakteristiske orgel og vokalerne er det bærende, men der er også lækkert guitarspil på de to plader, som selvfølgelig har været i spin nogle gange allerede.
 
I disse streamingtider er det også en sand fornøjelse at folde det store LP-cover ud og nyde de gamle sort-hvide fotos af gruppens medlemmer i "øveren" og til koncerter. Desuden er der en stor bog, som fortæller gruppens historie med medlemmernes egne ord. En fornøjelse at læse, også om Georg Gearløs-lydmanden, som selv lavede meget af det udstyr, der blev brugt til optagelserne, som i parentes bemærket er særdeles vellydende.
 
Mit eskemplar bliver næppe 30.000 kr. værd i min levetid, men det er heller ikke det vigtigste. Det er musikken og så det faktum, at vinylmediet bare kan noget andet end endeløse playlister på Spotify.

Kategori: 2017

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby