Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

De dødes liv

26-07-2016
Har man set den seneste James Bond film, “Spectre”, vil man helt sikkert huske den fantastiske åbningsscene. Den foregår i Mexico på den store festdag, De Dødes Dag, en dag hvor man fester og fejrer afdøde familiemedlemmer.

På Moesgaard Museum ved Aarhus har man i denne tid (sommeren 2016) en etnografisk særudstilling med døden som tema. Udstillingen beskriver i ord, lyd og billeder, hvordan forskellige kulturer forholder sig til døden. Der er dødemasker fra Asien og Afrika, og der er fire beskrivelser af, hvordan danskere har forvaltet ting, som de har arvet fra afdøde familiemedlemmer. Og så er der en afdeling om De Dødes Dag i Mexico. Oprindelsen kan føres tilbage til før conquistadorerne fra Spanien gjorde deres indtog. Den fandt tidligere sted om sommeren, men er nu flyttet, så den falder nogenlunde sammen med “Alle sjæles dag” og “Allehelgensdag”.
 


I den mexicanske fejring af de døde, ikke fejring af døden, indgår kranier og skeletter, som bl.a. er med i de store optog. Nok så makabert er kranier lavet af sukkermasse, så de er lige til at spise! Det hele ende ud i enstor fest, hvor de døde kommer på besøg - men kun denne ene dag, så man skal være opmærksommme på også at få dem sendt af sted igen!

Udstillingen om de dødes liv kan bestemt anbefales.
 
Døden er også delvist temaet for museets særudstilling om de romerske gladiatorer, som måtte kæmpe mod hinanden eller mod vilde dyr i kampen for at overleve og skabe sig en "karriere". I sagens natur døde de fleste i dette noget risikable job, som man ikke selv valgte. Man endte som gladiator som straf eller fordi man var taget som krigsfange.
 
 
Og så er døden jo også et tema for museets store klenodie, Grauballemanden, som slet ikke blev fundet i Grauballe. Professor PV Glob havde dog sans for markedsføring, og kunne godt se og høre, at Grauballemanden havde noget bedre klang end Nebel Mose Manden. Og sådan blev det, og konservatorerne havde mere end nok at gøre, fordi Glob ønskede moseliget udstillet så hurtigt så muligt, så alle kunne se det. Efter et par uger blev han dog taget ud af udstillingen igen og lagt i en kunstig mose, så man kunne fremskynde den hærdning, der har givet huden det læderagtige skær og som betyder, at moseliget nu er bevaret for eftertiden.
 
 
I det hele taget er Moesgaard et besøg værd, også på grund af det flotte byggeri, som er tegnet af Henning Larsen Architects.
 

Kategori: Juni-juli 2016

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby