varmepumper

Det mest omtalte produkt inden for energibesparelser i DK anno 2022 og sikkert også 2023.

Varmepumpen.

Men hvad der en varmepumpe? Og hvordan kan den spare energi i boligen?

Vi ser her generelt på varmepumperne og hvad det er de kan

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en unit (kasse) der placeres uden for, hvor den udnytter den smule varme der er i luften og bringer den ind i en væske, der sættes under kraftig vakuum.

Væsken vil opfører sig anderledes end ved et normalt tryk og begynde at koge allerede ved få grader.

Det udnyttes i et lukket rørsystem og der skabes på den måde varme ved at udnytte naturens lovgivning omkring tryk og kogepunkt.

Med andre ord, der sker lidt fysik i varmepumpen, der gør vi kan få varme ud af nærmest kold luft og det er jo helt fantastisk.

Varmepumpen er så effektiv,a t den kan give dig 5 gange varme kontra brugt energi – sammenligner vi med et oliefyr giver det ca. 0,8 gange retur kontra tilført mængde energi.

Du vil altså kunne spare godt 5 gange på din varmeudgift ved at skifte over til en varmepumpe kontra et oliefyr eller el-varme.

Ved et gasfyr er beregningen lidt anderledes, da et gasfyr er noget mere effektivt, dog er gaspriserne stukket helt af, så regnskabet vil stadigvæk være positivt selv ve den kW pris på over ca. 12 kroner pr. stk.

Hvilken varmepumpe skal vi vælge?

Hvis I gerne vil have varmt badevand og varme i huset, så skali vælge den type der hedder Luft til vand.
Ønsker i at opvarme badevand med en varmtvandsbeholder og el-patron, ja så kan i opsætte en varmepumpe af typen luft til luft.

Teknologien i de to typer er sådan set den samme, de virker dog ret forskelligt.

Luft til luft varmepumpe

Her sendes den varme væske fra udeenheden ind i boligen og op til en indeenhed, der blæser varmen ind i boligen, så den fordeles.

Der kommer ikke ren frisk luft med ind, varmen kommer ind gennem et lille rør og ind i et varmelegeme, som blæserne blæser på, så varmen spredes.

Luft til vand varmepumpe

Her kommer varmen i væsken også ind i boligen gennem et rør og ind i det etablerede centrale varmesystem f.eks. radiatorer eller gulvvarme.

Vand varmepumpen kan også varme vand til en varmtvandsbeholder, så der er varmt badevand.
 
 
Alt om C02 energibesparelser og tilskud