We had an indoor pool which is now a beautiful living room. The walls in 'the basement' has been painted with Remmers Color SA Plus. A high quality interior wall paint with micro-silver as a preservative against infestation with mould.
 
Vi havde en indendørs swimmingpool. Den er nu blevet til en dejlig stue med vin-, øl- og opbevaringskælder.
 
Before and after - Før og efter:
  
Swimmingpool før

Efter
 
 
 
 
 
 
In Danish/ På dansk mere uddybet:
 
Selve konstruktionen
Væggene i den tidligere swimmingpool, som nu er "kælder", er blevet malet med Remmers Color SA Plus, som er en diffusionsåben antibakteriel maling med mikrosølv, som forhindrer skimmelsvamp mv. Der er en større åbning til trappen for at sikre ventilation og dermed også at forhindre skimmelsvamp. Ydermere ønskede vi ikke, at der skulle være risiko for, at vore katte, kunne blive lukket nede i "kælderen", hvilket kunne ske, hvis vi havde anvendt en alm. trappe med lem.

Poolen var tidligere beklædt med fliser på alle flader, som vi efterfølgende har taget ned.

Der er anvendt C18 spærtræ 45x195 i længde 480 cm som bjælkelag til selve spændet og trappen. Spændet over poolen er 3,5 m og poolen er 7m lang. Der er i alt anvendt 24 stk. spærtræ, som er lagt med en afstand af 30 cm. Der ligger dobbelt spærtræ rundt om trappehullet. Spærtræ hviler ovenpå kanten af poolen og er kilet op.

Der er lavet udveksling, hvor det har været nødvendigt pga. tidligere gulvafløb, som det ikke har været muligt at nedlægge, da et afløb i havedammen er forbundet med disse rør. Afløb er lukket af med Green Drain afløbslugtlukke, som forhindrer udtørring og dermed lugtgener. Udover kloaklugt modvirker Green Drain skadedyr og giftige gasser i at trænge igennem. Skulle det være nødvendigt at komme til afløb, kan det faste væg-væg tæppe, trækkes til side og der er konstrueret små lemme ved hvert afløb, som der i alt er 3 af. Således skal hele gulvkonstruktionen ikke laves om, såfremt der bliver behov for at komme til afløbene. I al den tid, vi har boet i huset (siden 2004) har det imidlertid aldrig været nødvendigt og bliver det forhåbentlig heller ikke i fremtiden.

Selve gulvkonstruktionen består af 22mm Spaandex K- Gulv, som er gulvspånplader. Der er holdt en overfladetolerance på maks 2 mm, som er målt med laser.
Ovenpå gulvspånplader er lagt et lyst gråt Royal Epoca Duo væg-væg tæppe, som er et meget slidstærkt kvalitetstæppe med gode komfort og akustikegenskaber. Det gør, at man ikke umiddelbart bemærker, at man befinder sig ovenpå et stort hulrum, når man opholder sig i stuen. Tæppet er 100% polyamid og der gives en boliggaranti mod gennemslid på 10 år. Gad vide om det også gælder, når det benyttes af katte ? ;)

Eksisterende kanter med nye gulvklinker og gulvvarme er bevaret.

Sikkerhed skal der til :) Trappegitter er af reglar og har en perfekt bredde til, at der lige kan stå en urtepotteskjuler. Rundt om gitteret har tæppet fået hvide plast pyntelister.

Gulvet i "kælderen" altså bunden af poolen er malet med en diffusionsåben betonmaling "Prima Floor Gulvmaling " fra B&J med farvekoden: Ral 1001. Det er en lys gul, fordi grå er så kedelig :)

At alle materialer er diffusionsåbne, er helt bevidst for at forhindre revnedannelse, som vil kunne opstå, hvis man anvender eksempelvis en diffusionslukket epoxymaling. I kældergulve og dermed også i dette gulv, som iøvrigt er uisoleret, vil der altid være risiko for fugt. Maler man med en diffusionslukket maling - dvs. en ikke åndbar maling, vil den fugt og kondens, som dannes derunder, ikke kunne komme væk, hvilket vil forårsage revnedannelse. Dette vil ikke ske her.

Små vinduer for oven i rummet er blevet sløjfet og erstattet af et større vindue, hvor der før var gule glassten. Herudover er punkterede store ruder erstattet med nye energiglas i de eksisterende vinduesrammer, som blot er blevet malet hvide. Dette har skabt mere lys og rummet er nu brugbart og samtidig har vi fået et godt opbevaringsrum med "vin- og ølkælder :) Det er nu slet ikke så tosset :)

Det tidligere teknikrum (der hvor al teknikken til poolen var) er nu blevet til værksted og døren dertil har fået en make over. Vi synes ikke, at det ville være pengene værd at ofre en specialfremstillet dør dertil, som ville være påkrævet, da det er et mindre dørhul end nutidens dørhuller. Døren er blevet slebet og malet hvid, samt fået folieliste nederst for at skjule den flossede kant. Herudover er den blevet pyntet med almuelister.

Loftet er det eksisterende loft, som nu er blevet beklædt med ludbehandlede loftsbrædder.

I og med rummet tidligere har været "en svømmehal", var der ingen stikkontakter. Der er derfor etableret strøm i hele rummet helt efter bogen og gældende standard. Og der er ligeså kommet strøm og dermed stikkontakter med afbryder i "kælderen".

Det eneste vi mangler, er døren ud til badeværelset med sauna. Den kommer engang i fremtiden......

Vi har aldrig brugt poolen. Den var i stykker ved overtagelsen af huset tilbage i 2004. Det var ikke pengene værd, at sætte den i stand og slet ikke, når nabobyen Horsens har en dejlig svømmehal.
 
Økonomi
Hvad har det kostet, sidder du måske og tænker. Vi har lavet det hele på den mest enkle måde. Ikke den billigste, men den enkelste. Vi har lavet meget af det selv og derved sparet en del til håndværkerudgifter. Herudover er vi begge maskiningeniører og vant til at sætte os ind i tekniske detaljer og har således udtænkt det meste selv. Jeg arbejder i byggebranchen, hvilket også har givet en del erfaring. En bekendt hjalp med at beregne antal spær og spærtype. 
 
Vi har således ikke optaget et større lån i huset og benyttet os af rådgivere, byggeledere og arkitekter mv. eller fået designet et eller andet flagskib og heller ikke fået gravet ud til fuld kælder og sløjfet kloakafløb mv.  Det kunne vi have gjort. Det valgte vi ikke at gøre.
 
Indtil nu har vi brugt ca. 55.000 kr. plus møbler og lamper osv. Hertil skal lægges udgift til tømrer for at lægge lofter og gulv. Vi kendte nogen, der hjalp med den del og har derved sparet mange penge. 
 
Af større poster kan nævnes Elarbejdet. Det kostede 11.170 kr. selvom vi havde nogle stikdåser mv. selv. Igen, det blev lavet på den mest enkle måde. Der blev trukket kabel fra eltavle langs vægge og boret hul igennem til "kælder", hvorfra kabler blev trukket op til stikkontakter i gulvniveau. Elektrikerens første indskydelse var, at brække trappen op. Det ønskede jeg ikke og så kom han heldigvis hurtigt op med den fabelagtige idé at trække kablet langs væggen. 
 
Tæppet købte vi hos en tæppebutik i Horsens, som også lagde det på. Som stamkunde fik jeg det til en rigtig god pris lige under 10.000 kr. inkl. pålægning.
 
Forhindringer undervejs
Og hvad gik så galt undervejs? For noget går vel altid galt. Jo, før vi besluttede at få det lavet med hjælp fra nær og fjern, indhentede vi tilbud hos tømrerfirmaer i foråret. De første tømrere, vi kontaktede mente, at der skulle bruges reglar fremfor spær. Det mente vi ikke, da de vil nedbøje over tid. Derfor fandt vi selv ud af, hvad der skulle bruges af materialer og fik nogle til at hjælpe med selve arbejdet. Tømrerne havde nemlig heller ikke tid før engang til efteråret sidst i september!
 
De malere, som vi kontaktede vedr. gulv og vægge, kunne vi desværre ikke bruge. Den ene ville ikke fremsende et datablad på materialet, som vedkommende havde tænkt sig at male med. Det havde jeg ellers oplyst, da vedkommende var på besigtigelse. Vedkommende mente at en skarp pris, måtte være nok. Det var det imidlertid ikke. Hvordan skulle vi da sikre os, at der blev anvendt diffusionsåbent materiale? En anden gulvmand ville have over 65.000 kr. for at pakke hele poolen ind i plastik - diffusionslukket epoxy. Ellers tak. En anden ville gerne male med det, vi bad om, men ville ikke give garanti på arbejdet. En anden var på besigtigelse og fremsendte tilbud i en mail og vendte aldrig tilbage med svar på vore spm. Derfor endte det med, at vi selv købte materialer og malede det hele samt spartlede gulv og vægge osv. Det havde vi ellers gerne betalt os fra, men ja så sparede vi jo de penge. Resultatet er heller ikke et fuldstændig fejlfrit gulv og hvad så...det er godt nok til os :) 
 
Et nedrivningsfirma ville have 8000 kr. for at fjerne klinker på gulv og endevægge. Klinker på sidevægge faldt selv ned for nogle år siden. Et andet nedrivningsfirma ville først tage en PCB prøve af limen i klinker, før de ville fjerne noget som helst. PCB er en farlig miljøgift og idag forbudt at anvende. Det magtede vi ikke og vi syntes desuden, at det var for dyrt for få timers arbejde og lejede en slaghammer i Silvan for 400 kr. og købte en støvmaske i stedet og ned kom de klinker. Det arbejde havde vi ellers også gerne været fri for. Det støvede temmelig voldsomt. Jeg skal for en god ordens skyld nævne, at havde det været på mit arbejde, havde jeg selvfølgelig fået tjekket først om der var PCB i eller ej. Så blev glorien også pudset i skrivende stund.
 
Da vi fik leveret materialer, læssede Bygma gulvspånplader af ude foran hoveddøren i løbet af den ene time, hvor jeg ikke var hjemme og de skulle have været leveret ind over hækken til haven. Heldigvis var det en flink fragtmand, der kom med spærtræ nogle timer efter og han fragtede dem ind over hækken til min store begejstring. Ja, jeg fik nærmest glædestårer i øjnene blot ved tanken om, at nu ville det hul, som jeg i 14 år var gået udenom, snart ikke længere være et problem og stressfaktor. Og tænk i samme øjeblik gulvet blev færdigt, der holdt mit ene øje op med at blinke, hvilket det ellers havde gjort on/off i 3 uger!  
 
Helt nemt skulle det selvfølgelig ikke gå. Det viste sig at en enkelt gulvspånplade var skadet og derfor måtte jeg ind med skodaen i Silvan og købe en ny plade. Det var ret spændende at fragte den hjem uden trailer. Især fordi jeg købte 3 stk. bare for en sikkerheds skyld. De to, som vi ikke fik brug for alligevel, kørte vi retur på traileren :)
 
Flere af de indkøbte loftsbrædder var i stykker og derfor måtte jeg flere gange i Gantrup byggemarked. Der var imidlertid fornem service og jeg lånte en trailer. Ikke at vi ikke selv har en, den var bare ikke tømt og er for stor til, at jeg selv bryder mig om at køre med den og manden var ikke hjemme, mens arbejdet stod på. 
 
Jeg var også tæt på genial, da jeg besluttede mig for at male gulvet fra den lave ende først. Det resulterede nemlig i, at jeg nær aldrig var kommet op derfra. Godt jeg engang for 20 år siden har trænet karate og der stadig er lidt muskler og viljestyrke tilbage i kroppen for op, det kom jeg. Flere gange undervejs opdagede jeg også, at min mobil lå på kanten for langt væk til, at jeg kunne nå den, således måtte jeg trampe i det nymalede gulv for at hente den! 
 
Konklusion
Det er blevet fra at være et trist stort hul i gulvet, som vi altid var bange for at falde ned i til en ny dejlig stue med opbevaringskælder, som tilmed kan bruges som øl- og vinkælder bare for sjov. Det er vi utrolig glade for. Det har været al besværet og alle pengene værd.

/Marianne, år 2018.

Swimmingpool før overdækning

Swimmingpool efter overdækning

Copyright. All rights reserved.