Lyrisk Vendekreds i Richard Winthers Hus
De sidste to søndage i august er der ekstra attraktioner i det fantastiske Richard Winthers hus i Vindeby på Vestlolland, når den næsten lokale digter Jesper Lützhøft som vært inviterer lyriske og musikalske venner til at læse op og spille klassisk musik for de besøgende.
Søndag d. 23. august medvirker lyrikeren Lene Henningsen, digteren Peter H. Olesen og cellisten Tobias van der Pals med Jesper Lützhøft som vært.
og søndag d. 30. august medvirker digterne Marianne Larsen og Nina Malinovski og fløjtenisten Anna Juuliska Nykvist - også denne gang med Jesper Lützhøft som vært.
Begivenhederne finder sted hhv. kl. 14.30 og kl. 16.00, og det foregår i al sin enkelhed på den måde, at musik efterfølges af oplæsning, der efterfølges af musik, der efterfølges af oplæsning osv. i ca. 50 minutter - så holdes der en lille pause inden seancen gentages, men hvem ved, om ikke de medvirkende finder på noget nyt 2. gang?!
Vi håber at vejret er smukt, så det kan foregå i husets gårdhave; men hvis vejret ikke tillader det, vil vi gå inden døre og lave "salon".
Når man har betalt sin entre til museet, er det gratis at overvære oplæsningskoncerten. Det vil være muligt at snakke med de medvirkende kunstnere og evt. købe bøger mm., der kan blive signeret af forfatter eller musiker.
Det er blevet muligt at realisere de to søndages arrangementer p.gr.a. statens pulje til kulturarrangementer i en Corona-tid, og der vil derfor blive taget behørigt hensyn til afstandskrav mm
Om de medvirkende:

Peter H. Olesen (født 1962 i Vejle) er sanger, sangskriver, digter og forfatter. Siden 1980 har han skrevet sange til og spillet og indspillet med bands som Kaos, Sort-Hvide Landskaber og Greene samt duoer som Skizo Kids, Olesen-Olesen og – fra 2008 – De efterladte.
Han betegner sig selv som en oprejst mørkemand. Igennem et stort sangkatalog og et efterhånden betydeligt forfatterskab fordelt på lyrik, kortprosa og romaner har han stædigt fastholdt sit tag i en særlig dansk sørgmodighed. Grebet finder sin styrke i en muskuløs sprogbevidsthed og en modsvarende mangel på frygt for at sige det banale højt. Dertil kan man lægge en grovskåren men opelsket humor, hvori ødelæggelse og evindelig modgang opblødes.
https://deefterladte.com/cv/peters-cv/
Lene Henningsen: Født i 1967. Voksede op i Værløse, en forstad der satte sit mærke som forstæder gør. Spillede klaver, meget klaver, begyndte så at skrive.
Uddannelse:
Spredte studier på universitetet, Forfatterskolen i København (1991-93), derudover autodidakt
Stifter af Nominis, Stifter af Gentle Horse, Stifter af Poesiens Hus (2010-17)
Stifter af Poetisk Podcast (2019-)
Lene Henningsen opfatter oplæsninger som koncerter.
https://www.lenehenningsen.dk/

Nina Malinovski f. 1951 i Århus. Forfatter.
Har udgivet 8 digtsamlinger. Senest i 2020 er digtsamlingen "Søfartsbogen" udkommet.
I 1990 udkom udvalgte digte på det svenske forlag Symposium og i 1994 udkom “Forandringer” samme sted. Digte i flamsk oversættelse i de belgiske litteraturtidsskrifter Poëziekrant og Letters i 1995. Er desuden udgivet i bl.a. spansk, ungarsk, polsk, arabisk, fransk og engelsk oversættelse.
Har oversat svensk lyrik samt romaner og dramatik fra nederlandsk og produceret lyrikmontager, anmeldelser og oversættelser til DR.
Lærer i litteratur på en række skoler og højskoler.
Har udover Statens Kunstfond og Kunstrådets årlige støtte modtaget Emma Bærentzens Legat i 1982, Leck Fisher-legatet i 1987, Emma Gad i 1989, Fredslegatet i 1989, Morten Nielsens mindelegat i 1990, Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat i 1992 samt Poul Sørensens legat i 2010.
https://litteratursiden.dk/forfattere/nina-malinovski
Marianne Larsen f. 1951 i Kalundborg. Digter
fra wikipedia: Hun blev i 1970 sproglig student fra Kalundborg Gymnasium og læste dansk på Københavns Universitet og siden litteraturvidenskab og kinesisk. Arbejdede ved siden af studierne og sit begyndende forfattervirke i perioder på fabrik og hospital, og var politisk aktiv på venstrefløjen. I 1975 modtog Marianne Larsen Statens Kunstfonds 3-årige legat; derefter valgte hun at blive forfatter på fuld tid. Hun gendigtede i 1976 som den første (til dansk) den berømte kinesiske forfatter Lu Xuns prosadigte fra originalsproget (dansk titel: Ukrudt)
Marianne Larsen skrev eventyr og historier allerede som barn og debuterede som 18-årig med digte i Hvedekorn. Trods en indadvendt karakter – som Marianne Larsen selv indrømmer det: "Jeg forbeholder mig retten til at være genert" – var hun især i i 1970'erne særdeles aktiv med politiske og lyriske kollektivprojekter og deltagelse i kabareter med tekst og skuespil.
I sine knapt 40 digtsamlinger og prosabøger skriver hun ud fra den forestilling, at sproget er en del af verden. Det kan bruges af magthaverne til psykisk og politisk undertrykkelse, men Marianne Larsen peger samtidig på, at sproget slår sprækker, og at digteren i denne proces kan opsøge nye oplevelser og muligheder. 1989 debuterede hun som romanforfatter med Gæt hvem der elsker dig, der blev startskuddet til romanserien om Kalundborgpigen Bodils opvækst i provinsen i 1950’erne og senere omtumlede liv frem til 1980’erne, som det skildres i romanerne Fremmed lykke, 1990, og Galleri Virkeligheden, 1992.
I 1989 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.
https://litteratursiden.dk/forfattere/marianne-larsen
Jesper Lützhøft f. 1957. Opvokset i Søborg.
Er oprindeligt uddannet musiker, guitarist med solistdebut fra konservatoriet i 1987 og en aktiv musikerkarriere i adskillige år som solist og kammermusiker mm. Var leder af Storstrøms kammerensemble i de første år, derefter blev han leder af Den Anden Opera i København og senere producent mm i Danmarks Radio. Pt. er han kunstnerisk leder af Athelas Sinfonietta, der spiller samtidsmusik.
Han debuterede som forfatter i 2012 med tekst til operaen Angelo med musik af Lars Klit, og udgav sin første bog "Om lidt ..." i 2013. Siden er fulgt en parlør og 6 digtsamlinger, senest Den Hafniensiske Dødebog" fra 2018. I 2019 var der premiere på operaen "De mørkeblå lillakvinder i villakvartererne" med musik af Jesper Holmen. Pt. arbejdes der på den uundgåelige roman.
Tobias van der Pals debuterede i 2009 fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han var bl.a. solist med Athelas Sinfonietta i Hans Abrahamsens cellokoncert ”Lied in Fall”.
Året før vandt Tobias van der Pals konservatoriets cellokonkurrence.
Siden er karrieren gået støt og roligt fremad med CD-udgivelser, solokoncerter, kammerkoncerter, jobs i symfoniorkestre osv.
I de senere år har Tobias van der Pals brugt en del af sin tid på at promovere musik af Leopold van der Pals (1884-1966), der i sin tid var en kendt komponist med kontakter til mange af tidens store kunstnere som Rilke, Rachmaninov og Scriabin.
For tiden turnerer Tobias van der Pals med de 6 solosuiter af Johann Sebastian Bach, og det vil være udvalgte satser fra disse suiter vi kommer til at høre d. 23. august.

Anna Juuliska Nykvist: Jeg blev født i Vasa på Finlands selvstændighedsdag i 1979 og fik navnet Anna Juuliska Nykvist, inspireret af en schlager fra 70erne. I dag bor jeg på Frederiks¬berg. Som 9årig begyndte jeg at spille fløjte, fordi jeg havde set en fascinerende fløjtenist i fjernsynet. I Finland går så godt som alle børn til musik, og systemet er fra start helt anderledes målrettet end i Danmark med optagelsesprøver, eksamen osv. Efter mu¬sikskole og gymnasium i Vasa kom jeg ind på Sibelius¬akademiet i Helsinki, og efter to år flyttede jeg til København og startede på Det Kgl. Danske Musikkonser¬vatorium. Jeg har spillet i Copenhagen Phil siden 2003 og har oplevet orkesterets opsving fra første parket.