Det rigtige foder til din hundehvalp
Af Anne Egede
En hundehvalp skal fodres med hvalpefoder, og helst hvalpefoder, der er beregnet til en hundehvalp af den størrelse du har.
Hvalpe vokser hurtigt, kunsten – rent fodringsmæssigt – er, at fodre hvalpen, så den ikke vokser for hurtigt. På bare et år vokser en gennemsnitlig hundehvalp lige så meget som et menneskebarn gør på 4 år. Det siger sig selv, at det stiller krav til det foder du giver din hundehvalp. Det skal være et foder, der er afbalanceret sådan, at hvalpen har den bedst mulige chance for optimal vækst og knogleudvikling.
Det er vigtigt at gøre sig klart, at alle hvalpe ikke skal vokse lige meget. En yorkshire terrier eller en chihuahua skal selvsagt ikke præstere samme vækst som en grand danois eller en sct. Bernhardshvalp. Det er da også typisk hvalpe af de større racer, der risikerer at vokse for hurtigt med risiko for deraf følgende led- og knogleproblemer. Problemer, der kan forfølge hunden i hele resten af dens liv, eller i yderste og ulykkeligste fald, forkorte hundens liv.
Valg af hvalpefoder
Når du skal vælge foder til din hvalp, er der flere ting du skal være opmærksom på. Først og fremme skal foderet være sammensat så hvalpen får næring nok, og der samtidig er overskud til at den kan udvikle sig normalt.
Foderet skal, med andre ord, sikre at hvalpen vokser kontrolleret, og ikke for hurtigt. Og du behøver ikke at bekymre dig om, hvorvidt din hvalp nu bliver stor nok som voksen, hvis du fodrer restriktivt, for det skal den såmænd nok blive. Det vil typisk bare gå lidt langsommere, og i et tempo, hvor kroppen kan nå at følge med. Men hunden skal nok ende med at have den størrelse, der er normalt for dens race.
Sørg iøvrigt også for samtidig at finde noget foder, som din hvalp synes er velsmagende, så den spiser op hver gang.
Store hvalpe – stor opmærksomhed
Hvalpe af gigantracerne er mere følsomme overfor variationer i foderets ernæringsprofil end hvalpe af små- eller mellemstore racer. Gigantracerne er hunde som grand danois, newfoundlænder, sct. Bernhard osv. Har du en hund af en af disse meget store racer, er det vigtigt, at du sikrer dig, at hvalpefoderet har et kalcium indhold, der passer til store hunderacer også.
Nogle fodertyper er inddelt i store og små racer, andre er justeret så præcist at ét foder passer til alle. Begge dele er lige godt – bare man sikrer sig at foderet kan bruges til de store racer. Det er en god ide altid at spørge sin dyrlæge til råds ved fodring af hvalpe af gigantracerne.
Store hunderacer har større risiko for at få led- og knoglelidelser. Hvalpe fra store hunderacer skal forøge deres fødselsvægt næsten 100 gange, før de når deres voksenvægt. Denne enorme vækst stiller meget store krav til hundens led og knoglekvalitet. Og til kvaliteten af hvalpen / unghundens foder. Hvis de store, hurtigtvoksende hvalpe får for lidt eller for meget kalk, er der således en udpræget risiko for led- og knogleproblemer.
Hvalpe af de mindre racer er langt mindre følsomme overfor udsving i kalciumindholdet, og her skal du primært være opmærksom på at hvalpen ikke bliver for tyk.
Voksenfoder frem for hvalpefoder - NEJ ...
Der er nogen, som påstår, at man – i stedet for hvalpefoder – hellere skal bruge voksenfoder, netop for at hvalpen ikke skal vokse for hurtigt.
Lad være med at lytte til dem.
Argumentet er, at det højere proteinindhold i hvalpefoder – i forhold til voksenfoder - får hvalpen til at vokse for hurtigt. Her skal du bare huske på, at hvalpe, der vokser netop har brug for betydeligt mere protein end voksne hunde. Det er i den sammenhæng proteinet, der giver overskuddet til at hvalpen kan vokse. Så hvalpe skal fodres med hvalpefoder, det vigtige er bare, at du ikke giver hvalpen for meget af hvalpefoderet.Og at du bruger det rigtige hvalpefoder, der passer til lige præcis din hvalp.
Hvor længe skal man fodre med hvalpefoder?
Du skal fodre din hvalp med specielt hvalpefoder indtil hvalpens knogler er ca. 90% færdigudviklede. Dette tidspunkt indtræffer normalt mellem 7 og 12 måneder, dog ofte senere for hvalpe af gigantracerne.
Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal ophøre med hvalpefoderet må du spørge din dyrlæge til råds.